Propositionens förslag om central registrering för alla hundar samt märkningstvång skjuter långt över det mål man vill nå. Som anges i förslaget, har detta sin främsta grund i ett växande problem med s.k. kamphundar. I landet finns c:a 2 000 hundar av i första hand blandras med det gemensamma att de är stora och tränade för kamp. I felaktiga ägarhänder kan dessa utgöra en fara för såväl människor som andra djur.
Lagförslaget försöker komma åt detta problem genom en generell lagstiftning som berör samtliga hundägare i landet. Noterbart är att det förbund som finns inom Riksidrottförbundet, Svenska Brukshundsklubben, inte har varit föremål för remissomgång, medan yttrande inkommit från Svenska Pitbullterrierföreningen.
Det förslaget försöker åstadkomma kan redan i dag regleras med gällande lagstiftning. Den strikta hundlag som Sverige håller sig med täcker de problem och händelser som man här försöker lagstifta om.
De allra flesta hundägare i landet håller en mycket god tillsyn på sin hund, varför märkning redan görs och försäkringar tas. De problem som kamphundarna utgör löses inte genom föreslagen lagstiftning, då deras ägare torde ha ett mycket litet intresse av att få sin hund identifierad. Lagen blir med andra ord verkningslös för den grupp som den i första hand är avsedd för.
Precis som Lagrådet skriver i sitt yttrande, uppfyller lagförslaget inte rättsstatens principer för likhet inför lagen och proportionalitet. Exempelvis berörs de stora antalet norska hundar som finns i Sverige under höstmånaderna inte av lagtexten.
Ekonomiska konsekvenser
Regeringens ambition att komma åt ett problem med oseriösa men få hundägare blir till en avsevärd kostnad och intrång i den seriöse hundägarens integritet. Den samlade kostnaden per hund blir mellan 200 och 700 kronor beroende på hundens storlek och ålder. Förutom dessa kostnader för hundägaren belastas polisväsendet med ytterligare uppgifter och kostnader i en redan trängd ekonomisk situation.
Sammanfattningsvis
Propositionens ambition, att minska eller förhindra kamphundars skador på andra djur eller på människor, är visserligen vällovlig, men missbedömer både den positiva effekten av lagstiftningen samt belastar skötsamma hundägare med både stora kostnader och besvär. Detta samtidigt som gällande lagstiftning redan reglerar de problem som förslaget vill komma åt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår proposition 1999/2000:76.
Stockholm den 5 april 2000
Anders Sjölund (m)