Kulturbudgeten har stärkts en aning, nationalscenernas status höjts och vissa medel har fördelats ut i landet. Det låter bra när kulturpolitiken beskrivs i betänkanden och propositioner, men pengamässigt räcker det inte till en kulturpolitik i praktiken och för hela landet, åtminstone inte till en kultur för alla oavsett bakgrund. Kultur är demokrati - människors möjlighet till egna uttrycksformer och yttrandefrihet på egna villkor. Detta garanterar vi inte genom att satsa på gamla idéer och strukturer, det behövs ett nytänkande.
Ett område som flitigt debatterats i riksdagen och som inte finns med i kultursatsningen är ett nationellt kvinnohistoriskt museum. Även kvinnors liv och historia måste lyftas fram i dokumentation. Det behövs ett nationellt kvinnomuseum med centralt ansvar där kvinnors insatser visas för samtiden och bevaras för framtiden. Vi måste ifrågasätta männens ensamrätt på historiebeskrivningen.
Alla är vi överens om att museerna skall spegla förändringar i naturens och människans liv och verksamhet över årtusenden och att museerna är en del av samhällets kollektiva minne. Därför borde det vara helt självklart att ett kvinnopolitiskt museum med ett nationellt ansvar skulle finnas med i regeringens budgetförslag.
Museer är platsen där historien skall tolkas och gestaltas. Det har de senaste åren blivit alltmer uppenbart att det hittills varit en historia sedd med mansögon. Olika vetenskapliga discipliner och forskningen har i ökad utsträckning uppmärksammat skillnader i mäns och kvinnors situation. Inom den historiska forskningen har kvinnors historia kallats den "glömda" eller "osynliga" historien. Den håller nu på att få tydligare konturer och forskningen kring könsrelationer och kvinnors liv i historien och nutiden är ett växande forskningsfält.
Ett kvinnohistoriskt museum ger kvinnor de förebilder de behöver för sin identitet, för att bli bekräftad och kunna känna sig hemma i sin faktiska omgivning. Det är särskilt viktigt nu när kvinnor tar sig in på männens traditionella områden där det av gammal vana förväntas av dem att de agerar enligt manligt mönster.
Det finns ett ökat behov hos kvinnor och män att förstå sig själva, att söka sina rötter i sociala och kulturella miljöer. Det finns därför ett behov av ett museum som i framtiden tar på sig uppgiften att insamla och systematiskt behandla och bearbeta föremål och information om kvinnors situation.
Utrymmet på de i dag redan etablerade museerna och den nuvarande museistrukturen gör det befogat att upprätta ett separat museum för att gestalta kvinnors historia.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen bör återkomma med förslag om inrättande av ett kvinnomuseum med nationellt ansvar.
Stockholm den 4 oktober 1999
Charlotta L Bjälkebring (v)