Det är nu nära två år sedan som riksdagen antog förslaget till handlingsprogram för arkitektur, formgivning och design. I och med detta kan man konstatera att arkitekturpolitiken står högt på dagordningen. En rad verksamheter och initiativ finns redan för att synliggöra och öka kunskapen om arkitekturen i vår offentliga miljö: exempelvis Kulturhusens dag, som är ett initiativ av Europarådet. Riksantikvarieämbetet, länsantikvarierna och länsmuseerna står som huvudmän för att genomföra Kulturhusens dag i Sverige. Ett annat arrangemang är Stadens dag som varje år anordnas av stadsmiljörådet. Syftet är att uppmärksamma arkitektoniska och andra kvaliteter i våra närmiljöer.
I propositionen Utveckling och rättvisa - en politik för storstaden på 2000- talet (1995/96:165) aviseras ett arkitekturår 2001. Då kommer en kraftfull satsning på att öka kunskapen och bredda diskussionen om vår offentliga miljö. Arkitekturmuseet kommer att stå som värd för denna kampanj.
Alla dessa initiativ är lovvärda och värdefulla men det saknas en kontinuitet när det gäller att visa vackra miljöer, både offentliga och icke offentliga. De initiativ som hittills har genomförts rör de offentliga miljöerna. Även andra miljöer, som en bred allmänhet inte har tillgång till, skulle på Arkitekturens dag kunna visas under t.ex två dagar per år. Kulturrådet bör få i uppdrag att i samråd med Arkitekturmuseum utreda förutsättningar för införandet av Arkitekturens dag. Detta vill vi ge regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Kulturrådet i samverkan med Arkitekturmuseet utreder förslag om införandet av Arkitekturens dag i Sverige.
Stockholm den 4 oktober 1999
Charlotta L Bjälkebring (v)