Upphovsrättslagen (1960:729) tar som utgångspunkt att den som skapat ett litterärt eller konstnärligt verk har en ideell och ekonomisk ensamrätt till sitt verk. Genom den inskränkning i upphovsrättslagen som 12 § utgör är det dock tillåtet för var och en att för sitt enskilda bruk framställa enstaka exemplar av offentliggjorda verk.
Denna inskränkning har motiverats med att upphovsmannens ensamrätt inte rimligen kan sträcka sig till företeelser inom privatlivet. Som stöd för denna uppfattning kan anföras såväl integritetsaspekter som mer praktiska problem rörande övervakning av en gentemot privatlivet oinskränkt ensamrätt. Däremot ansågs det vid lagens tillkomst att kopiering för enskilt bruk i princip skulle vara uteslutet i fall då förvärvssyfte förelåg.
Emellertid har denna inskränkning i praktiken kommit att åberopas för mångfaldiganden som ligger utanför det egentliga privatlivets sfär. Det största problemet föreligger i dag i utbildningssektorn, där studenter i en accelererande omfattning väljer att kopiera sin kurslitteratur framför att köpa den. Genom detta förfarande sjunker försäljningen medan utvecklings- kostnaderna för boken är desamma och således måste slås ut på ett färre antal exemplar. Detta gör således att den enskilda bokens pris ökar, vilket i sin tur ytterligare ökar kopieringsbenägenheten.
Några säkra siffror på omfattningen av kopieringen eller värdet av uteblivna intäkter i anledning av densamma står inte att finna. Vid jämförelse dels mellan det antal studenter som fanns inom universitets- och högskole- sektorn 1992 och i dag, dels mellan de volymer kurslitteratur som såldes då och idag kan en försäljningsnedgång med cirka 30 procent konstateras. Företrädare för samtliga aktörer på marknaden menar att andra faktorer i stort sett är oförändrade från 1992 till i dag och anser den ökande kopie- ringen vara den avgörande orsaken till denna nedgång.
För att lärare och sakkunniga i Sverige även fortsättningsvis skall få ersättning för sitt arbete med författandet av kurslitteratur, och för att förlagen skall kunna tillhandahålla densamma, behöver denna del av upp- hovsrättslagen reformeras. Författare som dagligen ser sina böcker kopieras slutar vara intresserade av att delta i revideringsarbete eller nya utgivnings- projekt. Förlag som dittills satsat på lågprisserier till gagn för flertalet studenter tvingas omvärdera denna attityd och lämna marknaden eller satsa på exklusivare utförande, fyrfärgstryck m.m. för att i stället sälja få böcker med hög marginal. Situationen är således inte enbart ett problem för författare, förlag och bokhandel. En blödande marknad på detta område slår naturligtvis mot mångfalden och kvaliteten i inhemsk och översatt kurslitteratur och annan kvalificerad akademisk litteratur.
Lagen är som ovan antytts otydlig vad gäller frågan med vilken rätt en student kan kopiera sin kurslitteratur. Lagen tillkom 1960, i en tid då någon- ting liknande dagens kopieringsmaskiner över huvud taget inte existerade. Denna olyckliga kombination förstör förutsättningarna för en för Sveriges framtid central marknad.
Inom EU pågår för närvarande slutfasen i arbetet med ett direktiv om upphovsrätten i informationssamhället. Direktivet kan i sig komma att föranleda vissa förändringar av bestämmelsen om enskilt bruk, men kommer sannolikt inte att åtgärda de problem som presenterats ovan.
Senast vid den översyn av upphovsrättslagen som direktivet kommer att föranleda är det nödvändigt att åtgärda detta utbildningspolitiska och ekono- miskt betydelsefulla problem. Arbetet med att kartlägga omfattningen av företeelsen, dess konsekvenser och lämpliga åtgärder bör dock inte anstå. Åtgärder syftande till en sådan kartläggning bör omedelbart vidtas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en kartläggning av omfatt- ningen av den kopiering som äger rum för enskilt bruk,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring rörande 12 § upphovsrättslagen angående kopiering för enskilt bruk.
Stockholm den 30 september 1999
Stig Rindborg (m)
Henrik S Järrel (m)
Elizabeth Nyström (m)
Berit Adolfsson (m)
Anne-Katrine Dunker (m)
Anders Sjölund (m)
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)
Tomas Högström (m)