Värna äganderätten till skog och mark
I samband med riksdagens behandling av förslaget till en samlad miljölagstiftning, miljöbalken, var Centerpartiet mycket kritiskt till de oklarheter som finns vad gäller äganderätten och ersättningsreglerna. Enligt Lagrådets tolkning av det nuvarande rättsläget kan ingripande av miljöskyddsskäl inte vara grund till ersättning, även om det försvårar pågående markanvändning, såvitt den aktuella användningen av marken var olaglig redan när den påbörjades. Tolkningsproblemen uppkommer i de fall då en markanvändning inte stred mot någon norm när den påbörjades, men en senare tillkommen reglering medför att markanvändningen blir olaglig.
Centerpartiet anser att det är synnerligen otillfredsställande att en majoritet i riksdagen beslutat om en samlad miljölagstiftning i fullt medvetande om att lagen innehåller allvarliga oklarheter i en mycket central lagstiftningsfråga.
Det faktum att det råder en motsättning mellan grundlag och vanlig lag medför att t.ex. ersättningsfrågor även i framtiden kommer att behöva avgöras i domstol. Det tolkningsutrymme som finns riskerar att medföra att domarna inte blir enhetliga, utan kan komma att variera från domstol till domstol.
Centerpartiet anser att ett förtydligande av lagstiftningen bör ske med syfte att äganderätten även i fortsättningen skall ges ett mycket starkt skydd - samtidigt som det inte förhindrar de åtgärder som är motiverade på grund av skyddet av miljön. Det bör vara utgångspunkten för den utredning som getts i uppdrag att utreda huruvida RF 2:18 bör ges en ny lydelse. Det vore mycket olyckligt om denna översyn resulterar i ett urholkat egendomsskydd. Detta bör ges regeringen till känna.
Centerpartiet har i tidigare motioner påpekat de oklarheter som finns vad gäller äganderätten och ersättningsreglerna. Tyvärr finner vi anledning att upprepa denna kritik. Centerpartiet kräver klara och tydliga ersättningsregler. Kompensation skall utbetalas för begränsningar av pågående markanvänd- ning som är att betrakta som mer än bagatellartade. Detta bör ges regeringen till känna.
Kommersiellt missbruk av allemansrätten
Genom den nya miljöbalken ställs inte några krav på att organiserat friluftsliv av betydelse skall meddelas markägaren. Däremot skall det anmälas till naturvårdsmyndigheten för samråd. I realiteten innebär detta att samrådsmyndigheten och organisatören av friluftsverksamheten, som oftast är en annan person än markägaren, över markägarens huvud kan bestämma hur dennes mark lämpligen skall användas för det tilltänkta friluftsändamålet.
I de fall den organiserade friluftsverksamheten sker i kommersiellt syfte är det stötande att det blir möjligt att organisera verksamhet på annans mark utan att fastighetsägaren behöver informeras eller ge sin tillåtelse till verk- samheten. Än mindre kan fastighetsägaren ställa några krav på ersättning eller del i vinsten av den kommersiella verksamheten. Detta är fallet även om verksamheten är av mer permanent art.
Möjligheten att vistas fritt i naturen är en mycket stor tillgång. I och med EU-medlemskapet och en förhoppningsvis ökande turismverksamhet kom- mer fler människor än i dag att i framtiden utnyttja allemansrättens möjligheter. Regeringens förslag, som innebär att markägaren inte ges några möjligheter att påverka organiserad kommersiell friluftsverksamhet på sin mark, riskerar att leda till att allemansrätten hamnar i vanrykte. En sådan utveckling måste undvikas eftersom det skulle vara mycket illa om den en- skilde skulle gå miste om de privilegier som allemansrätten innebär.
Utgångspunkten skall vara att även markägarens intressen skall ges utrymme vid tillåtelse av organiserat friluftsliv. Centerpartiet anser att en förutsättning för organiserat friluftsliv i kommersiellt syfte skall vara att ett avtal har slutits med markägaren. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att äganderätten till skog och mark inte får urholkas,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av klara och tydliga ersättningsregler,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommersiellt missbruk av allemansrätten.
Stockholm den 1 oktober 1999
Eskil Erlandsson (c)
Sven Bergström (c)
Birgitta Carlsson (c)
Viviann Gerdin (c)
Åke Sandström (c)