I årets budgetproposition finns ingen utveckling av anslagsposten B 3 Bidrag till vissa teater-, dans- och musikändamål. Jag vill därför fästa uppmärksamheten på att Vadstena-Akademiens verksamhet är i grunden hotad om den inte få ett statligt bidragstillskott. Då måste basverksamheten - två operaproduktioner per sommar - halveras. (Så skedde 1998.) En operainstitution med produkter av hög klass till låg kostnad blir då plötsligt dyr eftersom de fasta kostnaderna för personal, lokaler, marknadsföring, med mera måste slås ut på halva antalet föreställningar. Än värre är att antalet ungdomar, som vanligtvis kan erbjudas möjlighet att delta, minskar drastiskt. Vidare försvåras det nyinledda samarbetet med Linköpings universitet. Kurserna kan delvis inte genomföras. Risken är också stor att det statliga bidrag som Vadstena-Akademien fått till tonsättararvoden för nya verk år 2001 och 2003 samt till produktion av en ny interaktiv barnopera inte kan förvaltas på bästa sätt.
När man läst propositionen kan man glädjande nog konstatera att regeringen har "noterat den svåra situationen som föreställnings- verksamheten vid Drottningsholmsteatern befinner sig i" och har utöver det ordinarie anslaget tilldelat teatern 2 miljoner kronor extra, (1 miljon kronor ur regeringens krispott och 1 miljon kronor ur anslag A 2 Bidrag till allmän kulturverksamhet, utveckling samt internationellt kulturutbyte och sam- arbete).
Vadstena-Akademiens situation är emellertid minst lika svår, vilket är lätt att förstå när man jämför verksamheterna. Drottningholmsteatern ger sedan många år tillbaka färre föreställningar än Vadstena-Akademien. 1999 gjorde Drottningholmsteatern två uppsättningar med 16 egna föreställningar samt tre konserter, jämfört med en omfattande kringverksamhet med praktikplatser för "vanliga" ungdomar, barnverksamhet och kurser för studenter. Drottningholmsteatern får i år alltså mer än dubbelt så mycket i offentligt anslag, 8,6 miljoner kronor, jämfört med Vadstena-Akademiens 3,5 miljoner kronor (2,3 miljoner kronor från staten samt bidrag från Östergötlands läns landsting och Vadstena kommun), för en verksamhet som är mindre än Vadstena-Akademiens.
Drottningholmsteatern har totalt fyra till fem gånger så stor omsättning tack vare en större salong och mångfaldigt större sponsringsbidrag. Drottningholmsteatern behöver större anslag än Vadstena-Akademien för att arvodera professionella, namnkunniga artister, till skillnad från Vadstena- Akademien, som arbetar med unga professionella artister. Skillnaden avseende de konstnärliga och scentekniska projektledarna (regissörer, dirigenter, scenografer, scenmästare, med flera) borde dock inte vara så stor som den nu är.
I sammanhanget förtjänar det att påpekas att Vadstena-Akademien har en internationell status. Den är den enda svenska institution, som jämte Drottningholmsteatern tas med i de internationella festivalöversikterna och som recenseras regelbundet internationellt (1999 i Opera och Early Music i London, Orpheus i Berlin, Opera Milano och ytterligare en italiensk tidskrift, G.M.Farlani, samt Opera News i New York). Vadstena-Akademien upprätt- håller också kontakter med Italien (Bergamo, Pesaro, Marina Franca), Lettland, Finland, Tyskland (Rheinsberg), England (Leeds), och USA (Chicago University, Cooper Union NY).
Ekonomiskt läge
Kombinationen av stort obetalt övertidsuttag, till följd av en underbemannad fast personal, underbetalda medverkande, (projektledarna får ca 50 % av gängse arvode), och kort produktionstid räddar Vadstena-Akademiens produktioner varje år. Extra anslag är nu ett måste för att säkra finansieringen av basverksamhet och lokaler.
Enligt min mening måste regeringen för budgetåret 2000 tilldela Stiftelsen Internationella Vadstena-Akademien ett engångsbidrag på 2,5 miljoner kronor av de för regeringen tillgängliga dispositionsmedlen för åtgärder för kulturinstitutioner under anslaget A 2 Bidrag till allmän kulturverksamhet, utveckling samt internationellt kulturutbyte och samarbete. I regeringens planering för statsbudgeten år 2001 samt kommande år måste regeringen beakta en höjd anslagsnivå.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Stiftelsen Internationella Vadstena- Akademien bör tilldelas ett engångsbidrag för år 2000 på 2,5 miljoner kronor av de för regeringen tillgängliga dispositionsmedlen för åtgärder för kulturinstitutioner under anslag A 2 Bidrag till allmän kulturverksamhet, utveckling samt internationellt kulturutbyte och samarbete,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen i planeringen för budget- propositionen 2001 beaktar ett ökat anslag till Stiftelsen Internationella Vadstena-Akademien.
Stockholm den 5 oktober 1999
Karl-Göran Biörsmark (fp)