Det händer att det hittas fornfynd av lite olika anledningar, t.ex. när det ska byggas hus, vägar eller grävas av andra anledningar i marken. När ett fornfynd/skatt hittas finns det skyldighet att anmäla till länsstyrel- sen som i sin tur skickar ut arkeolog för vidare hantering av fyndet på plats.
De fynd som jag följt har ofta följts upp med visning lokalt men sedan ska de behandlas, konserveras.
Den stora frågan är sedan vilket museum som får äran att ha skatten i sin samling. Fynd som staten löser in hamnar centralt på Historiska museet i Stockholm. Om de sedan inte vill bevara det där blir det fyndfördelning - det vill säga man bestämmer vilket museum i landet som ska få skatten.
För att fånga det historiska intresset och få sammanhang mellan hem- bygden och historien anser jag det värdefullt att de fornfynd som görs ska placeras så nära fyndplatsen som möjligt. Detta gör det möjligt för bygdens befolkning att ta del av dem. Naturligtvis måste det tas hänsyn till säkerhet och miljö ur bevaringssynpunkt.
Silverskatten som upptäcktes under året i Ausås i Skåne med 400 föremål hoppas jag verkligen blir placerad i Skåne.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fornfynd bör placeras nära fyndplatsen.
Stockholm den 27 september 1999
Gunnel Wallin (c)