Från 1997 gäller patientskadelagen (SFS 1996:799). Lagen innehåller bestämmelser om rätt till patientskadeersättning och om skyldighet för vårdgivare att ha en försäkring som täcker sådan ersättning (patientförsäkring). Lagen gäller endast skador som har uppkommit i samband med hälso- och sjukvård i Sverige.
Lagen fastslår att om patientskadeersättning bestämts skall ett belopp om en tjugondel av basbeloppet avräknas från ersättningen (idag ca 1.800 kr).
Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag (LÖF) är det exekutiva försäkringsbolaget inom landstingens ansvarsområde. LÖF har för närvarande för sin del fastställt det avräknade beloppet (karensbeloppet) till 1.000 kr. Dessa 1.000 kr kan för många skadade vara ett tungt belopp att stå för, i synnerhet som skadan är vållad av annan.
LÖF har dessutom fastslagit att något karensbelopp inte skall tas ut för dem som fått skada som medfört sjukskrivning med minst halv arbetsoförmåga eller motsvarande nedsättning. Inte heller dras det något karensbelopp då utredning eller behandling av skadan har medfört sjukvårds- kostnader.
Karensbeloppsregeln enligt 9 § patientskadelagen kan möjligen ha ett berättigande i vissa fall, men är ett märkligt inslag i en försäkringsfråga. Om någon kör på min bil och jag inte på något sätt är medansvarig i detta står motpartens försäkringsbolag för hela reparationskostnaden. Någon självrisk finns inte i ett sådant fall. Men om t ex en läkare skadar mig så att jag åsamkas kostnader får jag enligt lagen själv stå för ca 1.800 kr eller genom LÖF 1.000 kr. Dessutom har jag enligt LÖF:s regler ingen som helst möjlighet att utkräva dessa medel från den som faktiskt förorsakade skadan, eftersom användandet av LÖF:s försäkring förutsätter att man överlåter sin rätt till skadestånd till LÖF.
Här är ett autentiskt exempel. En patient opereras för gallsten i november 1998. Patienten har ett relativt trångt svalg, varför det är svårt att föra ner de slangar som krävs för operationen (intubationen). Vid denna intubation skadas två framtänder i överkäken. Skadan är av den arten att tandkronorna måste bytas ut. Nettokostnaden för patienten med det då gällande tandvårdssystemet blir ca 2.600 kr. Patientskadeersättningen blir summan minus 1.000 kr. Dessa 1.000 kr kan inte utkrävas av någon utan de får patienten själv stå för.
Det är självfallet oacceptabelt att läkare och annan sjukvårdspersonal genom denna lagstiftning har generell rätt att skada patienten upp till en kostnad av ca 1.800 kr och i fallet inom landstingens område (LÖF) upp till 1.000 kr utan att någon ersättning utgår till patienten.
En översyn av patientskadelagens 9 § är alltså i högsta grad befogad. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av patientskadelagens karensbeloppsregel.
Stockholm den 4 oktober 1999
Ingvar Svensson (kd)