I Standardregler för att tillförsäkra människor med funktionsnedsättning delaktighet och jämlikhet, antagna av FN på initiativ av bland annat Sverige, framgår av regel 5 B, Tillgång till information och möjlighet till kommunikation, att medlemsstaterna bör uppmuntra medier, speciellt television, radio och tidningar, att göra sina tjänster tillgängliga. Kulturutredningen föreslog för sin del att krav på handikappanpassning skall gälla för samtliga marksändande TV-företag.
Synskadade kan inte läsa textremsan till utländska TV-program eller de utländska inslagen i nyhetsprogrammen. Sändningarna är således inte ut- formade så att de är tillgängliga för denna grupp. Om textremsan läses upp i en särskild ljudkanal skulle dessa problem kunna undanröjas.
Redan i dag finns teknik för att göra TV tillgänglig för synskadade. Sveriges Television säger sig dock inte vilja satsa på en teknik som är på väg ut från marknaden. I stället avser man att invänta den nya digitala sändnings- tekniken. Man menar att införandet av digital TV innebär nya möjligheter att ytterligare öka tillgängligheten för funktionshindrade.
Sveriges Television har sändningstillstånd för digital TV från års- skiftet 1998/99. Detta har dock inte blivit någon större succé. Det är viktigt att tillgängliga TV-program för synskadade kan börja sändas oavsett hur det går för de digitala sändningarna över marknätet. SVT har sedan länge detta uppdrag. Det bör nu verkställas omgående. Kulturutskottet påpekade i våras att en av förutsättningarna för förnyat sändningstillstånd för SVT är att kraven på företaget i detta hänseende höjs ytterligare.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att Sveriges Televisions sändningar snarast möjligt görs tillgängliga för synskadade.
Stockholm den 28 september 1999
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)