Ta till vara och vårda miljösatsningarna också i det konventionella jordbruket! Tankarna om att ta bort eller fasa ut REKO-programmet är att ge de sydsvenska lantbrukarna helt fel signaler. REKO står för resursbevarande konventionellt jordbruk.
REKO-programmet ger lantbrukaren ett instrument att mäta sitt företags miljöstatus. Därtill ges stimulans och ersättning för att finansiera de investeringar som krävs för att delta i den miljösatsning som samhället efter- strävar. Programmet erbjuder också lantbrukarna utbildning på miljöområdet.
Många lantbrukare, inte minst i Skåne och Halland, är idag engagerade inom REKO-programmet med olika åtgärder i sina företag. Åtgärderna är positiva såväl för jordbruket som för samhället i stort. Lantbruket har en central roll i kretsloppssamhället. Och med en bred satsning inom REKO- programmet får miljöinsatserna ett betydande genomslag. Det ger bättre resultat när många gör lagom mycket, än när ett fåtal gör väldigt mycket. Tydliga signaler från näringen ger också vid handen att det är fullt realistisk att stegvis nå en betydligt större anslutning till REKO-programmet. Men det krävs marknadsföring.
Det är också viktigt att beakta att viktiga delar av livsmedelsindustrin och köpare av produkter från jordbruket nu anpassat sina regler och kvalitets- program till REKO-programmet. Näringen uppfattar således kraven i REKO- programmet som rimliga och acceptabla. Men det tar några år att nå ut på bredden.
Liggande förslag om att dra tillbaka REKO-programmet rimmar därför illa med målet att ta till vara det sydsvenska jordbrukets möjligheter att bidra till en bättre miljö.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ytterligare överväga vilka åtgärder som krävs för att på ett optimalt sätt medverka till miljöåtgärder i Sydsverige och därvid särskilt beakta REKO-programmets värde.
Stockholm den 2 oktober 1999
Gunnel Wallin (c)
Rolf Kenneryd (c)