Regelverk för nätverksmarknadsföring
Genom teknologins genombrott och den ökade datakapaciteten har helt nya marknadsföringsformer i samhället vuxit fram, bland annat så kallad nätverksmarknadsföring. Denna marknadsföringsform omsatte 1998 produkter för närmare 1 000 miljarder dollar och involverar 20 miljoner människor i 125 länder, en marknadsföringsform som enkelt uttryckt går ut på att förmedla varor och tjänster direkt från fabrik till kund utan traditionell reklam, marknadsföring eller fördyrande mellanhänder. De personer som informerar om produkterna och tjänsterna får däremot betalt efter vissa skalor i förhållande till omsättningen. Antingen sker denna betalning i ett antal led eller på en viss del av omsättningen i nätverket oberoende av antal led. Detta förfaringssätt skapar vissa likheter med s.k. pyramidspel och kan för den ytlige betraktaren verka oseriöst.
Redan 1979 blev nätverksmarknadsföring generellt accepterat av amerikanska myndigheter, som den gången uttalade sig och sa: "Nätverks- marknadsföring är en legitim affärsform och icke olaglig pyramidverk- samhet."
I Europa är situationen med undantag av Storbritannien och Tyskland en annan. De flesta myndigheter har varit mycket negativa till denna affärsform även om de flesta större företag i branschen opererar efter de stränga amerikanska reglerna.
I Norge gjorde Justitiedepartementet sommaren 1998 vissa uttalanden som skapade något av en klappjakt i medierna på somliga företag i branschen. Efter noggrannare överväganden ändrade sig Justitiedepartementet och var i realiteten självkritiskt mot sin tidigare hantering av saken.
Både Tyskland och England har klart uttalade regelverk som styr denna verksamhet medan Sverige fortfarande saknar riktlinjer.
I enlighet med engelsk lag skall samtliga nya distributörer i samband med sin distributörsansökan erhålla en så kallad Quickstartmanual. Den innehåller regler och anvisningar, provisionsplan, företagsinformation och distributörs- ansökan.
Lagen begränsar en ny distributörs köp till 200 pund inklusive moms och frakt de 7 första dagarna från signerad distributörsansökan.
En ny distributör kan inte beställa en prenumeration på varor de 7 första dagarna. Senare enskild order överstigande 500 pund skall bekräftas till företaget.
En distributör skall sälja eller använda minst 70 % av produkterna vid tidigare inköp innan ny beställning får ske.
En ny distributör skall ha 14 dagars ångerfrist då distributören kan avbryta sitt distributörskap och få tillbaka erlagd köpeskilling.
Jag anser att Sverige måste ha en beredskap för en snabbt växande nät- verksförsäljning. Dels för att motverka oseriösa nätverk som inte har ett hållbart regelsystem. Dels så att regler utformas som skapar trygghet för de inblandade parterna inklusive de tiotusentals människor som redan idag är involverade i denna försäljningsverksamhet i Sverige. Ett fast regelsystem skulle kunna bli mätinstrument för nätverken och på så sätt sortera bort dem som inte har en seriös marknadsföring.
Nätverksförsäljning är en möjlighet att starta ett eget företag utifrån mycket små ekonomiska resurser. Detta skulle även kunna leda till att ett stort antal arbetslösa svenskar kunde komma ur sin arbetslöshet. Idag finns det exempel på människor vilka behandlats väldigt olika i samråd med arbetslöshetskassa vid önskemål om starta eget-bidrag för nätverksför- säljning. Det har också visat sig vara svårt för dem som ansökt om F- skattsedel att få detta godkänt. Detta beror till stor del på okunskap och avsaknad av regler för nätverksförsäljning.
Lotteriinspektionens regelverk är föråldrat när det gäller utveckling av denna marknadsföringsmetod. Jag föreslår att följande synpunkter bör beaktas då riktlinjer ska fastställas:
- Varorna och tjänsterna måste ha ett realistiskt marknadsvärde.
- Provision utbetalas enbart då varor och tjänster omsätts till slutkund.
- Provision utbetalas enbart i ett ekonomiskt hållbart system för moder- företaget och involverade distributörer och informatörer.
- Inga dolda avgifter får förekomma som inte relaterar till reella varor eller förmåner.
- Returrätt inom 30 dagar av varor ska säkerställas kunden till hundra procent.
I betänkande 1998/99:LU10 behandlades en liknande motion som jag skrev 1998 som utskottet avslog. I betänkandet skrevs att utskottet inte hade några erinringar mot de förslag som lades fram i motionen, men att man ville hänvisa till den utredning som pågår inom ramen för Nordiska ministerrådet och som ska presenteras hösten 1999. Man sa ytterligare i betänkandetexten att "om behov föreligger ska en gemensam nordisk lagstiftning på området föreslås".
Mot bakgrund av den skrivningen "om behov föreligger" vill jag poängtera att nätverksförsäljning är en försäljningsverksamhet som är gränsöverskrid- ande. Försäljarna/nätverkarna säljer sina produkter till släktingar, vänner och bekanta. I Norden är kontakterna över gränserna mycket självklara och därför måste lagstiftningen också vara gemensam för att villkoren ska bli detsamma för alla nätverkare inom Norden.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett regelverk för nätverksförsäljning i Sverige,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett regelverk för nätverksförsäljning bör ha gemensam nordisk lagstiftning.
Stockholm den 4 oktober 1999
Ragnwi Marcelind (kd)