Ungdomsstyrelsen har genom sin utvecklingsenhet låtit ta fram rapporten "De formella bidragsreglerna avseende det statliga bidraget till ungdoms- organisationerna". Utgångspunkten för rapporten har varit regleringsbrevet för verkssamhetsåret 1998, genom vilket Ungdomsstyrelsen fick som uppdrag att i dialog med berörda organisationer göra en översyn av nuvarande bidragsregler, en översyn som lätt kunde motiveras men vars resultat till stora delar väckt berättigad oro. Förslaget har varit ute på remiss.
Dagens regelstruktur kring organisationernas verksamhet kommer att ställas inför nya krav på verksamheter och idéer. Alltfler ungdomar som engagerar sig för olika frågor väljer att stå utanför den traditionella före- ningsformen. Ungdomars engagemang kan i allt mindre grad mätas i individuellt betalade medlemsavgifter och traditionellt arrangerade aktivite- ter. Mycket av utmaningen idag ligger i att möta och stimulera ungdomar till engagemang i såväl traditionella som nya organisationsformer men med bibehållande av kravet på de övergripande målen. Vi ser det som angeläget att framhålla behovet av att ett framtida bidragssystem utformas på sådant sätt att det inte utgör onödiga trösklar för att vidareutveckla dagens och morgondagens ungdomsverksamhet
Vi lever i ett samhälle där behovet av generationsövergripande verk- samheter och därmed behovet av goda vuxna förebilder är påtagligt. Mot denna bakgrund ser vi med stor oro på att kristna församlingar och andra organisationer med föreslagna förändringar kan komma att ställas utanför bidragsreglerna i framtiden. Några organisationer, främst Ungdomsringen för Bygdekultur som valt en generationsövergripande verksamhet, har redan ställts utanför med nuvarande bidragsregler medan andra som Pingst- församlingarna också riskerar att förlora sin nuvarande möjlighet till dispens. Flera andra frikyrkoförsamlingar med bred barn- och undomsverksamhet kommer enligt förslaget att ställas utanför.
Organisationer, främst kristna, som bedriver integrerat ungdomsarbete har hittills kunnat få dispens från såväl kravet på betalande medlem som från kravet att vara självständig organisation. Med nuvarande bidragssystem kan grundbidrag endast i princip ges till självständiga ungdomsorganisationer. Enligt vad vi kunnat utröna så har generationsövergripande arbetssätt väl visat sig kunna uppfylla de fem mål som Ungdomsstyrelsen satt upp för landets ungdomsorganisationer.
Valet att organisera sin verksamhet generationsövergripande kan vila på olika grunder, men har sitt ursprung i ett ideologiskt, teologiskt synsätt eller en pedagogisk verksamhetsidé. Tron ses då som något som förenar generationerna, de unga ska lära av de vuxna. I en trygg omgivning vill man att de unga genom sina erfarenheter ska få växa i förtroende och ansvar. Samverkan i verksamheten har visat att aktivitetsnivån är hög i de kristna församlingarna inklusive bland barn och ungdom. De uppsatta målen kan uppnås inom olika organisationsformer. Ungdomar finns med i olika former av ungdomsverksamheter och deltar i skolkyrkoarbete. Därutöver kan nämnas gränsöverskridande arbete som ekumenisk samverkan, vänskaps- församlingar och biståndsarbete samt möjlighet till volontärarbete. Med- lemmar betalar i flera fall ingen formell medlemsavgift utan gåvor är frivilliga och medlemskapet bygger på troendedop och egen begäran om medlemskap i den lokala församlingen.
För såväl samhället som de kristna ungdomsorganisatioerna, som tillsammans omfattar 135 000 undomar, är det viktigt att de får vara kvar under Ungdomsstyrelsen för att ta del av andras erfarenheter och dela med sig av sina egna samt att ha en plats i det sammanhang där det arbetas med ungdomsfrågor. Det ger för alla parter värdefulla kontakter mellan personer men framförallt mellan olika organisationer. Generationsövergripande organisationer som står bakom målen bör ligga under Ungdomsstyrelsen då fördelarna överväger både ur verksamhetssynpunkt och ur ett bredare samhällsintresse. Vi måste ha i minnet att många barn och ungdomar som inte själva är medlemmar, eller vars anhöriga finns med i församlingen, ändå deltar i verksamheter som erbjuds. På många små orter finns heller inga alternativ som kan ta över det barn- och ungdomsarbete som finns idag.
Målen för generationsövergripande organsiationer bör vara lika som för självständiga ungdomsorganisationer. Dock bör man finna ett annat system för att mäta självständigheten. Dagens formel för att fånga upp graden av delaktighet och självständighet i en organisation bör kunna fördjupas och utvecklas. Och ett bidragssystem måste vara så utformat att det ges utrymme för olika idelogiska, teologiska och pedagogiska verksamhetsidéer. Att den yngre lär sig spela folkmusik och dansa folkdans av den äldre med kunskap genom en generationsövergripande organisation är något som aktivt borde stödjas. Vårt kulturarv behöver stöd liksom de ungdomar som ska föra vårt levande musik- och dansarv vidare till kommande generationer.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att den valda generationsövergripande organisationsformen, som vilar på en tydlig pedagogisk verksamhets- idé, ideologisk eller teologisk grund samt uppfyller målen, framdeles bör rymmas inom bidragsreglerna.
Stockholm den 30 september 1999
Carina Hägg (s)
Berndt Ekholm (s)