Musiken har på senare år fått en allt större betydelse i samhället. Antalet radio- och TV-kanaler som sänder musik ökar, inte minst på grund av nya tekniska möjligheter till distribution. De ekonomiska värdena inom musikvärlden är betydande och många av världens största företag finns inom området. Organisationerna som företräder upphovsrättsinnehavarna är starka och har utvecklat ett världsomspännande nät via samarbetsavtal.
När den nuvarande strukturen grundades rådde andra förhållanden. Teknisk överföring av musik var t.ex. av mycket liten betydelse. Musik framfördes i direkt kontakt med publiken. Utvecklingen har lett till att regel- systemet för musikrättigheter i upphovsrättslagen och dess praktiska tillämp- ning skapat allvarliga problem.
Ett av dessa är avgränsningen mellan ideella tillställningar och kommer- siell verksamhet. Många är de ideella organisationer, t.ex. hembygdsföre- ningar, bygdegårdsföreningar, Folket Hus, byalag och sockenråd som lägger ner åtskilliga timmar och dagar av ideellt arbete för att ortens invånare ska få del av kultur. Det är därför beklagligt att STIM (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå) ställer både orimliga och byråkratiska krav för ersättning för den musik som framförs vid dessa arrangemang. Även studie- förbunden har fått vidkännas allt hårdare krav på ersättning och en ökande byråkrati. Studieförbunden anordnar ej heller kulturverksamhet för egen vinnings skull utan som ett led i sina roller som folkbildare.
Enligt vår mening bör det gå att hitta ett system som är i överensstämmelse med dagens situation. Såväl riksdag som regering har i olika sammanhang påtalat de ideella rörelsernas stora betydelse för svenskt kulturliv. Det är dags att gå från ord till handling. Riksdagen bör därför ge regeringen i uppdrag att föreslå en ändring i upphovsrättslagen där undantag för ideella organisationer medges.
Upphovsrättsorganisationerna är numera välorganiserade, finansiellt starka och erkända i systemet för att hantera rättigheter. Det finns därför inga skäl som talar för att regeringen fortsättningsvis ska vara engagerad i STIM:s verksamhet och därmed legitimera STIM:s agerande. Regeringens uppdrag att utse ordförande och ledamöter i STIM bör därför slopas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i upphovsrättslagen att undantag kan medges för ideella organisationer,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om representanter i STIM:s styrelse.
Stockholm den 30 september 1999
Eskil Erlandsson (c)
Birgitta Sellén (c)
Kenth Skårvik (fp)