Den svenska halvblodsaveln har sin grund i en lättare svensk lanthäst, som användes i lantbruket och i försvarsmakten. Aveln av svenska halvblodshästar har tidigare inriktats mot att förse svenska försvarsmakten med hästar som var lämpade för dess användningsområden. När försvaret upphörde som den stora brukaren av halvblodshästen stod den svenska halvblodsaveln inför sin allvarligaste kris. Genom ett tålmodigt och framsynt avelsarbete av uppfödarna och genom skicklig marknadsföring lyckades den svenska halvblodshästen finna vägar ut i världen.
Parallellt och successivt har sedan den svenska halvblodsaveln inriktats på att förse ridsporten, motionssporten, amatörtävlandet och det professionella tävlandet med hästar. Den svenska halvblodsaveln har under senare år blivit alltmer prestationsinriktad. Målet är att avla fram framstående tävlingshästar, som kan hävda sig internationellt i såväl hoppning, dressyr som fälttävlan.
Den svenska halvblodsaveln står inför ett generationsskifte på uppfödarsidan. Alltfler av de äldre uppfödarna slutar med sin uppfödning. Orsakerna är givetvis åldersskäl, men också den mycket dåliga lönsamheten som svensk halvblodsuppfödning står inför idag. Lönsamheten är ytterst pressad och uppfödarna har mycket svårt att få igen sina kostnader. Ett stort antal uppfödare har avvecklat sin uppfödning, värdefulla avelsston slaktas ut och betäckningssiffrorna har sjunkit mycket kraftigt under senare år. Det är därför mycket angeläget att utreda hur man kan ge någon form av stöd till svenska uppfödare. Ett sätt är att ge en uppfödarpremie för att slå vakt om och värna den svenska halvblodsaveln.
Inom andra hästarter har utvecklingen varit positivare. Inom framför allt arten den varmblodiga travhästen har man bedrivit det mest kvalificerade och prestationsinriktade avelsarbetet. Ett arbete som gett internationell ryktbarhet och som placerat Sverige på den internationella travavelskartan. Den svenska travhästaveln har utvecklats till att nå en topposition i världen, och det har framför allt skett genom en mycket hård gallring av avelsstona baserad på tävlingsresultat och på importen av internationella topphingstar.
Det engelska fullblodet, som framför allt används inom galoppsporten, har också visat sig betydelsefullt som förädlare inom den svenska och internationella ridsportaveln med inriktning mot fälttävlan - hopp- och dressyrhästar. Galoppen är dock ganska liten i Sverige i jämförelse med travsporten.
I Sverige ökar emellertid intresset för galoppsporten. Ett intresse som växt dels genom ökad marknadsföring och en kvalitetshöjning av tävlingshästarna, dels genom import av tävlingshästar och ett intensifierat avelsarbete. Den inhemska fullblodsaveln och dess organisationer, samt ATG har vidtagit åtgärder för att stödja och utveckla fullblodsaveln. För några år sedan infördes speciella premier i löpningarna för svenskfödda hästar. Enligt uppgift har dessa premier och andra åtgärder haft en positiv inverkan på den svenska fullblodsaveln. Liknande premier finns också för den svenskuppfödda travhästen.
Svensk halvblodsavel är en del av det svenska kulturarvet och bidrar till att många barn, ungdomar och äldre får en meningsfull och socialt utvecklad fritidssysselsättning. Därtill bidrar aveln till betydande intäkter för lantbruksnäringen och bidrar även till det svenska öppna landskapet.
För att stötta halvblodshästens avel för framtiden, så bör liknande uppfödarpremier inrättas som finns inom travhästaveln och fullblodsaveln. Inkomstmöjligheterna är väldigt små när det gäller halvblodshästen. Därför skulle det med säkerhet gynna aveln om det införs speciella uppfödarpremier till den svenska halvblodsaveln.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den svenska halvblodsaveln och införande av uppfödarpremier.
Stockholm den 1 oktober 1999
Birgitta Sellén (c)
Erik Arthur Egervärn (c)