Konsumentfrågorna blir allt viktigare och har också fått ett ökat intresse både i Sverige och övriga EU-länder. Konsumenterna skall ges en stark ställning på marknaden.
För att möjliggöra detta behövs välutbildade och kritiska konsumenter. Att ur prissynpunkt, miljöaspekter m.m. kritiskt kunna granska de varor man konsumerar är oerhört viktigt ju öppnare marknader vi får. Ungdomar är i detta perspektiv en viktig grupp.
Ungdomar är stora konsumenter, men har dåliga kunskaper om konsu- mentfrågor. Konsumentverkets undersökning bland gymnasieelever visar att kunskaperna om konsumenträtt, hushållsekonomi och konsumtion och miljö är dåliga. Detta gör att ungdomar är en utsatt grupp, som många gånger inte kan bevaka och ta till vara sin rätt som konsumenter.
Ungdomar som har god kunskap om hushållsekonomi och konsumenträtt har större möjligheter att klara sin egen ekonomi, något som är oerhört viktigt för samhället i sin helhet. Skolverket har här ett stort ansvar. Konsu- mentfrågorna måste komma in mer i kursplanerna för olika ämnen och tas upp i all lärarutbildning. Regeringen bör snarast till riksdagen återkomma med förslag om hur detta skall genomföras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsumentupplysning för ungdomar.
Stockholm den 28 september 1999
Anne Ludvigsson (s)
Eva Arvidsson (s)
Inger Segelström (s)
Agneta Brendt (s)
Elisebeht Markström (s)
Siw Wittgren-Ahl (s)
Ulla Wester (s)
Monica Green (s)
Berit Andnor (s)