Redovisningslagstiftningen är i Sverige sammanhållen och gäller i stort oberoende av företagsstorlek. Då lagstiftningen är av ramlagskaraktär är uttalanden från olika normgivande organ, främst Bokföringsnämnden och Redovisningsrådet av mycket stor betydelse.
I Sverige finns det ca 1 000 publika bolag som vänder sig till kapital- marknaden för sin kapitalförsörjning, av dessa är ca 300 börsnoterade. För dessa bolag finns det väl utvecklade redovisningsrekommendationer. De utarbetas av Redovisningsrådet som i sin tur anpassar sina rekommenda- tioner till de internationella redovisningsrekommen-dationerna (International Accounting Standards). Rekommendationerna är utformade för att tillgodose kapitalmarknadens och analytikers krav. Målgruppen är främst internationellt verksamma mycket stora företag. Många av rekommendationerna bygger på mycket sofistikerad redovisning och är komplicerade att tillämpa.
Majoriteten av Sveriges företag vänder sig inte direkt till kapitalmarknaden för sin kapitalförsörjning. Av de ca 240 000 aktiebolag som driver aktiv verksamhet är de allra flesta små och medelstora. En tillämpning av de informationskrav som följer av de internationella rekommendationerna skulle för dessa företag innebära betydande merarbete och därmed kostnads- ökningar. Varken företagen eller deras intressenter skulle få någon information som motsvarade merkostnaden. Om rekommendationerna skulle tillämpas skulle en stor grupp företagare inte förstå vad redovisningen innebär utan att först gå igenom en omfattande utbildning i redovisning. Detsamma torde gälla en inte obetydlig grupp bland dem som skall tolka redovisningarna hos banker, andra kreditgivare och leverantörer m.fl. Det behövs därför alternativa rekommendationer för dessa företag. I syfte att underlätta för de mindre och medelstora företagen behövs därför ett utvecklingsarbete kring god redovisningssed.
Något sådant utvecklingsarbete pågår inte för närvarande i Sverige. Bok- föringsnämnden håller visserligen på med någon form av rekommendation om vilka av Redovisningsrådets rekommendationer som skall tillämpas av mindre företag och i vilka delar de skall tillämpas. Krympning av rådets komplicerade rekommendationer till en grupp företag som de inte är anpassade för framstår dock inte som någon lämplig lösning för att utforma anpassade redovisningsrekommendationer för företag som inte är publika. En del rekommendationer är så komplexa att det inte ens är säkert att de bör tillämpas av alla börsbolag.
En fråga som också måste uppmärksammas i detta sammanhang är gränsdragningen mellan stora och små företag. I Sverige tillämpas, liksom inom EU, olika storleksgränser. De svenska gränserna ligger dock avsevärt lägre och bygger på färre kriterier jämfört med EG:s redovisningsdirektiv. Flertalet EU-länder tillämpar betydligt högre gränser än i Sverige vilket kan innebära vissa konkurrensnackdelar för svenska bolag som tvingas ha en mer öppen redovisning än konkurrenterna. I huvudsak tillämpas två gränser: Utökade krav gäller för företag vars tillgångar överstiger ca 36 miljoner kr eller har fler än 200 anställda. Företag som har färre än 10 anställda och vars tillgångar understiger 24 miljoner kr. Skillnaderna mellan dessa gränser är i praktiken mycket små. Den förstnämnda gränsen återspeglar dessutom inte alls något av de kriterier där större krav ställs på företagens redovisnings- information för att tillgodose kapitalmarknadens behov av information. Den förstnämnda definitionen bör därför ändras så att den enbart omfattar börsnoterade bolag.
Åtgärder bör därför vidtas för att utveckla god redovisningssed för mindre och medelstora företag. Detta är till gagn både för företagen och för borgenärer och andra intressenter (inklusive staten). De storleksgränser som finns i lagstiftningen bör skyndsamt ses över och ändras så att de bättre speglar kraven på redovisning i olika storleksklasser.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om god redovisningssed i mindre och medelstora företag,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att se över gränsdragningen mellan stora och små företag,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av krav på redovisning i olika företags storleksklasser.
Stockholm den 4 oktober 1999
Kenneth Lantz (kd)