Sjuhäradsbygden med sina knallar, förläggarverksamhet, textilindustri, postorderverksamhet och kvalificerade utbildningar kan utan tvekan sägas vara Sveriges textila centrum. Textilmuseet i Borås är det självklara navet i den verksamheten.
Textilmuseet är inne i en stark utvecklingsfas för att utveckla och förnya museet utifrån sin unika position som det ledande textilmuseet i Norden och har där stöd av såväl Borås kommun, högskolan som regionen Västra Götaland. Det handlar om att bygga ett resurscentrum kring den textila verksamheten som speglar såväl den historiska utvecklingen som framtiden. När det gäller det senare handlar det till stor del om en uttalad profilering mot textil form och design inom industrin som innebär ett utvecklat nätverk mellan museet, företagen och Centrum för Textil Forskning. Här etableras en mötesplats som kan leda till nya innovationer och utvecklingsidéer. Den profilen ligger väl i linje med Västra Götalands profil mot form och design.
Museet håller också på att etablera en nordisk plattform där samarbete är etablerat med museer i Finland och Danmark och håller på att utvecklas i Norge.
Den textila traditionen är till stor del kvinnohistoria. Det finns alltför lite forskning och dokument om kvinnor. Även här har Textilmuseet en viktig uppgift att fylla.
Detta sammantaget gör att Textilmuseet i Borås nu står väl rustat att ta ansvar för ett nationellt uppdrag under tre år så som tidigare andra museer fått. Vi förordar därför att Textilmuseet får ett sådant nationellt uppdrag.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Textilmuseet i Borås måtte tilldelas ett nationellt uppdrag.
Stockholm den 21 september 1999
Marianne Andersson (c)
Birgitta Carlsson (c)
Åsa Torstensson (c)