Vadstena-Akademiens verksamhet är unik på så sätt att den på en liten ort ute i landet kan erbjuda opera i klass med den som normalt är förbehållen storstäderna. Vadstena- Akademien har också en internationell status. Det är den enda svenska institution som jämte Drottningholmsteatern tas med i de internationella festivalöversikterna och som regelbundet recenseras internationellt.
Vadstena-Akademien är en av landets viktigaste institutioner för forskning och utbildning på hög nivå inom musikteaterområdet. Dessa verksam- hetsgrenar kombineras med uppsättningar av såväl äldre som nyskriven musikteater av hög klass.
Ett samarbete med Linköpings universitet inleddes under våren då eleverna på Campus Norrköpings program Kultur, samhälle och mediagestaltning deltog i Vadstena-Akademiens arbete. Sommarkurser genomfördes också med utgångspunkt i Vadstena-Akademiens båda operauppsättningar: Gestalt- ningsprocessens teori och praktik, 7p och Dokumentation och kulturproduk- tion, 6p. Dessa planeras även år 2000.
Vadstena-Akademiens ekonomi är mycket ansträngd. Om inte Vadstena- Akademien kan erhålla ett statligt bidragstillskott hotas dess verksamhet i grunden. Då måste basverksamheten - två operaproduktioner per sommar - halveras. (Så skedde 1998.) En operaverksamhet med låga kostnader blir då plötsligt dyr eftersom de fasta kostnaderna för personal, lokaler, mark- nadsföring, m.m. måste slås ut på halva antalet föreställningar. Än värre är att antalet ungdomar, som vanligtvis kan erbjudas möjlighet att delta, minskar drastiskt. Vidare försvåras det nyinledda samarbetet med Linköpings universitet. Kurserna kan delvis inte genomföras. Risken är också stor att de statliga bidrag, som Vadstena-Akademien fått till tonsättararvoden för nya verk år 2001 och 2003 samt till produktion av en ny, interaktiv barnopera, inte kan förvaltas på rätt sätt.
För att Vadstena-Akademien ska kunna genomföra sin verksamhet för år 2000 behöver anslaget utökas med 1,5 miljoner kronor, vilket föreslås tas från de medel som står till Statens kulturråds disposition för utvecklings- verksamheten. Detta blir då en tillfällig lösning. För 2001 måste Vadstena- Akademien tilldelas ett anslag som ger förutsättningar att både genomföra en oförändrad basverksamhet och samarbeta med bl.a. Linköpings universi- tet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om problemen att inom anslagna medel genomföra Vadstena-Akademiens planerade verksamhet.
Stockholm den 1 oktober 1999
Sonia Karlsson (s)
Viola Furubjelke (s)