Samäganderättslagen från 1904 är ålderdomlig till sina effekter. Det finns inte någon allmän civilrättslig lag som reglerar uppkomsten av samägande. Lagen från 1904 innehåller endast regler som utgår ifrån att samägande redan föreligger.
Samägande kan uppstå om parterna förvärvar egendomen tillsammans. Det kan också vara så att det är den ena parten som har betalt egendomen medan den andra parten har lagt ut motsvarande belopp på löpande utgifter, då uppstår också ett samägande.
Enligt lagen skall det, efter det att samägande konstaterats, fastställas vardera partens andel i egendomen.
Samäganderättslagen är dispositiv, vilket innebär att parterna kan avtala om att annat skall gälla. Huvudregeln är att varje förfogande över det samägda godset i dess helhet eller vidtagande av förvaltningsåtgärd förut- sätter enighet mellan delägarna.
Kan delägarna inte enas kan varje delägare ansöka om att rätten förordnar god man som omhändertar godset under viss tid.
Kan inte parterna enas om försäljning av samägd tillgång kan envar av delägarna ansöka i domstol om offentlig auktion. Så långt lagen.
Lagen kan leda till ett antal komplikationer om parterna inte är eniga om att upplösa ett samägande. Parterna är t.ex. inte eniga om hur det skall upplösas men kan vara eniga om att egendomen inte skall gå till offentlig auktion. I det fallet anger lagen inte någon lösning på problemet. För i synnerhet sambor men även makar som separerar/skiljs kan lagens brist på flexibilitet skapa problem för egendom som för båda parter har ett affektionsvärde, inte bara ett materiellt värde.
En översyn av samäganderättslagen är nödvändig. Det bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av samäganderättslagen.
Stockholm den 4 oktober 1999
Ingvar Svensson (kd)