Översyn av hur (SA) Social Accountability 8000 (Socialt ansvar 8000) och andra internationella standarder med ett helhetsgrepp skall kunna tillämpas i svenskt sammanhang. Vi nås alltför ofta av rapporter om hur varor som säljs producerats på synnerligen oetiska sätt, vilket drabbar både miljö och arbetare. Vi kan från våra vardagsrum se TV-bilder av hur barn hindras från att gå i skolan och utnyttjas som slavar för att tillverka produkter.
Det vore önskvärt att konsumenterna kunde utöva sin makt och köpbojkotta sådana varor. Det är emellertid nu svårt för konsumenten att veta vilka produkter som är "bra" och vilka som är "dåliga" ur dessa synvinklar.
Social Accontability (SA) är en global standard för etisk kontroll baserad på FN:s deklarationer om mänskliga rättigheter, FN:s barnkonvention och ILO:s konventioner. Den har utarbetats på initiativ av The Council on Economic Priorities (CEP) i samarbete med representanter från fack- föreningar, ideella organisationer, universitet, revisionsbolag och konsulter.
Social Accountability 8000 (Socialt ansvar 8000) specificerar krav och fordringar för socialt ansvar - man kan förenklat säga att SA 8000 rör regler för etik och moral.
Standarden är viktig i förhållande till andra standarder som finns utarbetade: OHSAS 1800 som berör arbetsmiljö, ISO 1400 som berör miljöfrågor och ISO 9001 som är ett kvalitetssäkringsystem.
Vi anser att såväl importörer som konsumenter bör ges möjlighet till, och uppmuntras att, använda sociala, etiska och miljömässiga hänsyn vid sina inköp. Det har i tidigare sammanhang (t ex när det gäller miljömärkning) visat sig att konsumentens makt över marknaden är stor. Denna makt ger naturligtvis ännu mycket större utslag om världens konsumenter får gemensamma kriterier. Vi föreslår därför att regeringen utreder hur vi i svenskt sammanhang kan främja användandet av SA 8000 och andra standarder för etisk, miljömässig och kvalitativ "tillväxt" i företagen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning om svensk användning av standarden SA 8000, OHSAS 1800, ISO 1400 och ISO 9001.
Stockholm den 4 oktober 1999
Ingegerd Saarinen (mp)
Barbro Feltzing (mp)