Inledning
Tryckfriheten värnas i Sveriges grundlag, men för att dessa goda principer ska kunna omsättas i praktiken, krävs distributionskanaler så att de tidningar som trycks också kan nå sina läsare. Vår uppfattning är att det råder allvarliga problem med dessa distributionskanaler i Sverige idag och att detta hindrar det fria meningsutbytet. Detta anser vi vara så pass allvarligt att det krävs åtgärder från riksdagen. Vi menar därför att distributionskanalerna för tidskrifter måste utredas ur ett mångfalds- och konkurrensperspektiv.
När distributionskanalerna krymps och kontrolleras av några enstaka, dominerande förlag sätts den fria konkurrensen ur spel. Småförlagen har ingen plats och slås ut. Att tystnaden kring denna fråga är så total är märkligt. Ibland värnas tryckfriheten och det fria meningsutbytet in absurdum (jfr barnpornografidebatten) och ibland är frågan tydligen helt ointressant.
Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt. (Regeringsformen 1:1). Statsmakten har en skyldighet att se till att detta förblir en realitet.
Historik
Tidningsdistributionens historia inleddes 1899. Man hade då en princip om att inga tidningar skulle lämnas utanför utan alla skulle distribuerades på lika villkor. Förläggaren betalade och distributören distribuerade. Så var det fram till nittiotalets början. Presam, som skött distributionen senare halvan av åttiotalet, delades då upp i företagen Predab och Tidsam. Bakgrunden till detta var att Tidsam skulle distribuera alla volymtidskrifter och att Predab skulle distribuera alla volymmässigt mindre tidskrifter (nischtidskrifter). Inte helt oväntat fungerade inte detta och Predab gick i konkurs 1993 medan Tidsam fungerade bra. Som en mycket beklaglig följd av Predabs konkurs gick flera små tidskrifter under. I samband med detta stängde Tidsam sina dörrar för förlag utanför ägarkretsen (Tidsams ägare: Bonniers, Allers, Egmont och Albinsson & Sjöberg), vilket fick ytterligare följder för flera små förlag. Ett exempel är Epix förlag, som under 80-talet lovordats för sina kulturinsatser och som genom Tidsams agerande i det närmaste försvunnit. Totalt försvann ett par hundra tidningar och tidskrifter från de svenska tidningshyllorna efter detta. Yttrandefriheten hade plötsligt blivit förbehållen den som hade ett medlemskap i Tidsam. Ett flertal intressenter undersökte möjligheterna att ta över Predabs konkursbo, och slutligen fick Predab samma ägare som utlandspressdistributören Interpress. Det nya namnet för Predab blev SM Distribution.
Då Tidsam stängde dörren för tidskrifter utanför ägarkretsen anmäldes man, bl a av Epix, till Konkurrensverket för leveransvägran och missbruk av dominerande ställning. Sommaren 1995 kom ett preliminärt beslut som gick Tidsam emot. Efter flera turer och en utdragen process hade Konkurrens- verket dock vänt och beslutet, som kom i januari 1996, gav Tidsam rätt.
Fri konkurrens?
Tidsam fick fortsätta som tidigare, men man måste följa vissa villkor. Villkoren byggde mer eller mindre på de villkor som Tidsam själva föreslagit Konkurrensverket i sitt yttrande.
Tidsam gavs rätt att begränsa antalet tidskrifter till vad man uppgav sig klara av, (ca 200 st). Varannan ny tidskrift måste hämtas utanför ägarkretsen, men Tidsam gavs rätt att ställa följande villkor på nya tidskrifter:
- Den sålda lösnummerupplagan skall stadigvarande kunna hålla över 10.000 exemplar.
- Tidskriften måste komma med minst 6 nummer per år.
- Antalet återförsäljare skall vara över 4 000.
- Inträdesavgifter om sammanlagt 250 000 kr per tidskrift måste betalas.
Förutom att dessa villkor skulle vara uppfyllda, skulle varje ny tidskrift passa in i "Tidsams profil".
Eftersom Tidsam 1996 tog över SM Distributions största titlar, blev lön- samhetssituationen för SM Distribution än svårare och därför fusionerades de båda bolagen SM Distribution och Interpress vid årsskiftet 1996/97 av ägaren. Det nya namnet på företaget blev Interpress. Vissa samordnings- vinster kunde inhöstas via denna fusion.
Den stora mängden tidskrifter distribueras dock till Pressbyråer och butiker med Tidsam. Genom att Tidsam i princip kan välja vilka tidskrifter de vill distribuera och bara behöver ta varannan tidskrift utanför ägarkretsen (förutom de villkor de nya tidskrifterna i övrigt ska klara), är det mycket svårt att ta sig in i Tidsams distributionsapparat. Tidsam har på detta sätt fått rätt att ha en ekonomisk förhandscensur. Exemplet med tidningen ETC visar hur det kan gå till. ETC är villiga att betala och de har stora möjligheter att klara alla villkor, men har ändå inte fått tillgång till Tidsams distribution, med motiveringen att de måste visa att de kan klara en upplaga på 10.000 per nummer. I detta ligger ett moment 22 eftersom det av naturliga skäl är svårt att få den upplagan utan Tidsams distributionsnät. Det är förläggaren som tar riskerna och om de är villiga att satsa, så som t ex ETC är, så är det kränkande ur ett demokratiskt perspektiv att distributören kan hindra dem.
Konkurrensverket har behandlat detta ärende som en ren konkurrensfråga. Vi anser dock att det är en större fråga som också berör tryckfriheten. Alla har sin grundlagsskyddade rätt att trycka en tidning eller tidskrift, men att få den distribuerad och därmed läst underställs krav som vi anser vara orimliga. Den svenska massmediebranschen hålls i schack av de stora aktörerna genom att dessa kontrollerar den mest betydelsefulla distributionskanalen. Hela Tidsam-processen finns beskriven i rapporten "Tidskriftsdistribution" från "Rådet för mångfald inom massmedierna" som, innan det lades ner, sorterade under Kulturdepartementet.
Från mångfald till enfald
Att några stora ägare kontrollerar den enda distributionskanalen för massmarknadstidskrifter - Tidsam - gör att den fria konkurrensen sätts ur spel. Distributionsproblemet har lett till en utarmning av marknaden och gjort att mindre förlag har fått stora problem. Ett medium som drabbats hårt av detta är seriemediet, där små förlag som Epix under 80- talet gav en mångfald åt mediet men idag nästan helt är borta. Istället har förlaget Egmont de sista åren nästan fått monopol på marknaden.
En ljusglimt i sammanhanget är ändå att Mediekoncentrationskommittén i sitt betänkande (Yttrandefriheten och konkurrensen, SOU 1999:30) föreslår lagändringar som kan ge samhället möjlighet att skydda sig mot de stora förlagens makt över medierna. Idag är lagstiftningen utformad så att en aktörs yttrandefrihet kan bli obegränsad om denne, genom avsaknad av hindrande konkurrensregler, kan skaffa sig en monopolsituation på mark- naden. Konkurrenslagen är underordnad yttrandefriheten och vi har därför en unik situation där konkurrenslagen inte gäller medierna. Utredningen vill försöka ändra situationen så att mediekoncentrationen inte ska kunna hota yttrandefriheten.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda distributionskanalerna för tidskrifter ur ett mångfalds- och konkurrensperspektiv.
Stockholm den 4 oktober 1999
Ewa Larsson (mp)
Birger Schlaug (mp)
Matz Hammarström (mp)
Barbro Feltzing (mp)
Yvonne Ruwaida (mp)
Ingegerd Saarinen (mp)
Kerstin-Maria Stalin (mp)