I det geografiskt vidsträckta Dalarna finns fler än 300 allmänna samlingslokaler, som var och en är en betydelsefull mötesplats för människorna i omgivningen. Det är bygdegårdar, bystugor, folkets hus, ordenshus och andra samlingslokaler, öppna för alla demokratiska krafter. Här möts människorna till studier, amatörkultur, fester och föreningsmöten. Här framträder professionella musiker, skådespelare, bildkonstnärer och författare. Ur det gemensamma arbetet i och för samlingslokalen växer ofta fram ett engagemang för bygdens eller ortens utveckling. I djupaste bemärkelse är samlingslokalen en förutsättning för yttrandefriheten och en groningsgrund för hela vår demokrati.
Det mesta arbetet för att hålla dessa lokaler i gott skick sker helt ideellt av människorna i bygden. Även byggnadsmaterial, t.ex. brädor och stockar, är ofta skänkta. Men handikapphissar, hörselslingor och moderna, miljö- anpassade kök fordrar kontanta medel, som endast till en del kan mobiliseras i den lokalägande föreningen och hemkommunen.
Efter en kraftfull reaktion från människor i hela landet räddade riksdagen i fjol kvar statens stöd till handikappanpassning, upprustning och nybyggnad av allmänna samlingslokaler, anslag N1 - om än på en betydligt lägre nivå än tidigare år. Regeringens förstahandsalternativ var, som bekant, att utradera stödet. Riksdagens beslut innebar att 15 miljoner kronor tillfördes anslaget, d.v.s. inte ens hälften av föregående års 36 miljoner kronor.
Verksamheten under 1999 bekräftar att det statliga stödet till handikapp- anpassning, upprustning och nybyggnad av allmänna samlingslokaler fyller en viktig funktion. En rad väl förankrade och för respektive bygd mycket värdefulla projekt har fått stöd och därmed kunnat påbörjas. Moderna sam- lingslokaler för moderna ändamål i människors närmiljö är en förutsättning för möten, samtal, gemenskap och lokala initiativ. Ofta har samlingslokalen betydelse både för det lokala kulturlivet och för bygdens möjligheter att presentera sig utåt. Allt fler av de mindre samlingslokalerna på landsbygden blir också en del av bygdens turistsatsningar.
Det är uppenbart att statsbidraget till handikappanpassning, upprustning och nybyggnad av allmänna samlingslokaler ska ses som en del av satsningarna på att hela Sverige ska leva och utvecklas. Antalet ansökningar till Boverket visar att nuvarande statsbidragsnivå inte alls motsvarar de behov och ambitioner som finns hos människor runt om i hela landet. Bidraget bör därför rejält höjas. I enlighet med vad Centerpartiet föreslår i en annan motion föreslår jag att det ekonomiska stödet till allmänna samlings- lokaler ska uppgå till 40 miljoner kronor per år.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om höjt ekonomiskt stöd till allmänna samlings- lokaler.
Stockholm den 4 oktober 1999
Kenneth Johansson (c)