Sedan den 1 juli 1994 har vi i Sverige en lag om skuldsanering. Detta innebär att personer som blivit hopplöst överskuldsatta fått en möjlighet att i laglig form få sina skulder reglerade inom ramen för sin betalningsförmåga.
Institutet skuldsanering får numera sägas ha blivit accepterat i svenskt rättsliv såsom ett värdefullt instrument för att skapa rimliga förhållanden för enskilda människor. Alltjämt måste man emellertid konstatera att det sätt på vilket skuldsanering skall äga rum blivit mycket illa utformat. Skuldsanering skall ske i tre steg, först skall rådgivning ske hos kommunen, därefter sker utredning hos kronofogdemyndigheten och slutligen fattar tingsrätten beslut, om inte underhandsuppgörelser ägt rum dessförinnan. Det ligger i sakens natur att man genom detta krångliga förfarande lagt in helt onödiga komplicerande moment för ett förfarande som främst har sociala förtecken. Det är orimligt att människor som hamnat i en mycket besvärande situation skall förödmjukas genom ett så komplicerat och omständligt förfarande. Kritik mot systemet har sedan lagen trädde i kraft hela tiden uppmärk- sammats i media och annorstädes i den offentliga debatten. Det är hög tid att notera att utformningen av lagstiftningen ger uttryck för ett slags politisk kompromiss. Såvitt jag känner till har skuldsaneringsinstitutet ingenstans i världen fått den lösning som man fastnat för i Sverige.
Insolvensutredningen som lade sitt förslag till skuldsaneringslag 1990 i betänkandet SOU1990:74 har ett enkelt förslag som i princip går ut på att rätten förordnar en god man som går igenom vederbörandes situation och framlägger ett förslag som därefter fastställs av tingsrätten. Förebilden till institutet är hämtat från Danmark där det visat sig att institutet fungerat väl i många år. Utvärderingar i Sverige visar att nuvarande system ingalunda är billigare än det danska, snarare tvärtom, under förutsättning att alla kostnader tas med kalkylen. Enligt uppgift kostar det första steget, det vill säga den rådgivning kommunerna ger, 100 miljoner kronor. Vidare måste beaktas de väldiga väntetider som gäller vid nuvarande förfarande.
Jag anser att tiden nu är mogen att revidera institutet sålunda att insolvensutredningens förslag läggs till grund för lagstiftning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till ny skuldsaneringslag i enlighet med Insolvensutredningens förslag från 1990.
Stockholm den 19 september 1999
Rolf Åbjörnsson (kd)