EU:s jordbrukspolitik CAP innehåller både stort och smått. Det som kan regleras ska tydligen regleras. Det sorgliga är att en del regleringar går stick i stäv med miljöambitioner. Ett sådant exempel är trädesreglerna.
Första datum
För att förhindra fusk, det är skälet som anförs, får en bonde inte köra ut på trädan förrän den 1 juli. Man menar att det så sent är omöjligt att så och hinna få skörd och därmed lyfta trädesbidraget trots odling. Trädesbidraget är idag mellan ca 1300 och upp till ca 3000 kr per ha beroende på var i landet man bor.
Rotogräsen väletablerade
Många väljer att ha trädan naken. Under våren och försommaren gror ogräsfröer och speciellt rotogräsen blir så gott som omöjliga att bekämpa mekaniskt så sent som i juli inför höstsådden. Valet faller då på totalutrotningsmedel, oftast Roundup. Sedan EU-medlemskapet ökar användningen av dessa bekämpningsmedel år från år. Enligt uppgift har användningen av Roundup ökat med 40 % mellan 1997 och 1998.
Ändra trädesreglerna!
Det finns mycket speciella skäl till att ändra trädesreglerna i Sverige. De undersökningar som gjorts i Skåne visar att bekämpningsmedel återfinns i yt- och grundvatten. Medlen bryts inte ner som i varmare jordar, utan förorenar omgivningen. Just klimatet borde kunna användas som argument inför EU-kommissionen för att få ändra trädes- reglerna och göra det möjligt att bekämpa ogräs mekaniskt under försommaren. Avsikten är naturligtvis att få användningen av bekämpningsmdedel som Roundup att minska, inte som idag öka. Någon ändring av första datum för ny sådd är inte avsikten.
Regeringen bör alltså begära hos EU-kommissionen att Sverige undantas från trädesreglerna så att det blir möjligt att bekämpa ogräs mekaniskt under försommaren.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om EU:s trädesregler.
Stockholm den 23 september 1999
Gudrun Lindvall (mp)