Valdeltagandet sjunker, många människor känner sig stå utanför det som händer i samhället. För att känna delaktighet och engagemang behövs information om och känsla för vad som händer och hur det ser ut i vårt land och i världen.
I radio och TV används många gånger ett språk som kan vara svårt att förstå. Svenska språket kan göras krångligt och när det blandas med främmande ord kan det sammantaget innebära att förståelsen för vad som sägs i bl.a. nyhetsprogram blir dålig. Vi har stött på människor som säger att de för att förstå vissa delar i nyhetsprogrammen måste använda ordböcker för att hitta förklaringar till de ord som används. En del människor är vetgiriga och slår upp i ordböcker, andra tröttnar och låter nyhetsinformationen gå förbi eftersom den är svår att ta till sig.
Det kan inte vara avsikten att människor ställs utanför den information som de statliga radio- och TV-kanalerna är tänk att ge. Radions P 4 har själv genom tillkomsten av programmet "Nyheter på lätt svenska" visat att det behövs nyheter som ger informationen på ett enkelt sätt. "Nyheter på lätt svenska" är ett program som uppskattas av många och man kan tänka sig att inflyttade till Sverige som bara börjat lära sig det svenska språket har större behållning av att få nyheterna till sig på detta sätt. Även andra grupper i vårt samhälle uppskattar programmet.
Det är oklart hur förståelsen för nyhetsprogrammen i stort förstås av olika grupper i vårt samhälle. Det skulle därför vara önskvärt med en under- sökning och kartläggning av hur nyhetsinformationen tas emot och förstås. En sådan undersökning kan sedan ligga till grund för ett ställningstagande från myndigheternas sida att göra informationen mer lättillgänglig.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en undersökning och kartläggning av hur nyhetsinformation tas emot och förstås.
Stockholm den 28 september 1999
Lilian Virgin (s)
Carina Adolfsson (s)