SVAR-projektet påbörjades 1981 med avsikt att omvandla den då i Ramsele befintliga registreringsbasen till ett centrum för svensk arkivinformation. Det preliminära syftet för länsstyrelsen, arbetsmarknadsmyndigheterna i länet och i Sollefteå kommun var att få till stånd en långsiktigt bärkraftig arbetsplats i Ramsele, vilken ort är en av länets viktigaste stödjepunkter i inlandet. SVAR, som permanentades genom regeringsbeslut 1984, är i dag en byrå inom Riksarkivet och har kontinuerligt utvecklats bl.a. genom fortlöpande insatser av nämnda intressenter.
SVAR:s uppgift inom arkivverket är att på moderna informationsbärare tillgängliggöra arkivmaterial. Detta sker än så länge i första hand på mikrokort, vilka försäljs och utlånas till olika forskningsinstitutioner, folkbibliotek, skolor, universitet och enskilda släkt- och hembygdsforskare.
Materialet tillhandahålles också på ort och ställe i Ramsele i ett forskar- centrum. Vidare mikrofilmas arkivhandlingar i Näsåker och Fränsta i respektive Sollefteå och Ånge kommuner, konvertering/jacketering av mikrofilm görs i Junsele i Sollefteå kommun, medan databasregistrering av arkivhandlingar sker i Sandslån i Kramfors kommun. I dag är närmare 150 personer sysselsatta inom SVAR, varav drygt 100 anställda. Verksamheten är dels anslagsfinansierad, dels baserad på arbetsmarknadsmedel, men har även en egen intäktssida på ca 11 miljoner kronor per år. Den totala budgeten uppgår till 33 miljoner kronor, varav drygt 21 miljoner utgör statliga anslag och bidrag, varav ca 9 miljoner är öronmärkta för folkbokföring och filmning i Fränsta i Ånge kommun.
I den fortsatta utvecklingen ligger att SVAR vid depån i Ramsele förfogar över allt inom arkivverket mikrofilmat material och att materialet successivt digitaliseras. SVAR har så här långt betytt mycket för länet, framförallt för Ramsele och andra inlandsorter. Sysselsättning har skapats, serviceunder- laget har utökats och framtidstron har stärkts.
Målsättningen för SVAR vid permanentningen var bl.a. att uppnå en effek- tiv arbetsorganisation, en kommersiell inriktning och en god kostnadstäck- ning. Det stod emellertid ganska tidigt klart att det skulle bli omöjligt att uppnå denna målsättning på grund av verksamhetens bundenhet till arbetsmarknadspolitiska villkor i ekonomiskt avseende.
Beroendet av arbetsmarknadsmedel har närmare bestämt medfört att det inte går att upprätthålla kontinuitet i arbetsstyrkan, varken i fråga om volym eller att behålla samma personal.
Under de senaste åren har dessutom flera faktorer tillkommit som medfört försämrade ekonomiska förutsättningar. Lönebidragen har sänkts, ävenså bidragsdelen för beredskapsarbeten och möjligheterna att ta ut avgifter för besökare i forskarsalen har upphört.
SVAR står inför stora förändringar de närmaste åren. En stor del av de bidragsanställda närmar sig pensionsåldern. Tekniken med mikrofilm kommer som ovan nämnts successivt att kompletteras och ersättas med digitaliserade medier. Rekryteringen av nya medarbetare måste ske med krav på den kompetens som IT-utvecklingen ställer. De finansiella möjligheterna att klara den mänskliga generationsväxlingen ter sig med nuvarande ekonomiska förutsättningar mycket osäkra. SVAR kommer givetvis att arbeta för att öka de externa intäkterna. I tillväxtavtalet för Västernorrlands län anges att arkivverksamheten i länet bör ges stärkta förutsättningar inom ramen för en nationell kulturpolitik. SVAR nämns särskilt i tillväxtavtalet.
Det nya EU-program, mål 1, som introduceras år 2000 bygger på sam- verkan mellan länen. I det samlade programdokument (SPD) som för närvarande utarbetas kan öppningar finnas för ett samverkansprojekt för genomförande av de delar av programmet för arkivvård som innebär kompe- tenshöjning och teknikutveckling. Västernorrlands län och SVAR kan här få en viktig roll genom uppbyggandet av ett kompetenscentrum inom området. Ett statligt fast anslag i storleksordningen minst 10 miljoner kronor som inte är knutet till lönebidragsanställningar är en mycket angelägen resursförstärk- ning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett ökat fast statligt anslag till SVAR i Ramsele.
Stockholm den 29 september 1999
Agneta Lundberg (s)
Kerstin Kristiansson (s)
Susanne Eberstein (s)
Hans Stenberg (s)
Göran Norlander (s)