Det är en kulturnations ansvar och skyldighet att värna om sin historia och sina minnesmärken. Idrotten utgör en viktig kulturyttring i det svenska samhället och idrottshistorien är därmed en central del av vårt kulturarv.
Idrottslivet har hittills försummats i jämförelse med andra liknande kulturyttringar när det gäller museiområdet. Det är allvarligt med tanke på den snabba utveckling som sker inom idrottsrörelsen. Utan kunskap om och känsla för historien är det svårt att hitta rätt i framtiden.
Riksidrottsförbundet (RF) har på olika sätt försökt ta ansvar för sin historia. 1988 bildades Stiftelsen Sveriges Riksidrottsmuseum.1992 öppna- des ett riksidrottsmuseum i anslutning till Globen i Stockholm. Något statligt ekonomiskt stöd erhölls inte, däremot gavs anslag från Stockholms kommun.
Riksidrottsmuseet vann snabbt aktning för sin verksamhet och kom 1995 på andra plats i utnämningen av Årets museum. Ekonomiskt gick det sämre, bl a på grund av lokalernas undanskymda läge. 1997 tvingades stiftelsen därför att säga upp lokalerna och sedan dess ligger museet i malpåse.
Stiftelsen har sökt nya och mer ändamålsenliga lokaler, hittills utan att lyckas.
Verksamheten har dock upprätthållits på olika sätt. Man producerar bl a idrottshistoriska utställningar till olika intressenter, arrangerar stadsvand- ringar i Stockholm och håller föreläsningar i skolor mm. Museet har en webbsida på Internet (http.//www.svenskidrott.se/riksidrottsmuseet) och fyller funktionen som en samlingspunkt för idrottshistorisk verksamhet i landet. I samverkan med Nordiska museet planeras till andra halvåret år 2000 en större utställning under arbetsnamnet Idrottens själ.
Svensk idrott behöver ett riksidrottsmuseum, som kan visa upp den svenska idrottsrörelsens utveckling i hela dess bredd. Idrottens betydelse för Sverige och svenskarna gör att det är ett nationellt intresse att återskapandet av Sveriges Riksidrottsmuseeum ges statligt stöd i likhet med övrig nationell museiverksamhet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till Sveriges Riksidrottsmuseum.
Stockholm den 30 september 1999
Barbro Hietala Nordlund (s)
Bengt-Ola Ryttar (s)
Per Erik Granström (s)
Laila Bäck (s)