1 Riksteatern
Riksteatern har under 1998 genomfört en rad rationaliseringar och effektiviseringar i syfte att utveckla främjande- och scenkonstproduktion, enligt de uppdrag som riksdag och regering gett teatern. Som framgår av resultatredovisningen, och som också står att läsa i budgetpropositionen, har Riksteatern ökat sitt samarbete med andra producenter. Samtidigt har antalet produktioner och föreställningar ökat och publiksiffrorna har ökat med 140 000 till över 400 000 under 1998. Cullbergbaletten, Unga Riks och Tyst teater gör produktioner som är mycket efterfrågade världen över.
På det lokala planet växer Riksteatern i en omfattning som är unik för svensk folkrörelse idag. På ett halvår har 13 000 nya medlemmar anslutits. En anledning torde vara det initiativ till Scenpass Sverige som Riksteatern tagit på scenkonstområdet innebärande att så många som möjligt av landets teatrar och andra scenkonstproducenter samlas i en gemensam offensiv för att öka publikens intresse för scenkonst. För att möjliggöra en fortsatt satsning av Scenpass Sverige göra det tillgängligt och för fortsatt marknadsföring, förhandling med andra producenter med mera behöver Riksteatern erhålla något mera resurser än vad regeringen i sin budgetproposition föreslagit.
Anslag B1 Bidrag till Riksteatern, Operan, Dramaten, Dansens Hus och Svenska rikskonserter omfördelning inom anslaget:
Operans anslag på 292 485 miljoner kronor minskas med 2 miljoner kronor
Riksteaterns anslag på 226 049 miljoner kronor ökas med 2 miljoner kronor
2 Allmänna samlingslokaler
Samhället bör, särskilt i tider med hög arbetslöshet, positivt stödja upprustningar och standardhöjningar av allmänna samlingslokaler. Centerpartiet anser att samhällsstöd för samlingslokaler är en förutsättning för att hålla tidsenliga samlingslokaler i hela landet. Vi anser att anslaget N 3 Allmänna samlingslokaler bör vara 40 miljoner kronor.
Anslaget N 3 på 15 miljoner kronor ökas med 25 miljoner kronor till 40 miljoner kronor.
3 Ung kultur
Centerpartiet föreslår att 65 miljoner kronor extra utöver regeringens anslag skall gå till Ungdomsstyrelsen för en särskild satsning på ung kultur. Pengarna ska användas till ungdomars egna projekt, för unga, av unga, med unga. Även de som inte tillhör någon förening bör få ta del av dessa pengar. Korta handläggningstider och enkla blanketter bör genomsyra satsningen.
Anslaget M 2, Bidrag till nationell och internationell ungdomsverksamhet på 94 889 miljoner kronor ökas med 65 miljoner kronor till 94 954 miljoner kronor.
4 Kulturmiljövård
Anslaget G 2 Bidrag till kulturmiljövård, på 249 618 miljoner kronor ökas till 259 618 miljoner kronor.
5 Bildens hus
Anslaget A 3 Nationella uppdrag ökas från 7 miljoner kronor till 8 miljoner kronor. Bildens hus i Sundsvall får 1 miljon kronor och bör av regeringen ges ett nationellt uppdrag inom området fotots och bildens historia.
6 Statens sjöhistoriska museer
Myndighetens ledning för Statens sjöhistoriska museer skulle efter beslut i riksdagen lokaliseras till Karlskrona. Regeringen har i årets budgetproposition nu föreslagit att flytten inte bör genomföras. Centerpartiet anser att beslutet som riksdagen redan tagit i frågan bör gälla varför vi avslår regeringen förslag. Detta bör ges regeringen till känna.
7 Sveriges bildkonstnärsfond
Riksdagen har beslutat att nomineringarna till Sveriges bildkonstnärsfonds styrelse bör komma från en vid krets av organisationer för att styrelsen skall tillföras en så bred kunskap och kompetens som möjligt. Regeringen har i årets budgetproposition ändrat beslutet som riksdagen tagit. Centerpartiet anser att riksdagsbeslutet bör gälla varför vi avslår regeringens förslag. Detta bör ges regeringen till känna.
8 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag för budgetåret 2000 anvisar anslagen under utgiftsområde 17 Kultur enligt följande uppställningar:
Tabell 1: (Anslag Regeringens förslag Anslagsförändring )
Stockholm den 5 oktober 1999
Birgitta Sellén (c)
Margareta Andersson (c)
Sofia Jonsson (c)
Marianne Andersson (c)
Erik Arthur Egervärn (c)
Agne Hansson (c)