Det finns många miljöskadade områden i Sverige, där gifter läcker till naturen, ca 2 000 platser enligt Naturvårdsverket, men antalet kan vara 7 000, eftersom ingen komplett utredning finns. Det finns kvicksilver och andra tungmetaller, kreosot och stabila organiska kemikalier som läcker eller kommer att läcka ut och påverka det levande och även oss själva om inget görs.
Anslagen ökar
Sedan samarbetet mellan regeringen, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har det dock skett en del. För oss i Miljöpartiet har detta varit en viktig och prioriterad fråga. Det handlar om att börja betala av den miljöskuld, som byggts upp under detta århundrade i en allt snabbare takt. Från att ha varit 0 år 1998 ökas anslaget till 40 mkr år 1999, 65 mkr år 2000, 150 mkr år 2001 och 300 mkr år 2002. Anslaget återfinns under utgiftsområde 20 Allmän miljö- och naturvård och heter A 4 Sanering och återställning av miljöskadade områden. Dessutom finns möjligheter att söka medel för sanering ur anslag E 1 Stöd till lokala investeringsprogram, LIP, inom utgiftsområde 18.
Naturvårdsverkets rapport 4454
Under mandatperioden 1988-1991 anslogs 50 miljoner kronor, vilka beräknades räcka till fem objekt. De räckte till två, däribland Järnsjön i Emåns vattensystem, där en sanering av PCB genomfördes. Det visade sig att de fem planerade saneringarna var betydligt dyrare än man förutsett. Enbart objektet Turingeån och sjön Turingen, som innehåller kvicksilver och där saneringen nu slutförs, har kostat 50 mkr. Det var ett av de objekt som fanns med bland de fem, som diskuterades 1993.
Ett anslag på 75 mkr för sysselsättningsskapande åtgärder inom efter- behandlings-området ledde 1995 till att ett tiotal objekt till kunde saneras. Då fanns ansökningar att sanera 97 objekt till en kostnad av 267 mkr.
1995 kom Naturvårdsverkets rapport 4454 Handlingsprogram för efter- behandling. Rapporten ville man se som en avspark för framtiden. Här föreslås hur organisationen och ansvarsfördelningen mellan Naturvårds- verket, länsstyrelser och kommuner kan se ut. Man klassar också in objekten i 4 riskklasser. I riskklass 1 hamnar de 200 mest angelägna, de som man anser ska ges högsta prioritet för efterbehandling och sanering. I riskklass 2 kom ca 1 000 objekt.
Om ambitionen är att åtgärda ca hälften av riskklass 1-objekten under en 5-årsperiod, vilket föreslås i utredningen, räknar man med en kostnad på ca 4,5 miljarder kronor. Eftersom PPP, Polluters Pay Principle, gäller torde en del av detta kunna bekostas av förorenaren, men många av dessa "synder" är gamla och ingen ansvarig finns kvar. Den statliga kostnaden beräknas i utredningen till ca 2,5 miljarder kronor.
Andra länder sanerar, men i Sverige har det lossnat först nu
Medan Sverige endast har efterbehandlat en handfull objekt händer det saker i Nederländerna och Danmark. I rapporten redovisas att Nederländerna undersökt 1 200 och åtgärdat 200 objekt. Danmark har efterbehandlat 600 objekt. I båda fallen räknat mellan åren 1985 och 1995. I Nederländerna arbetar ca 300 handläggare på olika myndigheter med detta och i Danmark 150. Sverige hade då 5 handläggare på Naturvårdsverket 1995. Därefter krympte resurserna och då Miljöpartiet kom in i samarbetet efter valet 1998 fanns bara en handläggare kvar. Medelstilldelningen var ju 0 kr för år 1998.
Efter påtryckningar från Miljöpartiet öppnades dock LIP för sanerings- objekt för ansökan budgetåret 1998. 92,9 mkr har använts till detta, men de objekt som åtgärdats följer på intet sätt den prioritering som finns i rapporten från Naturvårdsverket. Naturvårdsverket har heller inte haft någon möjlighet att styra. Många av de mest angelägna objekten behöver undersökas ytterligare innan efterbehandling kan ske. Medel för sådana undersökningar har inte kunnat sökas över LIP. Det har inneburit att det angelägna arbete som Naturvårdsverket och länsstyrelserna, i samarbetet med kommuner naturligtvis, har bedrivit under många år inte kunnat fullföljas.
De objekt där man har startat saneringen, t.ex. Turingeån och sjön Turingen i Nykvarns kommun, förorenade av kvicksilver, fick i och med LIP en möjlighet att slutföras. När investeringsanslaget för Investeringar för ekologisk hållbar samhällsutveckling öppnade 1997 för sanering av förorenade områden var detta ett av projekten som erhöll medel.
Att återskapa tappad kompetens
Att anslaget A 4 trappas upp över åren beror på att vi är medvetna om att kompetensen måste återskapas på Naturvårdsverket och länsstyrelserna och det tar tid. Från den handläggaren som finns kvar har det framförts kritik att anslagen är väl små. I rapport 4454 framförs att anslagen bör vara på ca 500 mkr årligen.
I och med miljöbalken klargörs ansvarsförhållandena och vem som ska betala för efterbehandling av förorenade områden. PPP - Polluters Pay Principle - måste ju gälla även för detta. Vi förutsätter att balken kommer att göra det betydligt lättare att utkräva ett ekonomiskt ansvar i framtiden och även för objekt där verksamhet bedrivs efter 1968. Därmed torde anslaget i alla fall vara en god start på den sanering som måste till av såväl miljöskäl som att det är moraliskt och oetiskt oförsvarbart att denna generation lämnar gifterna till framtida generationer. I regeringens proposition 1997/98:145 Vår miljö anförs att mark- och vattenområden ska vara fria från gifter, skadliga ämnen och andra föroreningar. Målsättningen är att allt ska vara åtgärdat till år 2020.
Ekologisk hållbarhet kräver rening
En förutsättning för att vara på väg mot ett ekologiskt hållbart samhälle måste vara att eliminera de "miljöbomber" som i dag läcker gifter. Det kanske inte är så glamouröst att städa, men Miljöpartiet anser att viljan till ekologisk hållbarhet måste manifesteras i satsningar för att åtgärda de miljöskadade områdena. Antingen tar denna generation hand om försyndelserna eller så överlåter vi det till kommande generationer. Då riskerar dessutom många av de gifter, som borde tas om hand, att spridas och ta sig in i näringskedjorna och situationen kan förvärras och saneringen fördyras. I många fall handlar det om grundämnen - tungmetaller t.ex. - som inte försvinner eller bryts ner, utan vandrar vidare i allt levande. Vill det sig illa anrikas de i det som finns överst i näringspyramiderna. Det kan vara i sälar, örnar eller i oss själva. Allt levande förgiftas.
Vad kan det kosta?
En beräknad kostnad för att klara av saneringarna av "miljöbomberna" är minst 20 miljarder kronor. Om siffran visar sig riktig och ambitionen är att få allt åtgärdat till år 2020 behöver inte bara det statliga anslaget förstärkas rejält framöver, det är också angeläget att få igång saneringar där förorenaren skall betala. Det kan gälla industritomter, sjöar och vattendrag med fibrer och förgiftade sediment, soptippar m m. I Naturvårdsverkets lista över de prioriterade 200 objekten finns de flesta verksamheter i det moderna samhället representerade.
Vi i Miljöpartiet de gröna anser att det nya anslaget A 4 Sanering och återställning av förorenade områden visar att medvetenheten om problemen och viljan att åtgärda dem finns hos den majoritet som samarbetar om budgeten. Uppföljningen av vad som sker måste dock ske fortlöpande för att utröna när anslaget behöver förstärkas. Det handlar naturligtvis om vilka objekt som kan åtgärdas, vilka åtgärder som behöver vidtas och kostnader för dem och hur nära i tiden efterbehandlingen kan komma igång. Naturvårdsverkets uppgift blir mycket viktig i den processen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppföljning av anslag A 4 under utgiftsområde 20,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om målet att klara sanering och efterbehandling av förorenade områden till år 2020 med beaktande av de behov av resurser detta förutsätter.
Stockholm den 29 september 1999
Gudrun Lindvall (mp)
Ingegerd Saarinen (mp)
Helena Hillar Rosenqvist (mp)
Mikael Johansson (mp)
Marianne Samuelsson (mp)
Gunnar Goude (mp)
Kia Andreasson (mp)
Ewa Larsson (mp)
Birger Schlaug (mp)