Förbudet mot svensk proffsboxning trädde i kraft den 1 januari 1970. Sedan dess har ett antal motioner förelagts Sveriges riksdag med hemställan om ett upphävande av förbudet eller hemställan om utredning. Så sent som i 1998/99 års riksdag lades en sådan motion, 1998/99:Kr 511, med förslag om utredning. Det var en flerpartimotion, som undertecknats av Peter Pedersen, Kenneth Kvist, Carlinge Wisberg, Tanja Linderborg (samtliga v), Alf Svensson (kd) och Kenth Högström (s). Denna motion har ännu ej slutbehandlats i riksdagen.
Förbudet mot proffsboxning gäller alla former av tävlings-, uppvisnings- och träningsboxning. Förbudet mot träningsmatcher och s.k. sparring syftade sannolikt till att göra det ännu svårare för svenska boxare att deltaga i proffsgalor utomlands. Det omöjliggör ju träning mot sparringpartners i Sverige.
Trots proffsboxningsförbudet så har det funnits ett stort antal svenska proffsboxare efter år 1970. Anders "Lillen" Eklund blev dubbel Europamästare på 80-talet. George Scott blev världsmästare på 90-talet och alldeles nyligen boxade Paolo Roberto om världsmästartiteln. Ett stort antal andra svenska proffsboxare skulle kunna räknas upp. Vi nöjer oss med att nämna: Fredrik Alvarez, Håkan Brock, Mikael Lindblad, Zoltan Sarossy, Attila Levin, Roberto Welin, Leif Keiski, Roland Ericsson, Rolf Karlsson, Roland Ahlin, Thomas Blidh, Wilson Perez, Ezio Grubiza, Tauno Lohtander, Christer Corpi, Peter Nyman och Hasse Thomsén.
Alla dessa svenska boxare är eller var alltså proffs trots proffsförbudet, men de förvägras rätten att träna genom sparring eller boxas i sitt eget land. De tvingas i stället utöva sin sparring och genomföra sina matcher utomlands eller på "bortaplan". Alla vet att detta i regel anses som en stor nackdel i andra idrotter, bl.a. på grund av sämre publikstöd. De svenska proffsboxarna finns, trots förbudet, men tvingas till ofrivillig landsflykt i veckor och månader och blir uppenbart missgynnade i förhållande till sina antagonister från andra delar av världen. Det paradoxala är att förbudet snarare ökar än minskar risken för skador, då de kommer sämre förberedda till matcherna än om de hade tillåtits träna och tävla på hemmaplan.
Proffsboxningsförbudet är verkningslöst vad gäller möjligheterna för svenska boxare att utöva sin idrott som proffs. Träningsförberedelserna kan dock bli amatörmässiga och splittrade. Resultatet blir således att de svenska proffsboxarna genom förbudet ges sämre förutsättningar än medtävlarna från andra länder, som dessutom ofta får fördelen av hemmaplan. Till detta kommer att vi kan se de svenska proffsboxarnas matcher och mycket annan boxning på TV i princip varje dag. Är det värre att se en sådan proffsmatch i verkligheten?
I motionen "Om proffsboxning i Sverige" (1998/99:Kr511) hemställdes "att riksdagen hos regeringen begär en allsidig utredning rörande professionell boxning i Sverige". När denna motion inlämnas vet vi inte hur motionen kommer att behandlas. Med anledning av detta upprepar vi kravet på en allsidig utredning, men tillägger att den del av förbudet som gäller träning i form av sparring upphävs, i avvaktan på denna utredning, så att det åtminstone blir tillåtet att bedriva en seriös träning i Sverige. Detta menar vi att riksdagen som sin mening skall ge regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en allsidig utredning rörande professionell boxning i Sverige enligt vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag till lagändring, som möjliggör s.k. sparringträning för proffsboxare i Sverige.
Stockholm den 4 oktober 1999
Peter Pedersen (v)
Kenneth Kvist (v)
Tanja Linderborg (v)
Carlinge Wisberg (v)
Kenth Högström (s)
Gunnar Axén (m)