Sedan lagen om registrerat partnerskap för homosexuella (1994:1117) trädde i kraft 1 januari 1995 har totalt till och med 1998 ingåtts 758 partnerskap (varav 247 av kvinnor). Tendensen under dessa fyra år har varit kraftigt sjunkande, 1998 ingicks bara totalt 125 partnerskap. Då ingår dessutom ett mörkertal för dem som under dessa år separerat och ingått nytt partnerskap.
Företrädare för RFSL har hävdat att antalet barn som lever med homo- sexuella föräldrar skulle vara mycket stort. Ordförande Christine Gilljam säger i SvD 98-03-20 "40 000 barn lever redan med homosexuella föräldrar", och Svante Norrhem, också i ledningen för RFSL, hävdar i DN 98-03-23 att "40 000 barn i Sverige redan lever i homosexuella parförhållanden". Samma uppgift hävdas i "Handbok för homosexuella föräldrar" utgiven av RFSL.
Uppgiften på 40 000 barn har sedan okritiskt antagits av såväl ledar- redaktioner (Expressen 98-07-24) som enskilda riksdagsmotionärer t.ex. 1996/97:L401 (fp) och 1996/97:L414 (s) och hela partier (partistyrelsens [c] svar vid centerstämman i Haparanda 1997). Genom motionerna har så uppgiften även hamnat i riksdagens lagutskotts betänkanden (1995/96:LU18 och 1997/98:LU28) och utgjort beslutsunderlag till att "det finns ett inte oansenligt antal barn" som lever i homosexuella familjer.
Situationen för dessa barn ansågs så alarmerande att riksdagen beslutade om en utredning för att klargöra dessa barns förhållanden och förutsättnings- löst pröva om homosexuella som ingått partnerskap skulle få rätt att adoptera barn, vilket också blev riksdagens beslut 98-04-22. I enlighet med detta riksdagsbeslut arbetar nu en utredning som tillsatts av regeringen.
Frågan om homosexuella och adoption av barn har dels en kvantitativ aspekt, dels en kvalitativ, mer principiell aspekt, aspekter som visserligen är skilda från varandra, men ändå påverkar varandra.
Låt oss först se på den kvantitativa sidan. Rör det sig verkligen, så som riksdagsbeslutet förutsätter, om tiotusentalsbarn som lever i homosexuella familjer, ja, så många som i storleksordningen 40 000, som RFSL hävdar?
SCB har gjort en datakörning för att utröna hur många barn det är fråga om. Resultatet är anmärkningsvärt. Bland de 1 516 personer som ingått partnerskap sedan 1995 finns föräldrar till 53 barn, som de fått i tidigare heterosexuella förhållanden. För 49 av dessa barn är det modern som ingått ett nytt, homosexuellt, partnerskap, för 4 fadern.
SCB har uppskattat antalet barn på följande sätt. Med hjälp av civilståndskoden bestämdes det antal personer som lever tillsammans enligt partnerskapslagen. Utifrån deras personnummer är det möjligt att bestämma antalet biologiska barn födda i tidigare förhållanden. Om dessa barn enligt folkbokföringen är skrivna på samma fastighet som den ena föräldern i fråga antar SCB att de bor i samma hushåll.
Naturligtvis finns fler homosexuella som sammanbor, än de som ingått partnerskap, och där kan ju också finnas barn från tidigare förhållanden. Om frekvensen homosexuella som har barn antas vara lika stor bland dem som ingått partnerskap som bland dem som inte gjort det, skulle det alltså - om siffran 40 000 barn var korrekt - finnas över en halv miljon homosexuella par, vilket naturligtvis är uppenbart orimligt.
Varifrån kommer då den uppenbart överdrivna uppgiften om 40 000 barn från början? Ytterst härrör den från en rapport av två forskare knutna till RFSL, Kurt Ernulf och Sune Innala, vid psykologiska institutionen i Göteborg, som själva medger att siffran är en grov beräkning, byggd på antagandet att 5 % av alla män skulle vara homosexuella och 4 % av alla kvinnor, och på antagandet att 10 % av männen och 18 % av kvinnorna skulle få barn innan de bekantgör sin homosexuella läggning. Men också dessa antaganden är gripna ur luften. I rapporten Sex i Sverige (Folkhälso- institutet 1996) uppskattas den totala andelen som någon gång haft sexuellt umgänge med personer av samma kön till 2,5 %. Då är såväl tillfälliga kontakter i ungdomen, som bisexuella och manifesterat homosexuella kon- takter inräknade.
Det är angeläget att regeringen ger tilläggsdirektiv till utredningen om att på ett vetenskapligt tillförlitligt sätt beräkna antalet berörda barn, eller, om det visar sig vara svårbedömt, i varje fall ge en trovärdig uppskattning av storleksordningen, så att siffran 40 000 barn definitivt kan avföras från problemformuleringen.
Det adopterade barnets bästa
Förvisso är det kvantitativa perspektivet inte oviktigt, men det kvalitativa är ändå det helt avgörande, där frågan alltid måste vara: Vad är barnets bästa?
Barn som har mist sina biologiska föräldrar och genom någon omständig- het eller av något skäl behöver adopteras, har som alla barn rätt att behandlas utifrån vad som är deras bästa. Dessa barns utsatthet accentuerar plikten att alltid och i varje avseende sätta barnens bästa före varje annat intresse och bevekelsegrund. Redan det faktum att adopterade barn skilts från sina biologiska föräldrar innebär, även under bästa tänkbara adoptionsförhållan- den, en svårighet och belastning för barnen, i någon mening ett annorlunda- skap, som enligt nyare forskning inte är oproblematisk. Oavsett förekomsten eller frånvaron av fördomar mot homosexuella i samhället, är det otvivelak- tigt så att det skulle innebära ett mått av annorlundaskap att växa upp med två homosexuella föräldrar, vilket vore en ytterligare belastning för det adopterade barnet, som inte skulle vara till barnets bästa.
Samtliga i Sverige verkande adoptionsorganisationer varnar för att en lag som medger homosexuella rätt att adoptera barn skulle innebära att adoption från utlandet skulle minska eller helt upphöra. Det vore en situation som varken skulle gagna de homosexuellas, ofrivilligt barnlösa heterosexuella pars eller de presumtiva adoptionsbarnens intressen. Man betonar att det idag inte finns någon legal möjlighet för homosexuella att adoptera barn från något annat land.
Skulle det ändå vara möjligt att genom falska uppgifter förbigå regelverket och dölja för givarländerna att adoptionsföräldrarna var homosexuella, skulle detta förhållande förhindra eller kraftigt försvåra adopterade barns möjlig- heter att som vuxna söka upp sina rötter i ursprungslandet. Inte heller detta kan vara till barnens bästa.
Även om man inskränkte rätten för homosexuella att adoptera till att enbart gälla för barn där den ene i partnerskapet är biologisk förälder till barnet, skulle det beröva barnet dess rätt till den andre biologiske föräldern och hans eller hennes släkt, och i förekommande fall, arv. Hela den svenska familjepolitiken har som grundbult att barn har rätt till båda sina föräldrar, och därmed också till deras bakgrund, arv och miljö, såsom farföräldrar och morföräldrar, och föräldrarnas syskon. Allt detta skulle berövas det adopterade barnet, vilket inte skulle vara till barnets bästa.
Utredningens direktiv angav att den ska vara förutsättningslös och ha barnets bästa för ögonen. Regeringen bör därför i ett tilläggsdirektiv under- stryka att detta också bör gälla de presumtiva adoptionsbarn som riskerar att inte heller kunna bli adopterade till Sverige av heterosexuella adoptivföräldrar, eftersom all utländsk adoption riskerar att avbrytas.
Vidare bör tilläggsdirektiv göras om att, vad gäller svenska barn, utred- ningens slutsatser inte får kränka dessa barns rätt till båda sina biologiska föräldrar och deras bakgrund.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tilläggsdirektiv till utredningen om homo- sexuella och adoption.
Stockholm den 4 oktober 1999
Tuve Skånberg (kd)