1 Jordbruket - landsbygdens motor
Det svenska jordbrukets utveckling och fortlevnad är en fråga som berör betydligt fler än de svenska bönderna. Vi är alla beroende av jordbrukets produkter för att få mat för dagen. För stora delar av jordens befolkning är det inte en självklarhet. Historiskt sett har det heller inte varit en självklarhet i vårt land.
Men jordbruket ger mer än bara livsmedel, det har också en kulturhistorisk betydelse och påverkan. Idag lever en stor del av befolkningen i städer och tätorter, men gemensamt för de flesta är att de har ett starkt historiskt förhållande till landsbygden. Det öppna landskapet med hagmarker och ängar har dock inte skapat sig självt. I de flesta fall är det generationer av bönder som skapat och vårdat det som har så stor betydelse för det öppna landskapet och den biologiska mångfalden.
Jord- och skogsbruket har en nyckelroll i byggandet av det hållbara samhället. De förnybara resurser som produceras är nödvändiga råvaror i omställningen till ett ekologiskt hållbart samhälle. Lantbruket producerar inte bara livsmedel och träråvara i dess traditionella mening. Det som produceras har även avsättning, och är nödvändigt, som förnyelsebar energi samt annan industriråvara. Bibehålls markens bördighet, den biologiska mångfalden i växtförädling, avel och i landskapet samt minskas förlusterna av närings- ämnen och tärandet på ändliga resurser finns förutsättningar för en ekonomiskt och miljömässigt uthållig livsmedelsproduktion.
Enligt officiell statistik svarar jordbruket för drygt 1 % av bruttonational- produkten och knappt 2 % av sysselsättningen. Dessa låga tal har medfört att många människor har fått uppfattningen att jordbruket har liten betydelse för landets ekonomi och sysselsättning. Denna bild är emellertid av flera skäl missvisande. För det första blir bilden en annan om man endast ser till områdena utanför de större städerna. På landsbygden, inklusive mindre tätorter med upp till 2000 invånare, svarar enbart jordbruket för mer än en tiondel av sysselsättningen. Där bor 2,4 miljoner människor, eller mer än var fjärde svensk. För det andra har lantbruket stor betydelse även för sysselsättningen i andra näringar. Om man summerar förädlingsvärdet i hela produktionskedjan blir det sammanlagda bidraget till BNP närmare 5 %. Jordbruket är en avgörande länk i en förädlingskedja som berör många branscher. Livsmedelssektorn sysselsätter ungefär lika många personer i Sverige som bil- och elektronikindustrin tillsammans. Dessa arbetstillfällen finns ofta på platser i landet som ligger utanför de s k tillväxtregionerna.
Jordbrukets samhällsekonomiska betydelse förstärks också av dess kopplingar till skogsnäringen. Många lantbrukare arbetar i egen eller annans skog. I södra Sverige produceras närmare hälften av all skogsråvara. Där ägs en tredjedel av skogsarealen av jordbrukare, men eftersom jordbrukare är jämförelsevis aktiva i skogsbruket svarar de för cirka 40 procent av virkesvolymerna.
Det kan med fog konstateras att lantbruket är drivkraften och motorn på den svenska landsbygden. Lantbruket är grunden som håller igång andra verksamheter på landsbygden. Därför är det nödvändigt att Sveriges lantbrukare ges de politiska förutsättningarna att utvecklas som företagare. Detta bör ges regeringen till känna.
2 Jordbruket i kommande världshandelsför- handlingar
En omfattande handel med jordbruksråvaror och förädlade livsmedel är direkt och indirekt avgörande för livsmedelssäkerheten i världen nu och i framtiden, direkt för att import är ett krav för att klara livsmedelstillgången och indirekt för att livsmedelsexport på många håll i världen ger ekonomiska möjligheter till försörjning. GATT:s Uruguayrunda, och att jordbruket genom denna numera är inordnat i det internationella handelsregelverket, skapar förutsättningar för en utvecklad handel med jordbruksprodukter. Gemensamma internationella spelregler för handeln är i grunden bra och bör leda till en mer stabil utveckling på världsmarknaden. En ökad marknadsinriktning är en god vägledande princip och handeln med jordbruksprodukter bör fortsätta att integreras i de multilaterala handelssystemen. Men liberalisering av jordbrukshandeln får inte göras till ett självändamål. Hur snabbt förändringarna kan ske och i vilken takt jordbrukspolitiken och gränsskydden kan förändras beror till stor del på utvecklingen på världsmarknaden.
Det är stora jordbruksexportländer som Nya Zeeland, Australien, USA och Kanada som driver på för att tvinga övriga länder att avskaffa de ersättningar som många länder och också EU betalar sina bönder. Trots denna insikt och trots att Sverige saknar geografiska och klimatologiska förutsättningar för att bli ett stort exportland för jordbruksprodukter driver regeringen en extrem avregleringslinje när det gäller handeln på jordbruksområdet. Den svenska regeringens snäva syn på jordbruket som endast ett problemområde för den globala handeln kommer att visa sig föga konstruktiv i EU:s förberedelser inför kommande handelsförhandlingar.
EU:s jordbrukspolitik syftar till att trygga en europeisk livsmedels- produktion och till att bevara och utveckla en levande landsbygd i unionen. Dessa mål är bra. Centerpartiet anser att den gemensamma jordbruks- politiken bör baseras på att knyta jordbrukssektorn närmare marknaden, på att nyttja jordbruket i miljöarbetet samt ge jordbrukarna ökad frihet och ökat ansvar, kombinerat med ekonomisk trygghet. EU:s strävan att förbättra det europeiska jordbrukets konkurrenskraft måste kunna kombineras med en politik som gör det möjligt för EU att ta del av en växande internationell handel.
Den "europeiska modellen", baserad på levande landsbygd, god djurom- sorg och miljöhänsyn skall försvaras. I landsbygdsregioner med annars hög arbetslöshet utgör jordbruksnäringen den ekonomiska och sociala basen för många familjer. Jordbrukets multifunktionella betydelse, dvs. dess betydelse för att nå många olika samhällsmål, bl.a. säkra livsmedel, livsmedels- försörjning, miljö- och landsbygdsutveckling bör kunna utvecklas även efter de kommande handelsförhandlingarna.
Centerpartiet anser att Sverige, istället för som idag motarbeta, bör sluta upp bakom principerna för EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Sverige bör verka för att EG i de kommande WTO-förhandlingarna slår vakt om den europeiska modellen för jordbruket och driver att den fortsatta liberaliseringen beaktar värdet av jordbrukets multifunktionalitet. Det svenska jordbrukets mervärden i fråga om miljöanpassning, säkra livsmedel och god djuromsorg får inte förloras på vägen i en evig jakt på lägre livsmedelspriser och ökad import som självändamål.
Det går att värna den europeiska modellen av jordbruk parallellt med att EU sänker sitt tullskydd mot omvärlden.
Sammanfattningsvis anser Centerpartiet att det är positivt med gemen- samma handelsregler på jordbruksområdet men att det är viktigt att försvara det europeiska jordbrukets intressen i kommande handelsförhandlingar. Regeringen måste inom EU agera på ett sådant sätt att Sverige får ett konstruktivt inflytande på utformningen av EU:s positioner inför kommande handelsförhandlingar, samt så att specifika svenska handelsintressen tas till vara i dessa förhandlingar. Vad som ovan sagts om kommande handelsförhandlingar på jordbruksområdet bör ges regeringen till känna.
3 Konkurrensvillkoren för svensk livsmedelsnäring
Sverige har en livsmedelsproduktion som är mer miljövänlig än i de flesta andra länder inom EU. Vi har strängare regler för djurskydd, strängare kontroll och mycket lägre förekomst av salmonella, mindre användning av kemiska bekämpningsmedel, sedan lång tid förbud mot kadavermjöl i foder och antibiotika i foder och många färgämnen och tillsatser som används i andra länder används inte i Sverige. En del av dessa hårdare regler för miljö och hälsa innebär högre kostnader för svensk livsmedelsproduktion i förhållande till konkurrentländerna.
Det svenska jordbruket förbereddes på det kommande svenska EU- medlemskapet genom sänkta kostnader, priser och stöd. Grundtanken var att svenskt jordbruk skulle vara konkurrenskraftigt redan vid inträdet i EU så att svenskt jordbruk och livsmedelsindustri skulle kunna ta till vara ett medlemskap fullt ut. I dag kan det konstateras att det svenska jordbruket enbart delvis klarat av det nya läget. Det är dock inte EU-medlemskapet som sådant som skapat problemen. Tvärtom kan det konstateras att medlemskapet är en nödvändighet för jordbruksnäringens möjligheter att utvecklas, inte minst med tanke på hur jordbrukspolitiken skulle ha hanterats om den nuvarande regeringen ensam hade haft ansvaret för politiken. Det är istället inhemskt beslutade pålagor och outnyttjade ersättningar i kombination med drastiskt försämrade prisnivåer på vissa produkter som skapat problemen.
Efter EU-inträdet måste svenskt jordbruk och svensk livsmedelsindustri kunna konkurrera på samma villkor som andra länder inom EU. Så är inte fallet idag. Det svenska jordbrukets lönsamhet är för svag och måste stärkas. En stor del av ansvaret för att förbättra lönsamheten i det svenska jordbruket ligger naturligtvis på näringen själv. Samtidigt är det viktigt att påpeka att jordbruksnäringen är mycket beroende av politiska beslut.
Det svenska jordbrukets förutsättningar att konkurrera på den europeiska marknaden borde vara goda. De livsmedel som produceras håller hög kvalitet, vilket är en viktig exportfördel. Tyvärr har den svenska regeringen genom inhemska beslut snedvridit konkurrensen inom jordbruksområdet. De svenska bönderna belastas med extra kostnader som deras kollegor inom EU inte har.
Det är nu snart två år sedan utredningen "En livsmedelsstrategi för Sverige" presenterades och tydligt visade de konkreta konkurrensnackdelar som svenskt jordbruk har i förhållande till Danmark och Finland. De grundläggande motiven för att förstärka det svenska jordbrukets konkurrenskraft som låg till grund för utredningens förslag är lika starka idag som tidigare. Det handlar om att stärka konkurrenskraften för att skapa utrymme för nödvändiga framtidsinvesteringar i produktionskapacitet, produktutveckling och marknadsföring. Dagens lönsamhet i jordbruket är helt otillräcklig sett utifrån investeringsbehov, men även i förhållande till en rimlig ersättning till brukarnas eget arbete och eget kapital. Konkurrensförhållandena i kombination med t.ex. den mycket svaga konjunkturen för svinproduktionen under 1998/99 kommer att leda till en minskning av den svenska grisköttsproduktionen under 1999.
Regeringen har i ett antal regeringsförklaringar de senaste åren lovsjungit jordbruket som en framtidsnäring. De vackra orden har dock inte blivit mycket mer än vackra ord fram till nu. Efter flera års handlingsförlamning från regeringens sida kommer nu äntligen jordbrukets beskattning av el och eldningsolja att jämställas med övrig tillverkningsindustri. Det är givetvis bra, om än alltför sent, att denna rättvisereform genomförs. Samtidigt är det förbluffande att konstatera att jordbruket påförs ytterligare pålagor i form av en höjd dieselskatt på 25 öre/lit, vilket motsvarar cirka 70 miljoner kronor för svenskt jordbruk. Det är dessutom förvånande att regeringen inte förmår jämställa jordbrukets el- och eldningsoljebeskattning förrän den 1 juli 2000, alltså tio månader efter det att förslaget läggs. Det innebär i realiteten att jordbruksnäringen under det första halvåret 2000 kommer att ha en högre skattebelastning än vad som idag är fallet. Regeringen och dess samarbetspartier ger med ena handen samtidigt som man tar med den andra. För många jordbrukare innebär dieselskattehöjningen att man ytterligare förlorar i konkurrenskraft i förhållande till sina kollegor i Finland och Danmark.
I Centerpartiets ekonomisk-politiska motion lägger vi konkreta och finansierade förslag för att förbättra det svenska jordbrukets konkurrenskraft från den 1 januari 2000. Det innebär bl a omfattande satsningar på forskning och utveckling samt exportfrämjande åtgärder. Det innebär även att medel anslås till småskalig livsmedelsförädling. Centerpartiet avsätter även medel som skall användas till att nedjustera dieselskatten eller användas för annan kompensation för den i jämförelse med konkurrentländerna högre skatten på diesel. Centerpartiet visar öppenhet vid val av metod för att kompensera skattebelastningen. Sammantaget innebär vårt förslag att jordbruks- och trädgårdsnäringen tillförs knappt 1,2 miljarder kronor per år för att förstärka den internationella konkurrenskraften. Centerpartiets förslag innebär:
- Satsning på forskning och utveckling inom livsmedelssektorn under en fyraårsperiod
- Satsning under fyra år på exportfrämjande åtgärder
- Satsning på program för gårdsbaserad livsmedelsförädling
- Utöver detta tillse att svenska jordbruksföretagare erhåller sänkt diesel- skatt eller kompenseras för att de betalar en högre dieselskatt än kollegorna i konkurretländerna
- 5-årigt program för strukturomvandlingen av trädgårdsnäringen.
- Resurser för trädgårdsbranschens utveckling under fem år.
Detta bör ges regeringen till känna.
4 Landsbygdsförordningen
I och med beslutet om EU:s långtidsbudget för perioden 2000-2006 slogs regelverket för stöd till mindre gynnade områden, miljöersättnings- programmen samt andra kompletterande åtgärder samman till en landsbygdsagenda i en särskild landsbygdsförordning. Landsbygdsagendan är, till skillnad från jordbrukspolitiken, ett till stora delar frivilligt och delfinansierat program. När dessa medel i början av hösten fördelades länderna emellan erhöll Sverige en mycket dålig tilldelning av EU-resurser. Sveriges tilldelning av EU-medel blev cirka 1,3 miljarder kr/år d v s cirka 3,4 procent av den totala budgeten. För svensk del innebär det att vi förlorar cirka 0,5 miljarder kr/år i utebliven EU-finansiering. Länder jämförbara med Sverige har erhållit ett väsentligt bättre utfall, t ex Finland 2,5 miljarder kr/år och Österrike 3,7 miljarder kr/år. Med hänsyn till att beslutet om fördelning är kopplat till en sjuårsbudget blir de ackumulerade effekterna avsevärda om inte särskilda åtgärder vidtas. Konsekvenserna kan då bli att ambitionen i det svenska miljöprogrammet för jordbruket måste dras ned, vilket innebär minskade möjligheter att hålla landskapet öppet och därmed bevara den biologiska mångfalden i jordbrukslandskapet. Det innebär vidare att konkurrensförhållandet för svenska bönder och den svenska landsbygden försämras ytterligare.
Det finns flera orsaker till att den svenska regeringen inte förmått att nå framgång i dessa för svensk landsbygd så viktiga förhandlingar. En grundläggande orsak torde vara det faktum att Sverige, via regeringens agerande, agerat föga konstruktivt i tidigare förda förhandlingar i EU- sammanhang. Ett annat skäl är givetvis det faktum att kommissionen fördelat medel med tidigare medelsutnyttjande som grund, d v s det innebär att Sverige som successivt byggt ut miljöprogrammet missgynnats. Denna successiva utbyggnad har inneburit att det svenska miljöprogrammet har blivit ett komplicerat regelverk där jordbrukarna har haft svårt att utnyttja de medel som funnits att tillgå. Skadan som nu kan drabba svensk landsbygd hade med säkerhet varit än större om inte Centerpartiet på ett resolut och handfast sätt bidragit till att medel tillförts miljöstödsprogrammen under nu snart avslutad period.
Oavsett bakgrunden till det dåliga utfallet för svensk del finns det nu anledning att konstruktivt verka för att hitta en lösning som innebär att den skedda skadan minimeras. Centerpartiet avser att positivt medverka till att hitta en sådan lösning. Därför tillför vi svenska budgetmedel motsvarande den minskning som kommissionens beslut innebär samt medel som kompenserar upp till tidigare ram. Anslaget B 8 Miljö, struktur och regionala åtgärder bör följaktligen ökas med 700 Mkr. De budgetmässiga för- ändringarna av detta förslag redovisas i Centerpartiets ekonomisk-politiska motion. Vad som anförts om landsbygdsförordningen och miljöstödspro- grammen bör ges regeringen till känna.
5 Utbetalning av arealersättning
Den jordbrukspolitiska reformen, Agenda 2000, innebär att nya regler kommer att införas för arealersättningen under år 2000. Beslutet om Agenda 2000 ger möjlighet för enskilda medlemsländer att utbetala arealersättningar i januari. Regeringen väljer att utnyttja denna möjlighet, vilket för år 2000 innebär en förskjutning av utbetalningar motsvarande cirka 3,7 miljarder kronor. Detta är givetvis helt oacceptabelt med hänsyn till det ansträngda ekonomiska läget för det svenska jordbruket. Varje månads försening av utbetalningen innebär ett ekonomiskt avbräck som omräknat i ränteintäkter motsvarar drygt 20 mkr. Normal utbetalning borde vara omkring den 1 december årligen. Därför räknar vi med två månaders fördröjning. Det kan tilläggas att Centerpartiet tidigare har föreslagit att utbetalningarna ska göras tidigare än vad som nu är fallet. På grund av utformningen av den statliga budgetprocessen är det dock svårt att förändra regeringens förslag. Det finns dock reell anledning att staten går in och garanterar eventuella likviditetsproblem som kan uppkomma på grund av frågans hantering. En statlig lånegaranti ska utfärdas för jordbrukare som p g a försenade utbetalningar får likviditetsproblem. Detta bör ges regeringen till känna.
Den likviditetspåfrestning som staten nu orsakar arealbidragsmottagare måste kompenseras. Centerpartiet avsätter, i den ekonomisk politiska motionen, 40 mkr till räntekompensation särskilt riktad till jordbrukare som nu erhåller arealbidragen senare. Detta bör ges regeringen till känna.
6 Enklare regler
Den svenska administrationen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik måste vara utformad så att den medverkar till att uppfylla EU:s och Sveriges mål om ett bärkraftigt och effektivt jordbruk, biologisk mångfald, bibehållet kulturlandskap och regional utveckling. Det är av nationellt intresse att administrationen bidrar till att svenskt jordbruk kan få det stöd som det är berättigat till. Administrationen ska inte orsaka onödiga kostnader, vare sig internt eller externt hos t.ex. jordbrukarna. Enkelhet måste vara målet i utformningen av administrationen.
Ett stort antal myndigheter är på olika sätt involverade i administrationen av den gemensamma jordbrukspolitiken. Det är samtliga länsstyrelser, Jordbruksverket och Naturvårdsverket. Dessutom har Riksantikvarieämbetet och NUTEK visst ansvar för dessa frågor.
De krångliga regler och omfattande blankettsystem som i dag måste hanteras för att erhålla de EU-finansierade jordbruksstöden medför att Sveriges jordbrukare inte fullt ut utnyttjar de gemensamma medel som finns att tillgå från EU.
Regeringen har tillsatt flera utredningar med uppgift att se över organisationen av jordbruksadministrationen. Syftet med detta är att finna en så kostnadseffektiv lösning som möjligt när det gäller hanteringen av EU- stöden. Hittills har utredningarna inte lett till några förbättringar.
Centerpartiet har ställt krav på att samarbetet mellan aktuella myndigheter och jordbruksnäringen måste förbättras för att undvika krångliga system som försvårar för den enskilde jordbruksföretagaren. Det är dessutom angeläget att den enskilde jordbrukaren kan vända sig till en myndighet i alla ärenden som rör EU:s jordbruksstöd och det är naturligt att detta sker på regional nivå, så nära jordbrukaren som möjligt.
Den nuvarande svenska tillämpningen av EU:s regelverk vad gäller småskalig vidareförädling av livsmedel innebär avsevärda svårigheter för bl.a. mindre slakterier och andra livsmedelsförädlare. En positiv utveckling inom denna bransch förutsätter att regelverket omgående förenklas. Vad som ovan anförts om enklare regler bör ges regeringen till känna.
7 Stödområdesindelningen
I Jordbruksverkets utvärdering av de regionala stöden till jordbruket (rapport 1998:2) konstaterades att det finns vissa produktionsmässiga problem med dagens stödområdesgränser. I analysen konstaterade bl a Jordbruksverket att produktionsförutsättningarna varierar kraftigt inom område 4. Dessutom har alltsedan område 5 bildades kritik framförts av kriteriet för indelningen av delområdena. Det finns, enligt Centerpartiets mening, anledning att i samband med att det nya landsbygdsprogrammet påbörjas se över den nuvarande stödområdesindelningen. Detta bör ges regeringen till känna.
8 Måttbestämmelser för djurstallar
Även efter 1998 års utgång finns det möjligheter att godta mindre avvikelser från måttbestämmelserna vad gäller båspallmått i enskilda fall. Jordbruksverket kan också ge tillstånd till individuella tidsbegränsade bestämmelser. Kommunernas djurskyddsinspektörer, som känner till och ser förhållandena på platsen, skall göra helhetsbedömningar vid sina inspektioner. Enligt Jordbruksdepartementet skall djurmiljön i dess helhet, stallhygien, djurantal och en rad andra faktorer avgöra om en eventuell avvikelse från utrymmesreglerna för djuren kan godtas.
Tyvärr tillämpas regeringens anvisningar inte på det sätt som är avsett. I flera fall gör myndigheten inte den helhetsbedömning av djurmiljön som Jordbruksdepartementet eftersträvar. Centerpartiet avstår från att lägga ett särskilt förslag i denna fråga då riksdagen i skrivande stund inte behandlat vårt motionsyrkande i frågan från förra året. Men frågeställningen är i lika fullt fortfarande aktuell.
9 Kadaverhantering i Norrland
BSE-krisen medförde ökad uppmärksamhet kring smittskyddsaspekter och hantering av riskavfall, till vilket räknas självdöda och avlivade djur. EU-kommissionens inspektioner medförde krav på att Sverige måste efterleva gällande direktiv för kadaverhantering. Som grundregel gäller att kadaver måste skickas för destruktion. Nedgrävning av mindre enstaka djur accepteras. Vidare gäller undantag för vissa församlingar i inre Norrland. Det är ytterst tveksamt att transportera kadaver långa sträckor. Även om Norrlands inland är undantaget, har resten av Norrland så långa avstånd, så att särlösningar borde kunna motiveras. Med strikta regler för hur nedgrävning av kadaver skall ske, bör större delen av Norrland kunna undantas från kravet på kadaverdestruktion, utan att det kommer i konflikt med smittskydds- och miljöaspekter. Vad som ovan sagts om kadaverhanteringen i Norrland bör ges regeringen till känna.
10 Livsmedelskvalitet och djurskydd
Sverige har ett väl utvecklat djurskydd och en stark djurskyddslag. Den svenska djurskyddslagen ger ett starkare skydd för djuren än de flesta andra länders lagstiftning. De svenska djurskyddsreglerna har med få undantag inte påverkats av EU-medlemskapet. De strängare reglerna innebär kostnader för det svenska jordbruket, t ex för större utrymmen i djurstallar.
Den svenska regeringen har varit pådrivande inom EU för att förbättra djurskyddet inom EU. Ambitionen måste vara att skärpa EU:s djurskyddslagar efter svensk förebild. Nu ökar dessutom handeln med levande djur mellan i EU ingående länder. Då måste bland annat de långa transporter av levande slaktdjur som i dag sker under ovärdiga förhållanden stoppas. Detta bör ges regeringen till känna.
11 Antibiotika i djurfoder
Flera studier visar att systematisk användning av antibiotika i djurfoder för tillväxtsyfte leder till att resistenta bakterier är på väg att bli ett allt större hälsoproblem. Förutom att det är motiverat av djurskyddsskäl, är ett förbud mot antibiotika i djurfoder det enda sättet att garantera att vi i framtiden kan använda antibiotika för att bekämpa bakteriesjukdomar. Den regelmässiga användningen av antibiotika och andra medicinska preparat i foder i tillväxtsyfte måste därför förbjudas inom hela EU. I dag är det förbjudet i Sverige och Finland.
Centerpartiet har länge drivit kravet på att förbjuda användningen av antibiotika i djurfoder inom EU. Det svenska förbudet har varit effektivt. Bland svenska forskare inom jordbruket samt bland konsumenter och politiker finns en stor enighet om att ett liknande förbud bör införas i EU. Den svenska regeringen driver frågan med kraft i EU där det finns en allt större acceptans för den svenska linjen. Utgångspunkten måste vara att det svenska förbudet skall finnas kvar i väntan på att ett liknande införs på EU- nivå. I väntan på ett beslut om förbud i hela EU ger ursprungsmärkning av livsmedel möjlighet för konsumenten att välja produkter från länder där antibiotika i djurfoder redan nu är förbjudet. Vad som ovan sagts om antibiotika i djurfoder bör ges regeringen till känna.
12 Krafttag mot salmonella
I Sverige hade vi lyckats nedbringa förekomsten av salmonella till ett minimum. Det har krävt enorma insatser av bönderna, bl a en kraftig utslaktning. Ute på kontinenten ser och såg situationen annorlunda ut. Salmonella förekommer i rikliga mängder och majoriteten av de fall som rapporteras i Sverige har smittats utomlands.
Från svensk sida lyckades vi efter mycket möda få igenom våra krav; livsmedel, levande djur och foder som importeras till Sverige får inte vara salmonellasmittade. Ägg skall komma från höns i kontrollerat salmonellafria besättningar. Kontrollerna sker normalt i ursprungslandet. Samarbetet bygger på att man, från exempelvis svensk sida, skall kunna lita på att köttet är salmonellafritt, om det finns med ett intyg om detta från ett annat medlemsland.
Ansvaret för att salmonellasmittat kött inte når fram till konsumenterna ligger i sista hand på kommunerna. Genom tillsyn och provtagningar skall konsumentens säkerhet garanteras. Det är därför mycket viktigt att kommunerna får tillräckliga resurser. Under vissa förutsättningar kan vi även göra stickprovskontroller vid våra gränser.
Salmonellasmitta är ett problem som vi måste hantera på EU-nivå. Det är ett oeftergivligt krav att EU engagerar sig i detta allvarliga hälsoproblem. Tillsammans kan vi minska förekomsten av smitta. Kanske är debatten alltjämt livligast i Sverige och Finland. Men trägen vinner! Frågan har fått ökad uppmärksamhet i Tyskland, och med ett målmedvetet arbete kan vi lyfta denna debatt högre på den politiska agendan i EU. Regeringen bör följaktligen prioritera arbetet i EU med att minska riskerna för salmonella. Detta bör ges regeringen till känna.
13 Bekämpning av smittsamma djursjukdomar
Våren 1999 beslutade riksdagen om en ny epizootilag samt en särskild lag om zoonoser. Centerpartiet tillstyrkte denna lagstiftning. Samtidigt var vi dock kritiska till att ersättningen för produktionsbortfall vid epizootiutbrott reducerades till 50 %. Det innebär en ökad risk för att icke-seriösa lantbrukare försöker dölja sjuklighet hos djur. Centerpartiet anser att det är mer korrekt att utforma ersättningsreglerna så att förebyggande arbete stimuleras. Ersättningsnivåerna bör kopplas till om djurägaren har anslutit sig till ett kontrollprogram eller inte. Ersättning bör utgå till 100 % för besättningar som är anslutna till kontrollprogram som drabbats av epizootiutbrott. Ersättning bör utgå med 70 % för besättningar som inte är anslutna till kontrollprogram. Centerpartiet avsätter i budgetmotionen därför 35 mkr mer än vad regeringen föreslår till anslaget E 5 i utgiftsområde 23. Detta bör ges regeringen till känna.
14 Genteknik
Bioteknik är ett samlingsnamn för olika tekniker som använder levande organismer för att producera olika varor och tjänster. Det innefattar därmed uråldriga tekniker för öljäsning och yoghurtframställning. Den moderna gentekniken är en utveckling av den gamla tekniken och innebär bl.a. att egenskaper kan överföras från en art till en annan.
Den moderna tekniken kan, tillsammans och i symbios med informations- teknik, forma nya resurseffektiva och hållbara lösningar. Vi kan lära oss av naturens egna metoder och kanske ersätta miljöskadliga ämnen eller resurskrävande mekaniska processer. Växtförädling, nya kretslopps- anpassade material, och hållbara energiprocesser är exempel på områden där gentekniken redan är eller kan bli ett viktigt instrument.
För att skydda nya uppfinningar på området kommer det att finnas möjlighet att ta patent på bioteknologiska uppfinningar, enligt ett nytt EU- direktiv. Det kan leda till etiska problem inom den medicinska tillämpningen av gentekniken. Dessutom kan företag och institutioner i den industrialiserade världen utnyttja patent som redskap för att få makt över naturresurser i länder i tredje världen.
Centerpartiet anser att det kan ifrågasättas om bioteknologiska upp- finningar ska kunna patenteras. Inom växtförädlingen räcker den växt- förädlarrätt som sedan länge finns och fungerar väl. Den holländska regeringen har överklagat beslutet om det nya direktivet till EU-domstolen. Centerpartiet anser att den svenska regeringen bör ompröva Sveriges tidigare positiva inställning till direktivet och stödja den holländska regeringens sak. Detta bör ges regeringen till känna.
Användningen av gentekniskt modifierade växter i jordbruket måste omgärdas av strikta regler. En växt som har fått egenskaper som ger bättre möjlighet till överlevnad, t.ex. insektsresistens, måste odlas på ett sätt så att den inte får möjlighet att sprida denna egenskap till vilt levande växter. Det är därför mycket viktigt att övervakningssystem byggs upp för de växter som godkänns för odling i jordbruket. Detta bör ges regeringen till känna.
Även användningen av grödor som är resistenta mot bekämpningsmedel måste ske på ett säkert sätt så att inte egenskapen sprids till vilt levande växter. Användningen av grödor som är resistenta mot bekämpningsmedel får inte driva fram en negativ utveckling med ökad användning av kemiska bekämpningsmedel. Detta bör ges regeringen till känna.
Så som gentekniken hittills utvecklats kan den medföra även indirekta problem av annat slag. Den förstärker utvecklingen mot en allt smalare genetisk bas i jordbruket. Detta gör människans livsmedelsförsörjning alltmer sårbar.
EU:s regler för marknadsintroduktion av genetiskt förändrade produkter håller på att ses över just nu. Den svenska regeringen bör i dessa förhandlingar hårt driva ansvarsfrågan så att det klargörs vem som har ansvaret för den genmodifierade grödan då den odlas. Vidare bör möjligheterna till spårbarhet stärkas. Vid prövning av nya genetiskt modifierade organismer (GMO) bör också reglerna kräva att en bedömning görs av om GMO bidrar till att utveckla ett hållbart jordbruk.
Det är mycket viktigt att gentekniskt modifierade grödor hålls skilda från andra grödor. På detta område krävs att EU arbetar för att åstadkomma internationellt bindande regler.
Konsumenterna skall kunna välja mellan produkter som består av eller innehåller GMO och produkter som inte gör det. Därför måste märkningen av genmodifierade produkter vara klar och tydlig. Möjligheterna att märka produkter får inte urholkas i de kommande WTO-förhandlingarna. Vad som ovan anförts om märkning bör ges regeringen till känna.
15 Ökning av forskning och utveckling i lantbrukssektorn
Sveriges möjligheter att på ett hållbart sätt utnyttja jorden och skogens resurser är beroende av en hög nivå på forskning och utveckling inom det området. Detta är ett ansvar för såväl näringen som för staten. Centerpartiet anser, i likhet med vad som framförts i utredningen "En livsmedelsstrategi för Sverige" (SOU 1997:167), att staten måste öka anslagen till forskning och utveckling inom jordbruksnäringen och livsmedelsindustrin. Syftet är att stärka näringens konkurrenskraft genom att bland annat förstärka vidareförädlingen. Centerpartiet vill även betona vikten av att initiativ tas för att öka EU:s insatser och medfinansiering inom jordbruks- och livsmedelsforskningen. Vid en internationell jämförelse satsas små resurser på den tillämpade forskningen inom jordbruks- och livsmedelsnäringen i Sverige. Centerpartiet förordar en översyn av den tillämpade forskningen inom området för att göra det möjligt att bedöma vilka satsningar som bör genomföras.
Bioråvaror kommer att få en allt större betydelse, både inom livsmedels- produktion, energiframställning och som industriråvara. Centerpartiet anser att det är av största betydelse att det satsas stora resurser på forskning och utveckling inom detta område för att utnyttja de goda förutsättningarna för produktion och vidareförädling av bioråvaror som finns i Sverige. Ambitionen måste vara att Sverige skall vara världsledande inom området. Förutsättningarna är goda för många nya arbetstillfällen. Vad som ovan anförts om översyn och ökning av forskning och utveckling bör ges regeringen till känna.
16 Kompetensutveckling för de areella näringarna
Under senare år har allt färre av de studerande vid naturbruksgymnasierna valt utbildningar med jordbruksinriktning. Detta kan i förlängningen leda till problem med nyrekrytering inom jordbruket och dessutom försvåra möjligheterna att anställa kompetent personal inom näringen. För att vända den negativa utvecklingen är det viktigt att inställningen till jordbruksföretagande förändras. Både näringen och samhället i övrigt har ett ansvar att beskriva de framtidsmöjligheter som finns inom de biobaserade näringarna. I dag finns en tendens att alltför mycket fokuseras på de problem och svårigheter som näringen idag belastas av. En förutsättning för att fler skall satsa på ett jobb inom jordbruksnäringen är att det bedrivs en långsiktig jordbrukspolitik som syftar till att utveckla, inte avveckla, näringen. Många gånger gör människor idag ett senare val av yrkesväg än vad man gjorde tidigare. Det kan innebära att man efter genomförd gymnasieutbildning kanske arbetar eller studerar vidare för att sedan upptäcka att det är inom lantbruket man vill förlägga sin yrkeskarriär. Många gånger kan då denna väg vara stängd då man sedan tidigare har en utbildning som förhindrar att man går ytterligare en utbildning. Det är därför, särskilt inom denna sektor, av stor betydelse att behovet av ett sent yrkesval med tillgång till yrkesinriktad grund- och vidareutbildning inom lantbrukssektorn garanteras, oberoende av individens tidigare val av gymnasieutbildning. Detta bör ges regeringen till känna.
17 Jordförvärvslagen
Riksdagen beslutade våren 1991 om en omfattande avreglering av jordförvärvslagen. Centerpartiet var emot delar av dessa förändringar. När det gäller den s.k. boplikten för jordbruksfastigheter förändrades lagen på så vis att bestämmelserna om boplikt endast gäller i de områden som erhåller glesbygdsstöd. Dessutom är tillämpningen av lagen svag på detta område. Med andra ord har boplikten en högst begränsad betydelse. Centerpartiet varnade i samband med förändringarna för att förändringar i jordförvärvslagen skulle leda till en omfattande försäljning av fastigheter till personer som ej har för avsikt att vare sig bo på eller bruka fastigheten. I vissa delar av landet har den utveckling som vi varnade för blivit verklighet. Centerpartiet har vid ett flertal tillfällen därefter krävt en översyn av den nuvarande lagstiftningen i syfte att stärka kedjan ägande - brukande - boende.
Det är därför bra att en översyn av jordförvärvslagen och fastighets- bildningslagen nu görs. Samtidigt kan det konstateras att utredningens uppdrag främst begränsar sig till frågan om jordförvärvslagens effekter för både fysiska och juridiska personers möjligheter att förvärva skogsmark, framför allt bestämmelserna om förvärvarens anknytning till den ort där den förvärvade egendomen finns, och om förvärv mellan juridiska personer. Centerpartiets krav på en utredning i syfte att se över hela jordförvärvslagen står därför fast. Detta bör ges regeringen till känna.
18 Konkurrenslagen
Kooperationen spelar en viktig roll för svensk jordbruksnäring. Det gäller både inom råvaru- och förädlingsledet. Genom att samverka i ekonomiska föreningar kan producenterna ta vara på fördelarna av den relativa småskaligheten i primärproduktionen samtidigt som de kan samverka inom förädling och marknadsföring.
Möjligheten till samverkan inom producentkooperationen har blivit viktigare i och med att behovet av att marknadsföra svenska livsmedel internationellt ökat sedan vi blivit medlemmar i EU. De oklarheter som i dag finns om hur de kooperativa företagen skall behandlas i konkurrenslagen måste undanröjas. Om inget görs är risken uppenbar att nödvändiga omstruktureringar inom de lantbrukskooperativa företagen fördröjs. Investeringsviljan kommer att försvagas. Konkurrenssituationen för svenskt jordbruk och svensk livsmedelsindustri riskerar att försämras ytterligare. Centerpartiet anser därför att konkurrenslagen måste förändras. Den negativa behandlingen av samarbete mellan företag i kooperativa former måste ersättas med den positiva inställning som utmärker EG-rätten och de andra EU-länderna.
19 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att Sveriges lantbrukare ges de politiska förutsättningarna att utvecklas som företagare,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att försvara den europeiska modellen för jordbruksproduktion och ta till vara speciella svenska handels- intressen på jordbruksområdet i kommande världshandelsförhand- lingar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att stärka det svenska jordbrukets och den svenska trädgårdsnäringen konkurrenskraft,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om landsbygdsförordningen och miljöstödspro- grammen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en statlig lånegaranti för jordbrukare som på grund av försenade utbetalningar får likviditetsproblem,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om räntekompensation för försenad utbetalning av arealersättning,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förenklingar av regelverket kring jordbruks- administrationen,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvärdering av nuvarande områdesindelning,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av reglerna för kadaverhanteringen i Norrland,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den svenska regeringen skall vara pådrivande inom EU för en skärpning av djurskyddslagar inom EU och för skärpta transportbestämmelser av levande slaktdjur,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbud mot antibiotika i djurfoder inom EU,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att prioritera det svenska arbetet inom EU för att minska förekomsten av salmonella inom gemenskapen,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bekämpande av smittsamma djursjukdomar,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ompröva den svenska regeringens inställning vad gäller direktivet om patent på bioteknologiska uppfinningar,1
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om strikta regler för användningen av genetiskt modifierade växter i jordbruket och vikten av att övervakningssystem byggs upp för de växter som godkänts för odling i jordbruket,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att användningen av grödor som är resistenta mot bekämpningsmedel måste ske på ett säkert sätt
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om märkningen inom gentekniken,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn och ökning av forskning och utveckling inom lantbrukssektorn,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad tillgänglighet av vuxenutbildning inom lantbrukssektorn,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning av jordförvärvslagen. 2
Stockholm den 4 oktober 1999
Lennart Daléus (c)
Agne Hansson (c)
Birgitta Carlsson (c)
Margareta Andersson (c)
Rolf Kenneryd (c)
Kenneth Johansson (c)
Lena Ek (c)
1 Yrkande 14 hänvisat till LU. 2 Yrkande 20 hänvisat till BoU.