Tillgången till Internet förutsätter ett Internetabonnemang. Abonnemanget omfattar en e-postadress och rätten att söka på nätet. Ofta ingår ett utrymme för en egen hemsida. Om så inte är fallet kan ett sådant utrymme erhållas genom en separat avgift eller i vissa fall med tillåtande av att reklam ibland visas vid surfande på nätet. För vår information och kommunikation samt för handel med varor och tjänster betyder Internet alltmer.
Ett fel som sprids via Internet, liksom stängning av en hemsida, kan orsaka svårlösta problem, då den egna Internetsidan är abonnentens Internetansikte. Hemsidan kan göras mer eller mindre intressant, servicevänlig och allmänt tilltalande. Tjänsten att i detta syfte organisera och designa hemsidan kan köpas av Internetleverantören eller av någon IT-specialist. Hemsidan på nätet ingår i abonnemanget eller erhålls genom ett tilläggsabonnemang.
Det finns i dag många frågetecken kring vad som gäller beträffande rättsliga källor i form av författning, doktrin och praxis i dagens avtal. Avtalsrättsliga och konsumenträttsliga köp samt skadeståndsrättsliga frågor utgör exempel på sådana rättsfrågor som kan uppkomma. För att konsumenterna skall kunna dra nytta av tekniken krävs emellertid att de kan och vågar använda den. Konsumenterna måste känna förtroende för IT. En utredning arbetar med uppdraget att stärka konsumentens rättigheter i informationssamhället.
Särlagstiftning som mer eller mindre direkt avser Internet finns dock ännu inte i Sverige. Undantaget är den särlagstiftning som finns i dag i lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. I detta sammanhang är det av funda- mental betydelse att det finns konsumenträttslig lagstiftning som kan ge konsumenterna ett tillfredsställande skydd och därmed stärka deras tillit till tekniken.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en särlagstiftning för konsumentskydd för hem- sidor på Internet.
Stockholm den 8 september 1999
Carina Hägg (s)