Symfonimusik får inte bli finkultur för några få. Det behöver bedrivas uppsökande, aktiv musikalisk verksamhet där människor arbetar, lever och bor. Stockholms Spårvägsmäns Musikkår (SSM) är en aktiv och högkvalitativ blåsorkester med en rik repertoar som tar en stor omsorg om regionens musikliv och har en stark ambition att verka nationellt. SSM grundandes 1906 och är alltså en av Sveriges äldsta orkestrar. Den har de senaste 10 åren arbetat målmedvetet för att uppnå en position som en viktig institution för svenskt musikliv. SSM presenterar 80 konserter med fri entré samt 100 konserter för barn och ungdom under konsertsäsongen 1999-2000.
Orkestern har i dag sin bas på Kgl Myntet och bedriver där en rik verk- samhet i form av olika serier såsom familje-, jazz- och lunchkonserter. Stockholms läns landsting är från och med den 1/1 2000 ensam huvudman för SSM. Det ekonomiska anslaget är dock oförändrat, det vill säga 8.600 000:- och utgör visserligen en god grund för verksamheten men är ändå för litet för att täcka kostnader för tilläggspensioner samt möjligheter för de anställda att erhålla heltidstjänst med en rimlig löneutveckling.
SSM är unik i Sverige genom att vara den enda professionella blås- orkestern i sin region samt den enda fullstora symfoniska blåsorkestern i landet. Den uppskattade festivalen i Hagaparken kommer man också att fort- sätta med, ett evenemang som bygger på folklig bredd och där det bjuds på fri entré.
Blåsmusiken är starkt förankrad med rötter från en bred folkrörelse som växte fram under 1800-talet. SSM utvecklar detta samarbete genom kommande sommarkurser och samarbeten med amatörer och ungdomar.
SSM är den enda professionella blåsorkestern i Sverige som inte erhåller statsbidrag. Detta trots att orkestern verkar i en region som har en presumtiv publik på 20 procent av Sveriges befolkning.
Musikerna i orkestern har en sysselsättningsgrad på 60 procent. Det är ett stort problem för orkestern att den inte kan erbjuda heltidstjänster.
För att kunna arbeta vidare med musiken behöver orkestern ytterligare resurser. SSM bör därför inlemmas i den grupp av regionala orkestrar som är berättigade till statligt stöd.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bevilja statligt stöd också till Stockholms Spårvägsmäns Musikkår.
Stockholm den 4 oktober 1999
Christina Axelsson (s)
Elisebeht Markström (s)
Mariann Ytterberg (s)