1 Behovet av en ny skogspolitik
Sveriges politiska partier har ställt sig bakom Rio- dokumentet, att vi måste skapa ett samhälle som bygger på ett uthålligt brukande av naturresurserna och ett kretsloppstänkande. Sverige har genom ratificerandet av konventionen om biologisk mångfald förbundit sig att bevara den biologiska mångfalden. Dessa miljömål överensstämmer med Folkpartiet liberalernas förvaltarskapstankar, att vi har ett ansvar gentemot kommande generationer, att vi inte kan tillåta oss att överutnyttja jordens resurser eller utplåna biologisk mångfald.
Skogsindustrin har till stor del skapat Sveriges välstånd och genererar år- ligen stora nettointäkter/exportinkomster. Skogsindustrins stora ekonomiska betydelse har därför inneburit att den också till stora delar styrt utformningen av nuvarande skogspolitik och skogsvårdslag.
Vår kunskap om skogsekosystemet har hela tiden ökat och ny kunskap har tillkommit som visar att skogsbruket i sig själv kan utgöra ett hot mot miljön. Våra skogar utnyttjas idag allt intensivare för såväl virkesproduktion som biobränsleproduktion. Men vi ser också att det finns andra värden i skogen än det rena produktionsvärdet. Skogen utnyttjas allt mer för olika former av rekreation, en verksamhet som också är intressent ur ett europeiskt perspektiv och som kan vara grunden för nya arbetstillfällen inom turism.
Med hänvisning till ovan kan dock Sverige inte sägas ha ett skogsbruk som överensstämmer med de miljömål som man kommit överens om såväl i olika internationella konventioner som genom de miljömål som beslutats i Sveriges riksdag. Skogspolitiken måste därför ha ett mycket mer vidsynt sätt att se på skogen, där skogen som råvaruproducent bara är en del. Skogs- politiken bör som en grundförutsättning bygga på ett i alla delar fungerande skogsekosystem.
2 Beskrivna hotbilder
De senaste månaderna har två av varandra oberoende rapporter som berör skogsbruket presenterats. Den ena är Miljökonsekvensbeskrivning av Skogsstyrelsens förslag till åtgärdsprogram för kalkning och vitalisering (Skogsstyrelsen 1/1999). Den andra är Riksrevisionsverkets rapport om Skogsvårdsorganisationens arbete för att jämställa miljömålet med produktionsmålet (RRV 1999:31).
Båda rapporterna riktar mycket allvarlig kritik mot nuvarande skogsbruk/ skogspolitik. Den kritik som här framförs måste få komma fram i debatten och kan vara grunden för att forma en ny skogspolitik.
3 Miljökonsekvensbeskrivning en och uthålligt skogsbruk
Skogsstyrelsen har sedan tidigt nittiotal ett förslag till kalknings- och vitaliseringsprogram mot försurning av skogsmarken. Man har nu låtit genomföra en miljökonsekvensbeskrivning av ovannämnda program.
Den MKB som nu genomförts av en grupp forskare inom institutionen för skoglig marklära vid Sveriges Lantbruksuniversitet skriver i sin rapport bl a att
vi kan idag inte se att skogsmarkens produktionsförmåga eller skogarnas vitalitet hotas inom den närmaste framtiden (5-20 år).
Vidare skriver man att den årliga tillförseln av vätejoner genom biomassans tillväxt och skörd (dvs nuvarande skogsbruksmetoder, vår kommentar) är i medeltal i samma storleksordning som tillförseln via atmosfären (dvs luftföroreningar, vår kommentar).
Man anser att en ökad skogstillväxt och uttag av GROT som skogsbiobränsle kommer att ytterligare öka markförsurningen. När nu depositionen av svavel minskar kommer skogsbrukets andel av markförsurningen därmed att öka ytterligare. Forskarna skriver vidare att det redan nu finns signaler att enbart stamuttag innebär att förlusten av baskatjoner genom skördandet överstiger vittringen i marken.
Vidare skriver man att
åtgärdsprogrammet (Skogsstyrelsens, vår komm.) i ett avseende missar att ta upp ett helhetsperspektiv på försurningsproblematiken. Aciditetsbelastningen på mark är summan av bidrag från markbehandling, skogsproduktion och deposition. - - - Skörden bör således begränsas till vad som är hållbart.
Vid forskargruppens presentation av sin MKB på Naturvårdsverket på försommaren framhöll man vid flera tillfällen:
Dagens skogsbruk är inte långsiktigt hållbart, dagens skogsbruk kan inte sägas vara ett ansvarsfullt förvaltande av skogsmarken.
Att nuvarande skogsbruk inte bygger på en uthållig produktion är den allvarligaste kritiken mot svenskt skogsbruk. Att nuvarande skogsbruk inte bedrivs på ett uthålligt sätt innebär ett hot såväl mot skogsekosystemet som mot skogsindustrin och de övriga värden vi har på skogen. Paradoxalt kan en i sig miljövänligare energi i form av biobränsle från skogen utgöra ett allvarligt miljöhot mot såväl marken som biologisk mångfald.
Skogsbruket kan inte ha ensamrätt på markens vittring. Skogsskötsel- principer måste bygga på en långsiktigt uthållig skogsproduktion som också tar hänsyn till att fundamentala processer i mark - och vattenekosystemen skall fungera och att den biologiska mångfalden i de olika ekosystemen kan fortleva.
Resultatet från denna miljökonsekvensbeskrivning är i sig tillräckligt skäl för en ny lag som reglerar skogsbrukets metoder.
4 Miljömålet och produktionsmålet
Riksrevisionsverket har nyligen granskat skogsvårdsstyrelsernas arbete med att jämställa miljömålet med produktionsmålet (RRV 1999:31). Sedan ett antal år tillbaka har skogsvårdsorganisationen (SVO) ett sektorsansvar för naturvården i skogen. I den nya skogsvårdslagen från 1994 jämställs produktions- och miljömål.
Riksrevisionsverket redovisar i sin rapport kritik på olika områden. RRV anser att nuvarande skogsvårdslag är en paradox, då skogsvårdslagen är skriven så att portalparagrafens jämställande av miljömålen och produktionsmålen inte kan uppfyllas. SVO saknar också riktlinjer för hur mycket skogsmark som bör vara orörd eller som skall brukas med naturvårdsinriktning. En genomgång av hela RRV:s rapport visar att skogsvårdsorganisationen inte klarat av att förmå skogsbruket att värna om den biologiska mångfalden, att detta i sin tur kan bero på flera faktorer, där både gammalt produktionstänkande, kollegiala bindningar och kunskapsbrist anges. RRV:s skrivning är allvarlig. Vi menar dock att det är för tidigt att dra allt för drastiska slutsatser av RRV:s granskning. Den nya skogspolitiken har ännu inte funnit sin form och med tanke på skogsbrukets långsiktighet bör den nya skogspolitiken få verka en längre period innan förändringar diskuteras.
5 Arbetet med att tillskapa naturreservat
Forskare inom biologisk mångfald har sedan länge konstaterat och påtalat att skogsbruket idag utgör det största enskilda hotet mot fauna och flora inom skogsekosystemen. Närmare 2000 arter är idag hotade på något sätt av det moderna skogsbruket. Då gäller detta bara nu kända hot. Vi vet att kunskapsbristen är stor för många arter och fler kan vara hotade. Det finns också ett hot som gäller de mer fundamentala livsprocesserna i mark- och vattenekosystemen då ett alltmer intensivt skördande kraftigt minskar det växttillgängliga förrådet av viktiga näringsämnen. Detta hot, som redogjorts ovan, har en mer smygande karaktär men utgör likafullt en mycket allvarlig situation.
För att Sverige skall kunna leva upp till målet att långsiktigt säkra den biologiska mångfalden som vi har, innebär detta att arealen naturreservat måste öka mycket kraftigt, men det förutsätter också en förändring av nuvarande skogsbruk med ett större hänsynstagande för biologisk mångfald. Miljövårdsberedningen har i en rapport visat att på lång sikt måste arealen naturreservat öka till 9% (norra Sverige) och 16% (södra Sverige). Idag har vi ca 0,8 % i skogsreservat nedanför fjällskogen (Jönköpings län har 0,3%). Miljövårdsberedningen har räknat fram att på kort sikt måste ytterligare ca 900 000 hektar skyddas. Man räknar att två tredjedelar skall ske genom frivillig avsättning. Detta måste vara något som miljövårdsberedningen räknar med faller ut som resultat av de olika miljöcertifieringsarbetena som nu pågår. Cirka 40 % av Sveriges skogsmark är idag FSC-certifierad och stora arealer privat skogsmark tillkommer nu också genom skogsägar- föreningarnas egen certifieringsmodell.
Staten ligger långt efter i sina reservatsåtaganden. Även om stora ekonomiska resurser avsatts för att köpa in skyddsvärda skogar verka det råda personalbrist hos länsstyrelserna, som inte har tillräckligt med personal för att arbeta med detta. Med den hastighet som nu råder när det gäller att bilda reservat i södra Sverige kommer det att ta mycket lång tid innan man ens nått upp till 1 %-målet i varje län. Detta är oacceptabelt.
Vid den inventering av nyckelbiotoper som nyligen avslutats, kunde man konstatera att mindre än 1% av skogsmarksarealen kan klassas som just nyckelbiotoper. Ungefär var tionde skogsägare har ett sådant objekt på sin fastighet. Men det finns stora regionala skillnader i antalet nyckelbiotoper. För att komma upp i de nivåer skyddad areal som anges av Miljövårds- beredningen måste därför stora arealer skog, som idag kanske saknar naturvärden, avsättas. Man måste sedan skapa och vidareutveckla naturvärden på dessa skogar. Detta arbete borde staten kunna påbörja omgående och detta är mycket viktigt. Då ger staten tydliga signaler att man har för avsikt att också tillskapa dessa arealer som nu fattas utöver dessa 1% av nyckelbiotoper. Detta arbete bör ske på marker som idag är i det allmännas ägo - exempelvis skogar ägda av kommuner, landsting, försvaret, universiteten och kyrkan. Svenska kyrkan aviserar om att man vill sälja ut skogsmark och det måste vara ett tillfälle för staten att åter få tag i mark för både avsättning och som bytesmark.
Det är viktigt när nu staten har ett arealmål för reservatsbildningen att man i första hand väljer en taktik som inte leder till större konfrontation med privata skogsägare än vad som idag sker utan istället i första hand vänder sig till det allmänna skogsägandet. Det kommer troligtvis ändå att bli bittra strider med privatskogsbruket och risken blir att det kan vändas till något negativt för det fortsatta naturvårdsarbetet. Storleksordningen 12-16 % skyddad areal i södra Sverige är ofattbart mycket och statens agerande de närmaste åren är helt avgörande för resultatet.
Det finns också ett stort behov av reservat för våra rekreationsmöjligheter. Några riktigt stora skogsområden borde tillskapas i södra och mellersta Sverige där man kan få uppleva tystnaden och som primärt är avsatta för människans behov.
Ett viktigt skäl till att miljömålet inte givits tillräcklig tyngd är bristen på resurser för biotopskydd. Regeringen har under många år kraftigt försummat naturvården - både vad avser medel för reservatsbildning och medel för biotopskydd. Det medeltillskott som kommit de senaste åren är välkommet, men vi föreslår i vårt budgetalternativ att ytterligare 50 miljoner avsätts för biotopskydd inom skogsbruket.
6 Statens ansvar för sina egna myndigheters ageranden
Staten måste också ta sitt fulla ansvar för sina förvaltningsbolag (Fastighetsverket och Sveaskog) när det gäller ansvaret för såväl skogsskötsel som biologisk mångfald.
Ett exempel från verkligheten fick vi höra den 25 september då det meddelades att Fastighetsverket avverkat 550-årig tallskog i Jokkmokks- trakten efter att ha fått tillstånd av skogsvårdsstyrelsen (statens natur- vårdsmyndighet för skog). Hur skall någon överhuvudtaget få tilltro till vare sig Fastighetsverket eller SVO? Arvliden är ett annat exempel som inträffade nyligen, Njakafjäll ett ytterligare. Men exemplen kan göras fler, de är långt ifrån unika, tyvärr. Staten måste ta sitt fulla ansvar och gå före i praktiskt handlande i sitt skogsbruk och sin lagtillsyn av naturvård!
7
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att arbetet med inrättande av naturreservat och förstärkt biotopskydd bör intensifieras.
Stockholm den 5 oktober 1999
Harald Nordlund (fp)
Lennart Kollmats (fp)