Det svenska jordbruket är viktigt och en angelägenhet för alla. Att producera bra livsmedel och samtidigt vårda det öppna kulturlandskapet är ett stort uppdrag. Förutsättningen för att svenskt jordbruk skall kunna leva vidare och utvecklas är att näringen lever under realistiska och bra konkurrensförhållanden. Läget är för närvarande allvarligt och vi vill i denna motion föreslå förändringar som på ett betydande sätt förbättrar jordbrukets konkurrenssituation.
Sänkt dieselskatt i jord- och skogsbruket
I utredningen En livsmedelsstrategi för Sverige 1997 påtalas jordbrukets negativa konkurrenssituation, bl.a. beroende på höga produktionsskatter. Dieselskatten utgör här en tung del. Om man jämför dieselskatten i Sverige med andra viktiga konkurrentländers, så ligger vårt land högt när det gäller denna skatt. Ett bra sätt att förbättra situationen för såväl jordbruket som skogsbruket är därför sänkt skatt. Det är obegripligt att regeringen i budgetpropositionen går den motsatta vägen och höjer dieselskatten trots att man måste vara medveten om den ekonomiska situationen för jord- och skogsbruket. Motiveringen för höjningen anges vara miljöpolitiska skäl. Detta är i grunden en felsyn när det gäller dessa näringar. Ingen lant- eller skogsbrukare kör traktor eller skogsmaskiner för nöjes skull, varför miljöargumentet är helt irrelevant i detta sammanhang. Vi föreslår nu en sänkning av dieselskatten till 0,53 kronor för jordbruket, skogsmaskiner och arbetsredskap. Sänkningen skall träda i kraft vid årsskiftet 1999-2000.
Vi hälsar med tillfredsställelse förslaget i budgetpropositionen att el- och oljeskatten inom jordbruket skall sänkas till industrinivå. Detta är ett krav som Moderata samlingspartiet har ställt under flera år. Vi kan dock inte biträda förslaget att denna sänkning skall träda i kraft först vid halvårsskiftet år 2000 utan anser att även denna sänkning skall träda i kraft vid årsskiftet 1999-2000.
Sänkt skatt på handelsgödsel
Även den höga skatten på handelsgödsel inom jordbruket leder till internationell konkurrensnackdel. Vi har i dagens läge kommit in i en situation där medvetenheten och kunskapen om handelsgödselanvändningen inom jordbruket utvecklats på ett positivt sätt. Vi tror inte att skatte- instrumentet är det bästa sättet när det gäller miljöarbetet med att förhindra läckage från jordbruket. Till detta skall läggas att läckaget från stallgödsel faktiskt är svårare att bemästra än från handelsgödsel. Det är bl.a. detta som gör att läckaget är större vid ekologisk odling än vid konventionellt bedrivet jordbruk. Vi anser att handelsgödselskatten vad avser kväve skall sänkas till 40 öre per kg. Kostnaderna sänks då med cirka 300 miljoner kronor för jordbruket.
Vårt förslag om sänkt skatt på handelsgödsel innebär inte att vi negligerar växtnäringsläckaget från jordbruket. Vi menar att denna fråga angrips bäst genom andra metoder än konkurrenssnedvridande skatter. Forskning, information och ökad kunskap är bättre metoder när det gäller att komma till rätta med miljöproblemen. Även bättre odlingsmetoder och andra åtgärder, som t.ex. kantzoner fria från gödsling och bekämpningsmedel längs sjöar och vattendrag, är att föredra. Inom ramen för REKO-ersättningen kan sådana åtgärder stimuleras.
Det kan också vara lämpligt att utveckla metoder för miljöbalanser och energibalanser i jordbruket, baserat på olika odlingsmetoder. Vi anser att forskningen och informationen skall intensifieras och utvecklas bättre. Detta kräver ökade medel bl.a. till SLU. Det är lämpligt att resterande skatteintäkt på handelsgödsel, vilket motsvarar ca 90 miljoner kronor, kan användas för just sådan forskning, information och kunskapsförmedlande verksamhet. Detta med sikte på att förbättra miljösituationen inom jordbruket. På så vis kan man uppnå goda miljöeffekter samtidigt som dessa skattemedel på ett positivt sätt indirekt kommer näringen till godo. Regeringen bör återkomma till riksdagen med ett förslag i enlighet med vad som anförts ovan på detta område.
Arealersättningen
Från moderat sida är vi mycket kritiska till att senarelägga utbetalningen av arealersättningen. Regeringen har nu hanterat frågan om utgiftstaket på ett sådant sätt att denna utbetalning inte är möjlig om inte utgiftstaket skall brytas.
Detta är nu något som vi måste acceptera eftersom riksdagen ställs inför fullbordat faktum. Åtgärden innebär att man anstränger jordbrukssektorns likviditet med mellan 20 och 40 miljoner kronor beroende på hur länge utbetalningen dröjer. För att göra skadan för jordbruket så liten som möjligt föreslår vi att utbetalningen av arealersättningen skall ske första arbetsdagen efter årsskiftet. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Miljö- och strukturåtgärder samt regionala åtgärder
Det är ett stort misslyckande för Sverige att ersättningarna inom ramen för landsbygdsförordningen, och där miljöersättningen utgör en viktig del, minskar kraftigt i förhållande till tidigare tilldelad medelsram. Finland och Österrike som blev medlemmar i EU samtidigt som Sverige har behandlat frågorna på ett betydligt bättre sätt, varför dessa länder erhållit ett väsentligt bättre utfall än Sverige. Österrike har till och med fått en kraftig ökning av sin ram. Regeringen får här ta ett stort ansvar för det inträffade, som nu drabbar svenska bönder negativt.
Det hela började direkt efter regeringsskiftet 1994. De förslag till miljöprogram som Bildtregeringen utarbetat förändrades radikalt av den socialdemokratiska regeringen. Detta medförde tidsförskjutning samtidigt som de nya reglerna var utomordentligt krångliga. Detta medförde osäkerhet när det gällde tillämpning hos bönderna. Vi moderater kritiserade skarpt vid flera tillfällen dessa regelverk och krävde förenklingar, men regeringen och riksdagsmajoriteten var kallsinnig.
Fördröjningen när det gällde att utnyttja miljöersättningarna var också allvarlig. Från moderat sida hade vi i våra budgetalternativ tidig kostnadstäckning för den nationella delen, och vi varnade för att inte utnyttja EU-medlen bättre och tidigare, men även på denna punkt var regeringen och riksdagsmajoriteten avvisande.
Sent omsider har det nu utarbetats ett reviderat förslag till regler för miljöersättningarna "Nytt miljöprogram för jordbruket". Mycket av detta förslag är nu inaktuellt genom de kraftigt reviderade ramarna, och vi anser att man mycket snabbt måste arbeta fram nya regler. Dessa måste vara enkla, effektiva när det gäller utnyttjandet, och samtidigt resultera i goda miljöeffekter. Det är viktigt att det konventionella jordbruket inte diskrimineras när det gäller det fortsatta programmet. Vi kan inte acceptera att t.ex. REKO-ersättningen slopas. Reglerna för REKO-ersättningen måste däremot utformas så att ersättningarna utnyttjas och därmed ger en positiv miljöeffekt.
Frågan om de förlorade ersättningarna måste nu hanteras så att skadan kan repareras så snabbt som möjligt. Eventuella möjligheter till förbättringar vid avstämningsperioder måste bevakas effektivt. De anslagna medlen måste nu utnyttjas helt och hinder som försvårar detta undanröjas. Vi förutsätter att de nationella medlen i budgeten och ramen skall ligga kvar och i övrigt måste vi avvakta den skrivelse som regeringen avser att leverera till riksdagen i oktober månad. Vi kommer då att ingående granska förslagen och komma med alternativa förslag om så erfordras.
Mjölkkvoterna
Det är med tillfredsställelse som vi konstaterar att regeringen nu i budgetpropositionen föreslår fri handel med mjölkkvoter. Moderata samlingspartiet har, liksom Jordbruksverket, redan från början drivit denna fråga. Vi har påtalat felaktigheterna i det regleringssystem som medfört ökad byråkrati och ökade kostnader för bönderna.
Övrigt
Anslaget "Åtgärder inom livsmedelsområdet" ökar enligt budgetförslaget. Inom ramen för detta vill vi understryka att medlen till exportfrämjande åtgärder inte får sänkas. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar sänka dieselskatten för jordbruket, skogsmaskiner och arbetsredskap till 0,53 kr att träda i kraft den 1 januari 2000,1
2. att riksdagen beslutar att den i budgetpropositionen föreslagna skattesänkningen på el och olja skall träda i kraft den 1 januari 2000, 1
3. att riksdagen beslutar sänka skatten på handelsgödsel avseende kväve till 40 öre per kg, 2
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade insatser för forskning, information och kunskapsutbyggnad för att förbättra miljösituationen inom jord- brukssektorn,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arealersättningen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljö- och strukturåtgärder och regionala åt- gärder,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om exportfrämjande åtgärder.
Stockholm den 30 september 1999
Göte Jonsson (m)
Ingvar Eriksson (m)
Carl G Nilsson (m)
Catharina Elmsäter-Svärd (m)
Lars Lindblad (m)
Per-Samuel Nisser (m)
Berit Adolfsson (m)
Inger René (m)
Anders G Högmark (m)
Patrik Norinder (m)
Lars Björkman (m)
Ola Sundell (m)
1 Yrkandena 1 och 2 hänvisade till FiU. 2 Yrkande 3 hänvisat till SkU.