Gemensam vårdnad är en tydlig markering av barnets bästa och skall eftersträvas när föräldrar beslutar att gå skilda vägar. Barnets rätt till både pappa och mamma och att växa upp under trygga förhållanden är det centrala. Syftet är att i en situation som denna skapa ett gott förhållande mellan barnet och de båda föräldrarna också efter en skilsmässa.
I de fall där konflikten mellan föräldrarna är så djup att de känner sig tvungna att anlita domstol för att lösa tvisten är risken också stor att konflikten lever kvar och gemensam vårdnad kan då vara till skada för barnet. När motsättningarna utvecklats så långt är det ofta bäst för barnet om en av föräldrarna är ensam vårdnadshavare.
Ett beslut om gemensam vårdnad som strider mot föräldrarnas vilja är inte alltid förenligt med principen om barnets bästa. En god kontakt med både pappa och mamma är det viktigaste ur barnets perspektiv inte att föräldrarna har gemensam vårdnad mot en förälders vilja. När förändring av föräldra- balkens regler diskuterades i samband med lagändringen avseende domstols möjlighet att förordna om gemensam vårdnad mot en förälders vilja höjdes röster både för och emot det nya förslaget.
Under den hearing som föregick beslutet uttalade Sveriges advokatsam- fund följande: "Om gemensam vårdnad däremot bestäms mot den enas uttalade vilja kan det vara mycket svårt att få det att fungera i praktiken. Att tvinga vuxna människor som själva bedömer att de inte kan det att samarbeta med varandra är inte möjligt."
Vid samma tillfälle uttalade Barnombudsmannen att hon i princip var positiv till den föreslagna regeln men fortsatte: "...eftersom det i debatten funnits en rädsla för att det kan bli en felaktig tillämpning av regeln menar vi att man redan nu borde besluta om en uppföljning och en utvärdering av regeln inom två tre år för att se hur tillämpningen har blivit eller om den har blivit sådan som avsikten var".
Både Riksorganisationen för kvinnojourer i Sverige och Sveriges kvinnors riksförbund beskrev situationer där en gemensam vårdnad inte alltid är tillrådlig om man har barnets bästa för ögonen.
Utifrån de starka signaler som nu kommit bl.a. Rädda Barnen till del anser vi att en utvärdering av vilka effekter lagen fått måste göras. I utvärderingen bör självklart ingå en analys av aktuella rättsfall men också den forskning som finns avseende konflikter och dess effekt på barn. En utvärdering bör även göras kring s.k. växelvist boende mot en förälders vilja. Utvärderingen bör präglas av en tvärvetenskaplig samverkan.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en utvärdering bör göras av föräldrabalkens regler om domstols möjlighet att förordna om gemensam vårdnad mot en förälders vilja samt domstols möjlighet att besluta om s.k. växelvis boende mot en förälders vilja.
Stockholm den 29 september 1999
Cristina Husmark Pehrsson (m)
Margareta Israelsson (s)
Peter Pedersen (v)
Inger Davidson (kd)
Birgitta Carlsson (c)
Johan Pehrson (fp)
Ewa Larsson (mp)