Området norr om Vättern i gränslandet mellan Västra Götaland och Örebro län bestående av skogar med åkrar här och var benämns vanligen Tiveden. Det kuperade, sjörika landskapet avbrutet av odlingsbygder har stora sociala, botaniska, geovetenskapliga och zoologiska naturvärden. Det är för turisten en tilltalande landskapsbild men för de i området verksamma lantbrukarna en annan bild som man nu ser. Tiveden var för några hundra år sedan en obygd, farlig att passera utan väpnad eskort. Så är det inte längre, men problemen hopar sig med allt färre brukare till markerna och en stor avfolkning som följd.
Det är i dag svårt att bibehålla jordbruksmark, och det finns markägare som tvingas betala sin arrendator för att överhuvudtaget få markerna brukade. Skogen tränger sig på och växer på sina ställen allt närmare in på knutarna och återtar mark som varit uppodlad i hundratals år.
I Jordbruksverkets rapport 1998:2 jämför man vad som händer i Tiveden med situationen inom stödområde 4. Utvecklingen gäller mellan åren 1990 och 1995. Man konstaterar då att produktionen och den brukade arealen i Tiveden har minskat mer än i stödområde 4. Detta gäller till exempel för mjölkkor och svin och för produktion av spannmål liksom för åkermarken totalt.
Under innevarande år presenterar SCB siffror som visar vad som hänt mellan åren 1995 och 1998. Man kan befara att dessa siffror kommer att visa att den negativa trenden fortsatt även de senaste åren.
Var gränsen för stödområde 4 skulle gå beslutades i stor utsträckning utan hänsyn till faktiska förhållanden. De villkor som råder i praktiken i området på båda sidor om länsgränsen Västra Götaland/Värmland har tyvärr spelat mindre roll. Den nuvarande områdesindelningen följer länsgränsen mot Värmlands län. Genom att strikt följa den administrativt fastställda länsgränsen tas ej hänsyn till vare sig geografiska likheter mellan orter på båda sidor om gränsen eller likheter mellan de verksamhetsmässiga förutsättningarna som råder mellan Karlsborgs och Gullspångs kommuner i Västra Götaland och Kristinehamns kommun i Värmlands län.
Ändamålet med LFA-stöd, vilket framgår av direktiven för placering i ett stödområde, är att främja möjligheterna att behålla jordbruk i områden med svåra produktionsförhållanden. LFA-stödet skall kompensera för de naturgivna produktionsnackdelar som kan förekomma. Vid en sådan bedömning står det helt klart att produktionskostnaderna i Tivedens- kommunerna är höga på grund av: klimatfaktorer, sämre och ojämna jordar, ogynnsam företagsstruktur, sämre arrondering, låg befolkningstäthet samt mindre väl utvecklad infrastruktur.
Verksamheten inom kommunerna i Tiveden präglas av en jordbruksbygd med småskalighet där intäkterna från skogsbruket för många utgör en betydande och nödvändig del av utkomsten. För bygdens fortlevnad och utveckling samt ur kulturlandskaps- och miljöaspekter är det synnerligen viktigt att man får behålla en levande landsbygd. Då bygden kännetecknas av låg befolkningstäthet, svagt utvecklad infrastruktur samt hög arbetslöshet är ett livskraftigt jordbruk av största betydelse för näringslivet i hela Tiveden.
Nordväst om Tiveden, dvs. i Värmland, är förhållandena betydligt annor- lunda och mycket gynnsammare för jord- och skogsbruket. Eftersom man befinner sig i stödområde 4 ges ersättningar i större omfattning för att hålla landskapet öppet och jordbruket livskraftigt. För Tivedens lantbrukare är skillnaden i ersättningar svåra att förstå och acceptera, eftersom skörde- statistiken visar på lägre avkastning i Tiveden än i Värmland.
Mot denna bakgrund är det ett rättvisekrav att gränsen för stödområde 4 flyttas så att Tivedensområdet kommer att ingå.
Upplysningsvis kan meddelas att Jordbruksdepartementet under de senaste åren fått flera förslag med liknande innehåll från Gullspångs och Karlsborgs kommuner samt från LRF i Skaraborg.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införliva Gullspångs och Karlsborgs kommuner i stödområde 4.
Stockholm den 4 oktober 1999
Lars Hjertén (m)
Lars Elinderson (m)