1 Inledning
De huvudsakliga konsekvenserna av regeringens proposition om jaktens villkor kan sammanfattas i att jakt/viltvårdsinstitutet blir flexiblare och får tydligare, bättre avvägda ramar. Dessa huvuddrag välkomnas av Folkpartiet.
2 Rimliga avvägningar mellan allmänt och enskilt intresse
Framför allt menar vi att det är positivt att regeringen satt ned foten i arbetet med att anpassa Sverige till den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och friheterna, närmare bestämt till den princip som säger att det måste finnas en balans mellan vad det allmänna vinner och den enskilde förlorar, om det allmänna gör en inskränkning i den enskildes rätt.
1995 ändrades som bekant reglerna om egendomsskyddet i 2 kap. 18 § regeringsformen, en ändring som innebär att inte bara expropriation utan också inskränkningar i rätten att använda mark och byggnad omfattas av grundlagsskyddet. Dessutom innebär ändringen att expropriation eller rådighetsinskränkning får ske endast om detta är nödvändigt för att tillgodose angelägna allmänna intressen.
Genom lagen (1994:1219) om den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna inför- livades nämnda konvention med svensk rätt. Uppmärksamhet har riktats mot tillämpningen i svensk rätt av den så kallade proportionalitetsprincipen, som innebär att vid prövning av frågan om en åtgärd vidtagits i allmänt intresse ingår att avgöra om det skett en rimlig avvägning mellan det enskilda och det allmänna intresset.
I dag kan tvångsbildning av jaktvårdsområden ske för att samordna vården av allt jaktbart vilt. Ägaren av en fastighet som tvångsvis tas in i området kan hindras från att utnyttja sin jakträtt och få tåla både att andra jagar på hans mark och att jaktvårdsanläggningar uppförs där. Nuvarande lagstiftning tillerkänner alltså en jaktvårdsområdesförening långtgående beslutsbefogen- heter.
Lagen om jaktvårdsområden är en inskränkning som i vissa fall kan sägas kränka den enskildes rätt mer än den gagnar det allmännas bästa. Och som lagen är formulerad i dag strider den sannolikt mot Europakonventionen. Därför är det nödvändigt att skriva om den, och regeringen presenterar ett rimligt förslag. Staten får helt enkelt inte trampa en markägare på tårna hur hårt som helst.
Förslaget innebär att villkoren för att tvångsvis bilda ett viltvårdsområde skärps och att det tydligare regleras vilka beslutsbefogenheter ett viltvårds- område har. Om fastighetsägarna inte är överens ska ett viltvårdsområde kunna bildas endast om det inbegriper vård av stora rovdjur eller klövvilt. Möjligheterna att såväl motsätta sig bildandet som upplösa ett jaktvårds- område blir större.
Viktigast är dock principen att ett viltvårdsområde ska kunna bildas mot en fastighetsägares vilja endast om det föreligger ett starkt allmänt behov av samordning kring viltvården, samt att det föreligger proportionalitet mellan vad det allmänna vinner och vad den enskilde förlorar på grund av sådana beslut.
3 Öka möjligheten för marklösa att jaga
Regeringen har som intention att söka bereda fler människor möjlighet att jaga utan att ta ny hittills outnyttjad mark i anspråk. Propositionen mynnar dock endast i ett konstaterande att det ankommer på jägarorganisationerna att intensifiera ansträngningarna att få in fler jägare i befintliga jaktlag och att även i övrigt verka för att fler jakttillfällen skapas för den som vill jaga.
Folkpartiet menar att propositionen i den meningen kommer med otillräckliga förslag. Den tillgängliga jaktmarken är i stort sett helt utnyttjad. Folkpartiet vill särskilt betona vikten av att ett ökat antal jakttillfällen inte äventyrar en långsiktig ekologisk balans eller en art- och individrik fauna eller hotar nuvarande skydd för utrotningshotade arter, samt att det inom naturskyddade områden i konsekvensens namn inte bereds fler jakttillfällen.
För att bättre utnyttja befintlig jaktmark finns det anledning att ta fasta på utredningens (SOU 1997:91) förslag att de nuvarande inskränkningarna i den enskildes rätt att avtala om jakträttsupplåtelser slopas. Regeringen delar utredningens uppfattning att reglerna som begränsar rätten att upplåta jakt- rätten på småfastigheter negativt påverkar strävandena att öka antalet jakt- tillfällen, men avvisar ändå förslaget.
Folkpartiet anser att genom ett slopande av inskränkningarna kan mark- ägare som inte själva utnyttjar sin mark förmås att i större utsträckning än i dag upplåta, hyra ut, jakten på sin mark åt andra. Marklösa får större möjlig- heter att jaga. Fler kommer ut på jakt.
Utredningen pekar också på att de nuvarande reglerna skapar osämja och därigenom gör mer skada än nytta för viltvårdsområdesinstitutet. Inte bara de enskilda fastighetsägarna utan även jaktvårdsområdesföreningen kan träffa avtal om upplåtelse av jakträtt inom jaktvårdsområdet. En grund för osämjan kan därför enligt utredningen vara att föreningen nekar en fastighetsägare att upplåta sin mark samtidigt som föreningen själv upplåter jakt till en utom- stående. Detta bör ges regeringen till känna.
4 Administrationen av jakten och viltvården
När det gäller administrationen av jakten och viltvården finns det i propositionen mycket att anmärka på.
Regeringen vill behålla och utveckla statens uppdrag till Svenska Jägare- förbundet att leda delar av viltvården och jakten. Dessutom föreslås att regeringen utser en styrelseledamot och en revisor i såväl Svenska Jägare- förbundet som Jägarnas Riksförbund samt att Länsviltnämnden bör för- stärkas med två politiska företrädare som utses av länsstyrelsen efter förslag av landstinget.
Utredningen om vissa jaktfrågor (SOU 1997:91) hade en annan inställning. Utredningen menade att statlig verksamhet inom jaktens och viltvårdens område bör bedrivas i myndighetsform, och det får inte finnas risk för att något särintresse får ett orimligt stort inflytande över verksamheten. Jägareförbundet ska därför inte ha statsmakternas uppdrag att ensamt ansvara för ledningen av den praktiska viltvården och jakten. Det bör enligt utred- ningen i stället vara en gemensam uppgift för berörda myndigheter, mark- ägare och jägare att i sin verksamhet verka för att målen för jakten och viltvården uppnås.
Det praktiska jakt- och viltvårdsarbetet handhas i Sverige sedan 1930-talet av Svenska Jägareförbundet (SJF), som således har en särställning. Bak- grunden till Jägareförbundets särställning i det hänseendet är att förbundet genom riksdagsbeslut år 1938 och år 1951 anförtrotts ledningen av jakt- och viltvårdsarbetet i landet. Detta innebär att SJF, låt vara efter konsultationer med andra organisationer och intressen, har en unik möjlighet att lägga förslag om jakttider, jakt på olika arter etc.
Regeringen motiverar sin inställning med att Svenska Jägareförbundet är "en landsomfattande och väl organiserad folkrörelse med mycket lång erfarenhet av jakt och viltvård. För att verksamheten skall kunna drivas rationellt är det viktigt att ansvar och roller är tydliga. Det är därför praktiskt att lägga ansvaret på en enda organisation."
Denna ordning är naturligtvis principiellt ytterst egendomlig. En organisa- tion som bildats av viss intressegrupp bör inte samtidigt ha en ställning som påminner om en statlig myndighet. Statskontoret påpekar mycket riktigt att " Jägareförbundet har inte i något fall övertagit länsstyrelsens eller någon annan myndighets uppgifter men gränsen mellan myndigheternas uppgifter och förbundets uppgifter är inte tydlig. Det förekommer ett omfattande och komplicerat samarbete mellan förbundet och myndigheterna."
I dag finns också åtskilliga andra organisationer som har synpunkter på jakt- och viltvård. Utanför kretsen av olika myndigheter finns flera frivillig- organisationer som fullgör administrativa uppgifter och då främst inom den praktiska viltvården. Dit hör de båda jägarorganisationerna, Svenska Jägare- förbundet och Jägarnas Riksförbund, samt Naturskyddsföreningen och Sveriges Ornitologiska Förening. Dessa bör både reellt och formellt ha sam- ma ställning vid beredningen av dessa frågor som SJF har. Detta bör ges regeringen till känna.
Folkpartiet vänder sig emot ett ökat politiskt inflytande över jakt- och viltvårdsfrågorna utöver de ramar lagstiftningen ger. Därför avstyrker vi förslaget att regeringen ska utse en styrelseledamot i såväl Svenska Jägare- förbundet som Jägarnas Riksförbund.
Folkpartiet avstyrker av samma skäl förslaget att Länsviltnämnden bör förstärkas med två politiska företrädare, varav en nämndens ordförande, som utses av länsstyrelsen. Länsviltnämnden är länsstyrelsens rådgivande organ i frågor om viltvården, och ledamöterna representerar de areella näringarna, frilufts- och naturvårdsintresset samt trafiksäkerheten. Regeringen anför inga starka argument för att det finns anledning att ändra på den ordningen. Detta bör ges regeringen till känna.
5 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om slopande av de nuvarande inskränk- ningarna i den enskildes rätt att avtala om jakträttsupplåtelser,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Svenska Jägareförbundets särställning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regeringsutsedda styrelseledamöter i Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om politiska företrädare i länsviltnämnden.
Stockholm den 5 april 2000
Harald Nordlund (fp)
Lennart Kollmats (fp)