Många lantbruksföretagare får avsätta mycket tid för att försöka att på ett riktigt sätt fylla i blanketter och ansökningar för olika EU-stöd. Det finns många och krångliga regler för sökande av stöd, som ofta är avgörande för att lantbruksföretaget skall kunna få ekonomi i sin verksamhet, det kan gälla s.k. direktstöd i form av arealersättningar, handjurs-, am- och dikobidrag. Det kan även gälla miljöstöd i form av rekostöd och vallstöd som skall gynna biologisk mångfald. Allt detta är viktigt för att det skall finnas en levande landsbygd, med öppna fält och marker med djur.
Många företagare och även bondeorganisationer vittnar om de problem som skapats kring sökande av de olika stöden. Blankettdjungeln är både byråkratisk och svår att tränga igenom. Allt är inte EU-byråkratins fel. En stor del av problemen är skapade av svensk jordbruksbyråkrati. Vi tar tyvärr alltför ofta okritiskt åt oss alla de regler som skapas inom EU. Därefter kommer svenska tolkningar att följas av fler och mer komplicerade blanketter. EU får ofta i debatten stå till svars även för de svenskproducerade reglerna, vilket skapar en orättvist negativ bild av EU. Allt arbete för att företagarna skall kunna göra sina ansökningar på rätt sätt tar onödigt mycket tid och kraft.
När nu EU:s jordbrukspolitik är som den är, måste Sverige få ut så mycket som möjligt av de olika stödformer som finns inom EU. Ansvar för detta vilar på riksdag och regering. Om vi i Sverige framgent inte får ut de stöd som borde vara möjliga, kommer det att bli förödande för svenskt lantbruk och svensk landsbygd. Missade möjliga pengar går då till övriga EU-länder, varför snedvridning av konkurrensen ytterligare ökar. Här vilar ett tungt ansvar på den svenska regeringen. Det finns mycket mer som kan komma Sverige till del genom ett mer offensivt och positivt arbete av regeringen och dess förhandlare.
Den svenska regeringen bör arbeta för att EU skall minimera byråkratin och förenkla de regler som är kopplade till ansökningar av EU-stöd. Riksdag och regering genom Jordbruksverket och lantbruksenheterna måste arbeta för att minska bidrags- och blankettkrånglet. Det gäller både det som kommer från EU och de regler och blanketter som är producerade inom landet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om enklare regler för sökande av EU-stöd,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det är angeläget att Sverige utnyttjar de EU- stöd och -ersättningar som finns tillgängliga.
Stockholm den 24 september 1999
Per-Samuel Nisser (m)
Ingvar Eriksson (m)