1 Kulturtidskrifternas betydelse
Vårt första kulturpolitiska mål - i raden av sju - vill medverka till att skydda yttrandefriheten och skapa reella förutsättningar för alla att använda den. Stöd till kulturtidskrifter av olika slag är ett medel att uppnå detta mål.
Kulturtidskrifterna har en mycket stor betydelse för den allmänna debatten i kulturella, sociala och politiska frågor och därmed i förlängningen för den demokratiska processen i landet. Utan offentligt stöd skulle flertalet av kulturtidskrifterna inte finnas.
2 Stödet behöver stärkas
2.1 Friexemplar till folkbiblioteken
Distributionen av kulturtidskrifter har dessutom nästan alltid varit en flaskhals där spridningen av det skrivna ordet stoppats upp. Statens ansvar vad gäller kulturtidskriftsstödet är därför oavvisligt. Stödet behöver stärkas. En viktig distributionskanal är, förutom distributionsföretagen, också folkbiblioteken. Vänsterpartiet föreslår att regeringen överväger att införa ett liknande system som gäller friexemplar av böcker för distribution av friexemplar av tidskrifter till biblioteken. Ett anslag på ca 5 miljoner kronor skulle räcka för att sprida kulturtidskrifterna till biblioteken i alla landets kommuner.
2.2 Upphovsrätt för tidskrifter
På biblioteken läses samma tidskriftsnummer och samma artikel många gånger. Detsamma gäller för diverse olika väntrum och liknande. Författaren till artikeln har sin upphovsrätt. Hon eller han får betalt för publicering av texten en gång. Men kulturtidskrifter har oftast en ganska liten upplaga, och inkomsten av försäljningen blir därför måttlig. När det gäller böckerna på biblioteket betalas en biblioteksersättning till Författarförbundet som i sin tur betalar författarna ur en fond, dels som arbetsstipendier, dels som ersättning per lån. På bildkonstnärernas område har det, för inte så länge sedan, träffats ett avtal om "droit de suite", dvs. att konstnärerna får en schablonersättning för nyttjandet av offentligt utställda eller hängda verk. Pengarna inkasseras av en intresseförening, BUS (Bildkonst Upphovsrätt i Sverige), precis som musikområdet har sina STIM-pengar. Vänsterpartiet anser att regeringen bör uppdra åt Kulturrådet att undersöka möjligheterna att införa en motsvarande "följdupphovsrätt" när det gäller tidskrifter. En fond motsvarande Författarfonden kunde inrättas där tidskrifterna kunde söka bidrag. Vi ser givetvis att det finns en skillnad mellan de beskrivna, befintliga stöden, vilka går direkt till konstnärerna/författarna, och det här lanserade förslaget för kulturtidskrifter. Vi menar ändå att det är berättigat att just dessa pengar delas ut till kulturtidskrifterna själva som bär den ekonomiska risken och kämpar med ekonomiska marginaler som oftast är små, ibland rent av obefintliga. Ersättningen enligt en sådan "följdupphovsrätt" skulle förmodligen ändå bli försumbart liten för enstaka artiklar eller publicerade bilder. Mot förslaget kan invändas att det innebär ökade kostnader för de i dag hårt trängda folkbiblioteken. Dock räknar vi med att förslaget om friexemplar av tidskrifter, när det genomförs, mer än väl uppväger detta.
2.3 Kulturporto
Statens ansvar på postområdet ger även möjlighet att påverka prissättningen för portot på böcker och tidskrifter. Portot är en stor och mycket betungande utgiftspost för kulturtidskrifterna. Vid utskickning av enstaka exemplar, vilket är en vanlig form av distribution, förekommer det t.o.m. att överskottet inte ens täcker vad skriften kostat att producera. Vill vi att det även i fortsättningen skall finnas kulturtidskrifter tryckta på papper och möjliga att stoppa i väskan eller lägga på nattduksbordet, och inte bara motsvarande publikation på nätet i s.k. virtuell form, så krävs det att problemet med portokostnaderna får en lösning. Samma problem gäller delvis böcker, även om bokförlag oftast är större och böcker distribueras i många exemplar samtidigt. Men för många författare som själva distribuerar och säljer sina böcker är portot ett mycket stort problem. Att ta ut hela portokostnaden av köparen är där lika svårt för författaren som för den som distribuerar enstaka tidskriftsexemplar.
3 Vänsterpartiet föreslår
Vänsterpartiet föreslår att Kulturrådet ges i uppdrag att ta fram förslag till hur en "följdupphovsrätt" för kulturtidskrifter skulle kunna utformas. Dessutom bör Kulturrådet få i uppdrag att ta upp förhandlingar med Posten och återkomma med förslag till ett kulturporto gällande böcker och kulturtidskrifter. Kulturrådet bör även få i uppdrag att utreda förutsättningarna att inför nästkommande budgetår införa ett stöd innebärande att staten betalar friexemplar av kulturtidskrifter som distribueras till folkbiblioteken, på samma sätt som biblioteken i dag får ta emot friexemplar av böcker. Till kulturtidskrifterna skall även räknas tidskrifter för samhällsdebatt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Kulturrådet bör få i uppdrag att utreda möjligheten att införa ett upphovsrättsligt stöd till kulturtidskrifterna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Kulturrådet bör ges i uppdrag att initiera förhandlingar med Posten om införandet av ett särskilt kulturporto,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Kulturrådet bör ges i uppdrag att inför nästkommande verksamhetsår utreda möjligheten att införa ett system för distribution av friexemplar av kulturtidskrifter till folkbiblioteken.
Stockholm den 3 oktober 1999
Charlotta L Bjälkebring (v)
Mats Einarsson (v)
Kenneth Kvist (v)
Tanja Linderborg (v)
Peter Pedersen (v)
Tasso Stafilidis (v)
Willy Söderdahl (v)