Högre gräns för kontantmetoden
I såväl den nya som den tidigare bokföringslagen gäller att utgångspunkten är att affärshändelser skall bokföras så snart det kan ske. Redovisningen skall ske enligt redovisningsmässiga grunder, ej kontantredovisning. Undantag görs dock för företag vars nettoomsättning normalt understiger 20 prisbasbelopp. Dessa får redovisas enligt kontantmetoden, dvs bokföring får dröja till dess betalning sker. Det samma gäller andra företag under förutsättning att antalet fakturor är litet och fordringarna och skulderna enligt dessa är små.
För att förenkla för småföretagen bör den gräns för omsättningen under vilken kontantredovisning kan ske dock sättas högre än vad regeringen föreslår. Gränsen har satts till 20 prisbasbelopp, i år 20 gånger 36 400 kronor eller 728 000 kronor. Det behövs inte särskilt omfattande verksamhet för att komma upp i denna omsättning. För företag som vill låta verksamheten växa bör alla onödiga hinder avlägsnas. Därför bör gränsen för när kontant- metoden skall få tillämpas sättas högre. En minimigräns är en omsättning på 1 miljon kronor vilken är den gräns i momslagstiftningen där företagaren fortfarande kan välja mellan att redovisa momsen på särskild deklaration månadsvis eller ha denna inbakad i F-skatten.
Inga hinder mot ny teknik
Det har i debatten om den nya bokföringslagen uttryckts farhågor för att föreskrifterna om förvaring av räkenskaperna skulle vara alltför restriktiva i en värld där tekniken ständigt förändras. Det sägs t.ex. i sjunde kapitlet, 1 §, andra stycket: "Dokument, mikroskrift och maskinläsbart medium med räkenskapsinformation som företaget har tagit emot från annan skall bevaras i det skick materialet hade när det kom till företaget", samt i sjätte paragrafen, samma kapitel: "Om räkenskapsinformationen består av uppgifter som företaget har tagit emot från någon annan, får det maskinläsbara mediet (dock) förstöras först från och med det fjärde året efter utgången av det kalenderår då räkenskapsåret avslutades."
Det har hävdats att detta skulle kunna tolkas så att den nya lagen omöjliggör användande av mikrofiche, inscanning till datamedia eller rent av telefax. Kravet på förvaring i tre år skulle kunna innebära att det inte vore möjligt för ett företag att avyttra äldre datorer därför att hårddisken måste bevaras då den innehåller mottagen handling.
Vi är medvetna om att en snabb teknisk utveckling gör det svårt att formulera en lagtext som både ställer rimliga krav på dokumentation och arkivering och inte samtidigt gör det omöjligt för företagen att utnyttja ny teknik. Det bör enligt vår mening göras klart att arkiveringskraven syftar till att behovet av bevis tillgodoses och inte skall utgöra hinder för företag att utnyttja ny teknik i räkenskapsredovisningen.
Sex års arkivering räcker
Vi anser i likhet med Redovisningskommittén att arkiveringstiden för räkenskaperna kan nedkortas till sex år istället för ett bibehållande av tioårsgränsen som regeringen föreslår. Skälet för vårt förslag är att de svällande volymerna av räkenskapsmaterial då kan hållas nere. Visserligen har datoriseringen medfört att arkivvolymerna blivit mindre. Men å andra sidan tillkommer att om bokföringen är datorbaserad måste den bokföringsskyldige bevara också sådana program och sådan teknisk utrustning som krävs för att det skall vara möjligt att under hela arkiveringstiden bearbeta och skriva ut de bokföringsuppgifter som har arkiverats i maskinläsbar form.
Krav på en sexårig arkiveringsperiod stämmer överens med reglerna om omprövning av taxeringsbeslut. Regeringen anför som skäl för en längre period att preskriptionstiden för grovt skattebrott är tio år och att eftertaxering kan ske även efter utgången av den femårstid som normalt gäller för eftertaxering om den skattskyldige blir åtalad för skattebrott. Sannolikheten för att det för att beivra brott skulle krävas handlingar som går längre än sex år tillbaka i tiden är dock utomordentligt liten. Kommittén konstaterar också att räkenskapshandlingar som är äldre än sex år sällan eller aldrig efterfrågas. I likhet med kommittén anser vi därför att arkiveringstiden kan avkortas till sex år.
Förvaring utomlands
Regeringen föreslår att det material på vilket räkenskapsinformationen bevaras som huvudregel skall förvaras i Sverige. Efter påpekanden från näringslivet om att internationellt verksamma koncerner i allt större utsträckning samordnar administrationen, t.ex. fakturahantering, bokföring m.m., i något av de länder där de är verksamma, öppnar dock regeringen i viss mån för att räkenskapsinformation skall kunna bevaras genom maskinell utrustning som är placerad utomlands. De restriktiva svenska bestämmelserna tycks ha lett till att internationellt verksamma koncerner har valt att inte etablera företag i Sverige. Regeringen accepterar som en eftergift till den faktiska utvecklingen att det skall vara möjligt med viss arkivering utomlands under förutsättning att det finns möjlighet att inom Sverige ta fram omedelbar utskrift av den lagrade informationen. Företag skall enligt regeringens förslag, när det föreligger särskilda skäl, genom dispens av skattemyndigheten eller Finansinspektionen få placeras utomlands. Kriterierna bör enligt regeringen vara restriktiva.
Vi vill i och för sig för närvarande inte invända mot regeringens principiella förslag. Vi vill dock framhålla att möjligheter att förvara bok- föringen utomlands inte bara, som regeringen själv påpekar, ökar möjligheten att internationella koncerner kan lokalisera verksamhet till Sverige, utan även ökar möjligheten för svenska redovisnings- och revisions- byråer att få uppdrag från internationella koncerner och utflyttade svenskars företag. Vi anser därför att hänsyn skall tas till dessa aspekter vid dispens- givningen. Särskilt bör detta gälla när det är fråga om att bokföringen skall förvararas inom ett annat EU-land.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen godkänner vad i motionen anförts om den gräns för omsättningen vid vilken en företagare får tillämpa kontantmetoden i bokföringen,
2. att riksdagen godkänner vad i motionen anförts om att arki- veringsreglerna inte skall utgöra ett hinder för företagen att utnyttja ny teknik i bokföringen,
3. att riksdagen beslutar vad i motionen anförts om att arkiverings- tiden av räkenskapsmaterial skall sättas till sex år,
4. att riksdagen godkänner vad i motionen anförts om att vid dispensgivning i fråga om möjlighet att förvara räkenskapsinforma- tionen utomlands hänsyn skall tas även till vilka möjligheter detta ger för svenska redovisnings- och revisionsbyråer att få uppdrag utomlands samt att det särskilt beaktas om förvaringen skall ske i ett annat EU-land.
Stockholm den 17 september 1999
Ulf Nilsson (fp)
Johan Pehrson (fp)
Karin Pilsäter (fp)
Siw Persson (fp)
Bo Könberg (fp)