Det kan ses som ett maximalt resursslöseri att inte fullt ut nyttja de mycket välutbildade kulturproducenternas olika konstnärliga talanger i samhällsbygget. Vi vill slå hål på en seglivad myt om att den svältande konstnären utgör något slags idealtillstånd för hur kreativt skapande ska gå till. Att skapande och ekonomiskt armod skulle vara en bra kombination. Så är det givetvis inte.
Vi behöver alla kultur och vi behöver de kulturbärande individerna, konst- närer av alla de slag. I ett modernt samhälle skall kulturproducenten inte behöva leva utan en rimlig lön, ekonomisk trygghet vid sjukdom och arbetslöshet och riktig pension när de blir gamla.
Sådana saker som är en självklarhet för medborgaren i allmänhet måste också bli självklar för konstutövaren.
Lite siffror
I SOU 1997:190 kan vi läsa att bland bildkonstnärer och formgivande konstnärer har 51 procent högre utbildning, vilket kan anses anmärkningsvärt med tanke på gruppens låga inkomster. Generellt sett har konstnärer en mycket hög utbildningsnivå. Hela 47 procent har eftergymnasial utbildning på tre år eller längre jämfört med dryga 10 procent för befolkningen i övrigt. Den högsta utbildningen har instrumentalister, där hela 71 procent har den längre utbildningen, och 68 procent av sångarna.
Konstnärernas genomsnittliga bruttoinkomst 1995 uppgick till 142 000 kronor. För befolkningen i övrigt ligger den genomsnittliga bruttoinkomsten på 172 000 kronor. Vi talar alltså här om en mycket välutbildad grupp i samhället med 17 procent lägre inkomstnivå. Vad avser bildkonstnärer så var bruttoinkomsten under 40 000 kronor för 25 procent av dem. Vilket snarast kan betraktas som skandalöst.
Resursslöseri
Samhället har inte råd med detta resursslöseri som eftersatt efterfrågan och ekonomiskt utnyttjande leder till. Miljöpartiet vill arbeta med komplementära sanningar för att rätta till de uppenbara missförhållandena. Samhällets efterfrågan på konstnärernas producerade alster måste öka. Där har vi kommit ytterligare en bit på väg sedan riksdagen beslutade om 1994 års kulturpolitik. Vi behöver göra fler insatser som stöd till centrumbildningarna och hjälpa till att bygga upp fonder så som Teaterförbundet nu gör. Vi behöver också följa upp de nya estetiska krav riksdagen beslutat om att föra in i plan- och bygglagen. Ju mer ett samhälle satsar på skönhet i den rumsliga miljön, desto större blir efterfrågan på kvalitet och estetiska värden. Det finns en inbyggd tillvänjningspotential här som jag tror en del ännu underskattar.
Skatter
I SOU 1997:184 görs bedömningen att skatteregler är ett verkningsfullt instrument för kulturpolitiken. Där föreslås helt enkelt en låg moms på varor och tjänster inom kulturområdet. Miljöpartiet har i sin partimotion och i en separat motion speciellt lyft fram bokmomsen. Vi tror att sänkt moms kommer att öka omsättningen och med det även öka inkomsterna till författare.
Trygghetssystem
Så har vi socialförsäkringarna och angränsande system som fungerar mindre väl för de enskilda konstnärerna eftersom de ej är anpassade efter deras verkliga arbetssituation. De olika ersättningarna är ju inkomstrelaterade och utgår ifrån inbetalda sociala avgifter, så som sjukförsäkring och pension. Verkligheten ter sig än mer absurd då vi vet att just det socialpolitiska området är av stor betydelse för den enskilde konstnären. Trygghetssystemen måste därför göras om och anpassas att passa även kulturutövare. Detta bör ges regeringen till känna.
Nationella mål
Den statliga bidragsgivningen ska ge de yrkesverksamma konstnärerna den ekonomiska grundtrygghet som är en förutsättning för konstnärligt skapande och utvecklingsarbete, vilket i sin tur bidrar till uppfyllande av det nationella kulturpolitiska målet om mångfald, konstnärlig förnyelse och kvalitet. Ja så står det i budgetpropositionen för år 2000 och vi måste väl konstatera att effekterna av de statliga insatserna ännu inte nått helt fram. Eller så kan vi, utifrån tillgänglig statistik från SCB, konstatera att det återstår en hel del för att nå målet med den nationella kulturpolitiken. Arbetsmarknadsmedel till kulturutövare som i dag disponeras av de olika arbetsförmedlingarna bör föras över till kulturområdet för att utbetalas i form av mer generellt inriktade stöd. Detta bör ges regeringen till känna.
Andra länder
För att ge några exempel på mer generella lösningar kan nämnas Tyskland där de sociala avgifterna är halverade för näringsidkare som bedriver konstnärlig eller litterär verksamhet. Österrike har ett liknande system. I Holland ska de införa en lag om ett särskilt bidrag till konstnärer med mycket låga inkomster. Systemet ska underlätta för fler att etablera sig på marknaden. I Frankrike är konstnärer och författare befriade från kommunal inkomstskatt och grundavdraget för den statliga inkomstskatten är lagd på en hög nivå. De har också ett system där nyttjare av konstnärliga och litterära verk får bidra till socialförsäkringssystemet med avgifter. På Irland går det att ansöka om skattebefrielse för inkomster av konstnärliga eller litterära verk. Befrielsen kan även gälla generellt för inkomster från den konstnärliga verksamheten. Oftast kombineras de olika stöden i de olika länderna med skattefria stipendier och flexibla socialbidragsregler. Stöden är alltså generella men olika.
Nu
Så det finns inte en sanning utan flera. Och vad som lämpar sig bäst att utveckla utifrån svensk tradition kan det finnas flera synpunkter på. Miljöpartiet menar dock, att generella skattelättnader för singelföretagare och en utvecklad grundtrygghet inom socialförsäkringssystemet kan vara möjliga vägar att ge de välutbildade kulturproducenterna en lön motsvarande deras utbildning. Att vi behöver dem är det väl ingen i dag som tvekar om. Miljöpartiet ser fram emot de olika förslag till utveckling som vi förutsätter att regeringen kommer att lägga fram under denna mandatperiod. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att anpassa trygghetssyste- men utifrån kulturproducenters verklighet,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om framtida behov av en överföring av arbets- marknadsmedel till kulturområdet,2
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att ge förslag till olika mer generellt inriktade stöd till kulturproducenter under denna mandat- period.
Stockholm den 4 oktober 1999
Ewa Larsson (mp)
1 Yrkande 1 hänvisat till SfU. 2 Yrkande 2 hänvisat till AU.