Eftersom vårt land har en mycket lång kuststräcka har vi också många hamnar. En stor del av dessa är inte aktiva som t.ex. fiskehamnar men trots detta utgör de ändå ett stort kulturellt värde i små fiskesamhällen.
Det moderna men också det storskaliga yrkesfisket som i dag bedrivs har medfört att det är de större hamnarna som används. Risken är att alla hamnar som inte är aktiva förfaller om inte underhåll sker. Det kan t.o.m. vara så illa att hamnarna utplånas och samhällets kulturella livsnerv raderas. De små fiskesamhällenas historiska bakgrund har ett stort värde. Här har många av våra förfäder haft sin sysselsättning och försörjning.
Det finns flera kommuner som har många hamnar inom sin kommungräns och underhållsarbetet av dessa utgör därför en stor utgift i den kommunala budgeten. Det är därför naturligt att underhållsarbeten kommer långt ner på prioriteringslistan vid behandling av kommunernas ansträngda budget.
Som exempel kan nämnas Simrishamns kommun som har sju hamnar och fem av dessa är inte aktiva. Hamnarna omfattar 3 000 meter pirarmar med vågskydd, kajdäck, kaj- och parapetmurar samt ca 1 000 meter strandsko- ningar med berörda terminalytor.
Tidigare har staten haft det ekonomiska ansvaret för hamnarna men detta har överlåtits på kommunerna. Det kan inte vara rimligt att en del kustkommuner skall ensamma bära underhållskostnaderna för hamnarna enbart för att bevara det kulturella värde som dessa utgör.
Av den anledningen bör regeringen ta initiativ och utreda de icke aktiva hamnarnas kulturella betydelse och upprätta en bevarandeplan samt föreslå en finansiering av underhållsarbetet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning och finansiering av icke aktiva fiske- hamnar.
Stockholm den 5 oktober 1999
Kaj Larsson (s)
Ulla Wester (s)