Jaktvårdsområden, bestående av flera skogsfastigheter, utgör lite av kärnan i den svenska jaktvården. Ett jaktvårdsområde kan fungera på många olika vis, det kan fungera bra eller dåligt, men ger stora möjligheter och motivation för enskilda markägare att samarbeta i jakt och jaktvårdsfrågor på ett sammanhållet, relativt stort markområde. Små skogsägare, vilket det finns gott om i vårt land, tar genom jaktvårdsområdet gemensamt ansvar.
Det är viktigt att det även i framtiden blir naturligt att bilda jaktvårds- områden. Lika viktigt är det att det inte blir alltför lätt för större markägare att upplösa ett fungerande jaktvårdsområde. Det är därför olyckligt att propositionen innehåller förslaget att det endast skall erfordras en femtedel av områdets medlemmar eller en femtedel av markarealen, för att kunna upplösa jaktvårdsområdet.
Det kan ur äganderättssynpunkt eller EU-synpunkt inte ställa till några problem om gränsen för upplösning i stället bestäms till två femtedelar av områdets medlemmar eller areal. Den som köper en fastighet som ingår i ett jaktvårdsområde är medveten om detta vid köpet, och därför bör detta inte ses som en lika allvarlig inskränkning av äganderätten som vid bildandet av jaktvårdsområden.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att 36 § i förslaget till ny jaktvårdslag skall ändras från en femtedel till två femtedelar, vad gäller hur stor del av jaktvårdsområdets medlemmar eller areal som fordras för upplösande av området.
Stockholm den 6 april 2000
Lennart Beijer (v)
Lennart Värmby (v)