Vid Borghamn intill Vättern har kalksten brutits sedan 1100-talet och använts bl.a. vid de talrika kyrkobyggena i trakten under medeltiden. Andra betydande byggnadsverk där sten från Borghamn använts är Vadstena kloster och slott. Vid 1800-talets början inköptes Borghamns kalkstensbrott av Baltzar von Platen för Göta Kanalbyggets räkning. Till varje sluss levererades 400 kubikmeter kalksten som fraktades med pråmar. 58 slussar byggdes. Även Nationalmuseum i Stockholm är byggt av Borghamnskalksten.
Från kanalbyggets början bröts stenen dels av soldater, dels av civil arbets- kraft. Så småningom blev det svårare att värva arbetskraft, varför en fång- koloni inrättades, en s.k. kronoarbetsstation om 100 man. Ett flertal bygg- nader uppfördes för detta ändamål, till större delen bevarade. Kronoarbets- kåren bildades 1842 och ersattes på 1870-talet av Disciplinkompaniet, som upplöstes 1897. Byggnaderna stod utan användning fram till 1923 då Borghamns lanthushållsskola startade sin verksamhet. I sen tid har Vadstena kommun drivit en gymnasieskola på området, den har dock numera flyttats in till Vadstena. Såväl hamnanläggningen som byggnaderna lider av eftersatt underhåll.
Riksantikvarieämbetet uttalade i oktober 1997 som sin uppfattning att stenbrotten och hamnanläggningen i Borghamn utan tvivel hade ett betydande samhälls- och kulturhistoriskt värde och var sedda i sammanhang med tillkomsten av Göta Kanal och Karlsborgs fästning av nationellt intresse. Enligt Riksantikvarieämbetets uppfattning var det lämpligt att Borghamnsskolan med hamnanläggning och inom området befintliga rester av de äldsta brotten överfördes från Assi Domän AB till Statens fastighetsverk.
Regeringen uppdrog i december 1997 till Statens fastighetsverk att under- söka förutsättningarna för ett övertagande av Borghamnsskolan i Vadstena kommun. Fastighetsverket överlämnade sin utredning till Kulturdeparte- mentet i februari 1998. Sedan dess har den förändringen skett att Sveaskog AB har blivit ägare till ett större markområde vid Omberg vari Borghamns- skolan ingår. För att på bästa sätt förvalta de kulturhistoriska värden som Borghamnsskolan med hamnanläggning och befintliga rester från de äldsta brotten utgör bör den förvaltas av staten som statligt byggnadsminne.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Borghamnsskolan med hamnanläggning bör förvaltas av staten som statligt byggnadsminne.
Stockholm den 1 oktober 1999
Sonia Karlsson (s)
Berndt Sköldestig (s)