I betänkande 1997/98:LU12 behandlades regeringens proposition 1997/98:7 Vårdnad, boende och umgänge. I propositionen lades förslag till ändringar framför allt i föräldrabalkens bestämmelser om vårdnad och umgänge. Förslagen syftade till att betona vikten av samförståndslösningar och underlätta för föräldrar att i så stor utsträckning som möjligt komma överens om hur frågor som rör vårdnad om barn m.m. skall lösas. Ett annat syfte med förslagen var att bana väg för ökad användning av gemensam vårdnad.
Gemensam vårdnad skulle enligt propositionens förslag kunna komma ifråga även om en av föräldrarna motsätter sig detta. Riksdagen har nu genomfört förslaget och antalet vårdnadstvister kan därmed föga över- raskande förväntas öka.
På DN-debatt den 25 juli 1999, "Friska barn psykutreds", slår en överläkare larm om att barnpsykiatrins resurser används för just vårdnads- tvister. En ännu så länge till antalet fall mindre andel, men till antalet arbetstimmar stor del, utgörs av ärenden som remitteras till Barn- och Ung- domspsykiatrin, BUP, på grund av vårdnads- och umgängestvister. Ärendena kommer antingen från socialtjänsten eller från domstolsväsendet. Det anmärkningsvärda är att barnen ofta inte har några symtom på psykiatriska problem eller störningar. Den redan tidigare överbelastade BUP skall använda sina ansträngda resurser till en professionell bedömning av ett i grunden friskt barn, vars föräldrar inte kan komma överens. Ett slentrian- mässigt remitterande är inte acceptabelt. Inte heller att i onödan utsätta fullt friska barn för en psykiatrisk utredning.
BUP upplever en ständigt ökad tillströmning av patienter. Med begränsade resurser innebär det kortare behandlings- och vårdtider per individ. En konsekvens är att risken för felbedömning ökar, en annan att barn och ungdomar i verkligt stort behov av psykiatrisk utredning får vänta ännu längre och därmed försenas även nödvändiga efterföljande insatser för dessa.
Av ovanstående framstår det som nödvändigt att se över omfattningen av och noga följa utvecklingen inom beskrivna problemområde.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att se över omfattningen av problemet i samband med vissa vårdnadstvister och vid behov komma med förslag till åtgärder.
Stockholm den 4 oktober 1999
Anna Åkerhielm (m)