Trädgårdsnäringen
Den ekologiska omställningen av trädgårdsnäringen går framåt. Den ekologiska odlingen ökar och alternativ till kemiska bekämpningsmedel blir allt vanligare. Samtidigt finns självfallet mycket kvar att göra för att miljöanpassa trädgårdsnäringen, och vi redovisar i denna motion några förslag som syftar till att underlätta trädgårdsnäringens utveckling i en hållbar riktning.
Ekologisk odling
Ett nytt stöd till ekologisk odling håller på att utvecklas, och Vänsterpartiet ställer sig positivt till miljöprogramsutredningens förslag om höjda ersättningsnivåer till ekologisk frilandsodling av köksväxter, frukt och bär. Förutom det anser vi att den ekologiska växthusodlingen borde få ett stöd. Detta skall ges regeringen till känna. Ekologisk växthusodling har en stor möjlighet att öka, och det är fel signal till trädgårdsnäringen att hävda att just den odlingen skall klara sig utan stöd i sin ekologiska omställning. Miljöprogramsutredningens skäl att inte föreslå ett stöd till ekologisk växthusproduktion var att administrationen för stödet skulle bli alltför omfattande i relation till den lilla areal växthus som odlas ekologiskt. Vänsterpartiet anser att det är fel att inte stödja en viss del av näringen med hänvisning till att den är alltför liten.
Utvecklingsfond
För att möta de krav på förändringar som trädgårdsnäringen utsätts för från omvärlden, både från marknadshåll och politiskt håll, så krävs resurser för utveckling och forskning. Trädgårdsnäringen kan, liksom andra näringar, själv ta ett ansvar för den kollektiva utvecklingen genom att avsätta egna resurser för forskning och utveckling. För att inte snedvrida konkurrensen krävs att samtliga trädgårdsföretag deltar i finansieringen. Vänsterpartiet har tidigare motionerat om inrättandet av en kollektivt finansierad utvecklingsfond för trädgårdsnäringen. Riksdagen har med anledning av den motionen uttalat sig positivt om förslaget och skrev att utskottet anser att denna möjlighet för näringen att avsätta medel för angelägna gemensamma insatser är intressant och bör övervägas noga.
Frågan har tyvärr dragit ut på tiden. Det finns risk för att utvecklingsarbetet inom trädgårdsnäringen saktas ner om lösningar inte kan åstadkommas snarast. Det är därför angeläget att regeringen snarast återkommer till riksdagen med förslag om ett system med en obligatorisk, avgiftsfinansierad utvecklingsfond för de berörda näringarna. Detta skall ges regeringen till känna.
Energiomställning
Växthusodlingen är en mycket energikrävande verksamhet och så mycket som 20 % av omsättningen för växthusodling utgörs av energikostnader. I första hand är växthusnäringen beroende av fossila energislag för uppvärmningen, mestadels olja eller fossilgas.
Både för näringens konkurrenskraft och med tanke på miljön är det angeläget att energibehovet i växthusodlingen kan minska eller att växthusnäringen kan övergå till förnybara energislag. Det finns möjligheter att, inom ramen för EU:s landsbygdsförordning, ge stöd till investeringar som minskar användningen av fossil energi i växthusodling. Vänsterpartiet anser att Sverige borde använda sig av den möjligheten och ge ett sådant stöd till växthusnäringen, och regeringen borde återkomma till riksdagen med ett sådant förslag. Detta skall ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den ekologiska växthusodlingen skall ges ett stöd inom ramen för miljöprogrammet,
2. att riksdagen hos regeringen begär att den snarast skall återkomma med ett förslag till en obligatorisk, avgiftsfinansierad utvecklingsfond för trädgårdsnäringen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett stöd till investeringar som minskar användningen av fossil energi i växthusodling.
Stockholm den 29 september 1999
Jonas Ringqvist (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Kjell-Erik Karlsson (v)