Under de fem år som Göteborgsoperan har verkat har den byggt upp en bred publikbas och fått ett gott renommé inom branschen. Publiktillströmningen och antalet föreställningar gör att Göteborgsoperan i dag mycket väl kan jämföras med Kungliga Operan i Stockholm.
Sedan Västra Götalandsregionen bildades kan man med fog säga att Göteborgsoperan har blivit hela Västsveriges opera. Produktionssamarbete med Musikteater i Väst, program för konserter i regionen, informations- insatser, turnéer med produktioner från lilla scenen är några aktiviteter som nu pågår.
Alltsedan starten har Göteborgsoperan haft svårigheter att få de ekono- miska resurserna att täcka kostnaderna för driften. Genom att genomföra extraordinärt många föreställningar av vinstgivande uppsättningar, kraftiga nedskärningar i personalstyrkan, höjning av biljettpriserna, samarbete med näringslivet och mottagande av extra anslag från Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen har dock Göteborgsoperan lyckats nå ekonomisk balans i boksluten.
För att komma till rätta med denna bekymmersamma situation har man från Göteborgsoperans sida arbetat mycket aktivt med att öka de inkomst- poster som man själv kan påverka. Efter höjningen av biljettpriset inbringar biljettförsäljningen ca 50 miljoner kronor om året. Sponsorer ger ett tillskott i kassan på 12 miljoner kronor. Sammantaget har Göteborgsoperan en själv- finansieringsgrad på drygt 40 procent, vilket är en mycket hög andel för att vara en teaterinstitution. Det kan nämnas att Kungliga Operan i Stockholm har biljettintäkter på ca 40 miljoner.
Mot denna bakgrund ter sig Göteborgsoperans framtid osäker. Att öka in- komsterna genom en ytterligare höjning av biljettpriset eller genom en kraftig ökning av antalet försålda biljetter är osannolikt. Inför år 2000 finns ingen hållbar finansiering.
Om inte bredden och kvalitén på verksamheten vid Göteborgsoperan skall genomgå en kraftig försämring bör statsbidraget öka med 20 miljoner kronor. Med ett tillskott på 20 miljoner kronor skulle den offentliga bidragsdelen till Göteborgsoperan öka från 31 procent till 39 procent. Med tanke på att regeringen i sin budgetproposition föreslår att statsbidraget till Kungl. Dramatiska teatern och Kungliga Operan i Stockholm, vilka redan är betydligt mer gynnade med avseende på statliga bidrag, ökas med 20 miljoner kronor är det rimligt att statens anslag till Göteborgsoperan - hela Västsveriges opera - ökar med 20 miljoner kronor.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statligt anslag till Göteborgsoperan.
Stockholm den 4 oktober 1999
Britt Bohlin (s)
Claes-Göran Brandin (s)
Sonja Fransson (s)
Kjell Nordström (s)
Lennart Nilsson (s)