Fäbodkulturen är en viktig och folkkär del av kulturarvet. Genom det svenska miljöprogrammet för jordbruket har det sedan 1996 varit möjligt att ge stöd till fäbodbete. Stödet till fäbodbete är en specialklass inom betesmarksstödet, vars syfte är att bevara den biologiska mångfalden och de kulturhistoriska värdena i naturbetesmarken.
Den allmänna åsikten är att fäbodbetesstödet ger förutsättningar för fortsatt fäboddrift och en hygglig ersättning till aktiva traditionella fäbodbrukare. Fäbodbetesstödet har medfört att det finns djur kvar på fler fäbodar än vad som annars skulle vara fallet.
Stödformen anses/tycks fungera väl i områden med obruten fäbodtradition, däremot finns en del problem då fäboddriften återupptas. Intresset för att återuppta drift finns i alla berörda län, d.v.s. Dalarna, Jämtland, Gävleborg, Västernorrland och Värmland.
Genom Europeiska rådets överenskommelse om EG-kommissionens förslag till ny jordbrukspolitik (Agenda 2000) gäller också en ny förordning om stöd till utveckling av landsbygden. Miljöåtgärderna inom jordbruket kommer i framtiden att ingå som en obligatorisk del i det landsbygdsprogram som skall utarbetas för perioden 2000-2006. Ett (ekologiskt) hållbart jordbruk är ett jordbruk som bl.a. är resursbevarande samt natur- och kultur- miljöanpassat. Jordbruk i skogsbygder, och inte minst jordbruk med fäboddrift, har en stor betydelse för bygdens identitet och har även regional- politisk betydelse genom de värden som förknippas med verksamheten och de produkter den skapar.
Landsbygdsprogrammet skall medverka till att miljömålen för jordbruket uppnås. Åtgärder för bevarandet av natur- och kulturvärden samt miljövänlig jordbruksproduktion kommer att vara viktiga. Miljöprogramutredningen har föreslagit att fäbodbetesstödet behålls. Ersättningen för bete vid fäbodar föreslås ges för högst fyra hektar per djurenhet och ersättning skall lämnas med 1 000 kronor per hektar. Om ersättningen blir som MPU föreslagit sänks bidraget för fäbodbete med 600 kronor per hektar, från nu gällande 1 600 kronor per hektar. Per djurenhet vid fäboden skulle stödet minska med 2 400 kronor per år.
Det generella fäbodstödet bör ligga kvar på minst samma nivå som idag. Att vissa fäbodbrukare skulle få tillgång till tilläggsersättning utöver grundersättning efter länsstyrelsens prövning kommer sannolikt att upplevas både som orättvist och som en ökad byråkratisering av brukarna. Fäbod- ersättningen måste ligga kvar på nuvarande nivå för att intresset skall behållas för denna viktiga stödform med stor betydelse för hävden av berörda bygders natur- och kulturvärden.
Enligt uppgift diskuteras att miljöåtgärderna skall öppnas för ny anslutning först år 2001 och att i princip alla befintliga stödformer stängs för anslutning år 2000. Det är viktigt att ytterligare brukare kan ansluta sig även under år 2000 till fäbodstödet, och det finns brukare.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ersättningsnivå i ett nytt miljöstöd för fäbodar under perioden 2001-2006,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att gällande miljöstöd till fäbodbete hålls öppet för anslutning under år 2000.
Stockholm den 29 september 1999
Kenneth Johansson (c)
Erik Arthur Egervärn (c)
Sven Bergström (c)